Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2005 10:29

Dresdner Kleinwort: Δεν θα επαναλάβει τις ζημίες του παρελθόντος

ΕΙΝΑΙ απίθανο να εμφανίσει και πάλι τις ζημίες στα επίπεδα ρεκόρ του δευτέρου τριμήνου, η Dresdner Kleinwort Wasserstein, το χρηματιστηριακό σκέλος της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας, Allianz AG, από τις αγοραπωλησίες μετοχών.

Το τμήμα των κεφαλαιαγορών, το οποίο απασχολεί περίπου 2.100 ανθρώπους, συγκέντρωσε όλες τις δραστηριότητές του σε μία ομάδα 70 ανθρώπων, δήλωσε ο επικεφαλής τoυ, Stephen Bellotti, μιλώντας χθες προς τους δημοσιογράφους. Η νέα ομάδα θα έχει καλύτερο έλεγχο της τοποθέτησης χρημάτων σε εντολές, είπε ο Bellotti.

«Αυτό που συνέβη το δεύτερο τρίμηνο, συνέβη με το παλιό μοντέλο του τμήματος», ανέφερε ο Bellotti, συμπληρώνοντας: «Το νέο μοντέλο άρχισε να λειτουργεί ουσιαστικά τον Ιούνιο».

Τα καθαρά κέρδη της Dresdner Kleinwort Wasserstein, μειώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο σε ποσοστό 58%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς τα έσοδα από τις αγοραπωλησίες μετοχών υποχώρησαν στα 127 εκατ. ευρώ (153 εκατ. δολ.) από 473 εκατ. ευρώ. Η μείωση των λειτουργικών κερδών του τμήματος κατά 22%, ήταν η μεγαλύτερη που σημειώθηκε σε οποιαδήποτε άλλη μεγάλη χρηματιστηριακή φίρμα των ΗΠΑ και της Ευρώπης, κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο.

Οι εντολές που έβαλαν οι χρηματιστές σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των παγίων επενδύσεων, του ξένου συναλλάγματος και των μετοχών, απεδείχθησαν λανθασμένες, είπε ο Bellotti, 44 ετών. Η Dresdner Kleinwort Wasserstein έχασε επίσης χρήματα τον Απρίλιο και τον Μάϊο από διάφορες τοποθετήσεις.

Ο Bellotti, πρώην χρηματιστής της Μerrill Lynch, που ήρθε στην Dresdner Kleinwort Wasserstein, πριν από ένα χρόνο, είπε ότι προσπαθεί να κάνει τα έσοδα πιο προβλέψιμα, επενδύοντας σε τομείς όπως το ξένο συνάλλαγμα, τα παράγωγα και οι μετοχές.

Τον Νοέμβριο, ο Bellotti προσέλαβε τον Harry Culham, πρώην συνάδελφό του στη Merrill Lynch, για να ηγηθεί του τομέα ξένου συναλλάγματος. Τα καθαρά κέρδη από αυτήν τη δραστηριότητα αυξήθηκαν κατά 60% έως και 70%, ενώ ενδέχεται να αυξηθούν σε ποσοστό της τάξης του 50% το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον Bellotti, ο οποίος δεν έδωσε ακριβή στοιχεία.

Περίπου το 25% των υπαλλήλων που απασχολούνται στο τμήμα των κεφαλαιαγορών, εμπλέκεται στις πωλήσεις και το μάρκετινγκ, τη στιγμή που οι υπόλοιποι είναι χρηματιστές ή βοηθούν στη δομή των προϊόντων, σύμφωνα με τον Bellotti. Ο ίδιος σκοπεύει να αυξήσει το ποσοστό των πωλητών, τουλάχιστον στο 40%.

Η Dresdner Kleinwort Wasserstein, για την οποία ο Bellotti είπε ότι ελέγχει περίπου το 80% του ισολογισμού του σκέλους της Dresdner Bank της Allianz, σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τον αριθμό των πελατών των hedge funds, πολύ περισσότερο από τον αντίστοιχο των ανταγωνιστριών της.

Τα hedge funds, αποτελούν λιγότερο από το 10% των εσόδων της επενδυτικής τραπεζικής έναντι 40% έως 60%, που αποτελούν για άλλες φίρμες, σύμφωνα με τον Bellotti.