Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2005 07:21

Ιαπωνία: Αϋξηση των λιανικών πωλήσεων για πρώτο μήνα

ΑΥΞΗΣΗ σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ιαπωνία τον Αύγουστο, για πρώτο μήνα σε σύνολο τεσσάρων μηνών, καθώς οι καταναλωτές δαπάνησαν τους υψηλότερους μισθούς και τα μπόνους τους, σημάδι, ότι η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, θα αναπτυχθεί για τέταρτο τρίμηνο.

Οι πωλήσεις αναρριχήθηκαν 1,5%, εποχιακώς προσαρμοσμένες από τον Ιούλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 1,5%, περισσότερο από το διπλάσιο από την αύξηση 0,6% που προέβλεπαν 19 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, καθώς οι τιμές στα πρατήρια βενζίνης, έφθασαν στα ύψη.

Η αύξηση των μισθών και η βελτίωση της προοπτικής απασχόλησης, ενθαρρύνουν τους Ιάπωνες καταναλωτές να δαπανήσουν περισσότερα σε εταιρείες λιανικής πώλησης, όπως στην Ito-Yokado Co. Οι προσωπικές δαπάνες, οι οποίες αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ της ιαπωνικής οικονομίας, αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 2,5% το δεύτερο τρίμηνο και θα αυξηθούν περισσότερο, σύμφωνα με τον Richard Jerram, οικονομολόγο της Macquarie Securities Co. στην Ιαπωνία.

Ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,3%, φθάνοντας στις 13.472.67 μονάδες, στις 11 π.μ., οδεύοντας να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών. Το γιέν, διαπραγματεύθηκε στα 112,99 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, από 113,11 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη.

Οι πωλήσεις στις μεγάλες εταιρείες λιανικής, αυξήθηκαν 1,1% έναντι του Ιουλίου, σύμφωνα με την έκθεση. Οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν 1,5%, μετά την αύξηση της ζήτησης για ενδύματα. Οι πωλήσεις στα πολυκαταστήματα σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση, υποχωρώντας κατά 0,1%. Οι πωλήσεις τροφίμων και ποτών στα πολυκαταστήματα σημείωσαν άνοδο 8,9% τον Αύγουστο έναντι του Ιουλίου.

Οι δαπάνες αυξάνονται, αποτέλεσμα της αύξησης των μισθών και των μπόνους. Οι μισθοί αυξήθηκαν 1,3% τον Ιούλιο, καλύπτοντας την έκτη αύξηση σε επτά χρόνια. Τα μπόνους φέτος το καλοκαίρι από τις μεγάλες εταιρείες αυξήθηκαν κατά 3,6%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 859.097 γιέν (7.600 δολ.), κατά μέσον όρο, σύμφωνα με την Japan Business Federation, στις 20 Ιουλίου.

Μείωση επίσης σημειώνει και η ανεργία. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας για κάθε 100 αιτήσεις, παρέμεινε κατά πάσα πιθανότητα στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών και στο 97 τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις προβλέψεις 28 οικονομικών αναλυτών.

Η αύξηση των δαπανών ενδέχεται να βοηθήσει την οικονομία της Ιαπωνίας να διατηρήσει τον ρυθμό ανάπτυξης για τρίτο τρίμηνο, μετά την ανάπτυξη 3,3% σε ετήσια βάση, το δεύτερο τρίμηνο. Είναι η πρώτη φορά από το 1991, που η ανάκαμψη τονώνεται από τους καταναλωτές και τις επενδύσεις και όχι από τις εξαγωγές και τα χρήματα της κυβέρνησης.

Η βελτιωμένη προοπτική της οικονομίας θα φανεί και στην έκθεση της Bank of Japan στις 3 Οκτωβρίου για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Η τελευταία μεταξύ των μεγαλύτερων βιομηχανιών της Ιαπωνίας, αυξήθηκε κατά πάσα πιθανότητα στις 20 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 18 μονάδες τον Ιούνιο, σημειώνοντας αύξηση για δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τους αναλυτές.