Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2005 13:13

Ανάλυση αγοράς: Σε υψηλότερα επίπεδα η τιμή σιδηρομεταλλεύματος

ΣΤΗΝ προς τα πάνω αναθεώρηση των τιμών του σιδηρομεταλλεύματος μακροπρόθεσμα, προχώρησε η τρίτη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή φίρμα των ΗΠΑ, Merrill Lynch & Co. και σε ποσοστό 18%, καθώς αυξάνεται η ζήτηση και η Cia. Vale Do Rio Doce, όπως και οι ανταγωνίστριές της, επιδιώκουν υψηλότερες τιμές για να ενισχύσουν τα νέα ορυχεία τους.

Ο τιμές του σιδηρομεταλλεύματος ενδέχεται να κυμανθούν κατά μέσον όρο στα 26 δολ. ο τόνος από το 2010, υψηλότερα της προηγούμενης πρόβλεψης για 22 δολ. ο τόνος, έναντι 20 έως 22 δολ. από το 1980 έως το 2004, σύμφωνα με τους αναλυτές της Merrill, Vicky Binns και Andrea Weinberg, σε έκθεσή τους στις 21 Σεπτεμβρίου. Οι τιμές θα είναι χαμηλότερες από τα 40 δολ. ο τόνος το τρέχον έτος, καθώς τα νέα ορυχεία, αυξάνουν τις προμήθειες.

Η Vale, η BHP Billiton και η Rio Tinto Group δαπανούν 8,9 δισ.δολ. και αυξάνουν την παραγωγή τους, μετά τον διπλασιασμό της παραγωγής χάλυβα στην Κίνα, μέσα σε τέσσερα χρόνια, αυξάνοντας παράλληλα τη ζήτηση σε σιδηρομετάλλευμα. Οι τρεις μεγαλύτερες μεταλλουργίες, που παράγουν τα 3/4 των συνολικών προμηθειών, ενδέχεται να ζητήσουν υψηλότερες τιμές μετά την αύξηση του ατσαλιού και του εργατικού κόστους, που βαρύνουν το κόστος της δημιουργίας νέων ορυχείων.

«Χωρίς τις υψηλότερες τιμές τα έργα δεν θα προχωρήσουν κι έτσι το αποτέλεσμα θα είναι λιγότερο σιδηρομετάλλευμα να μπει στην αγορά και να οδηγήσει υψηλότερα τις τιμές», αναφέρουν Binns και Weinberg.

H Binns, 41 ετών, ήταν η τρίτη καλύτερη οικονομική αναλύτρια της αγοράς μετάλλων στην Αυστραλία τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε πέρυσι το περιοδικό BRW. Εργάζεται 10 χρόνια στην Merrill Lynch, καλύπτοντας τον τομέα φυσικών πηγών.

Η BHP, η τρίτη σε μέγεθος εταιρεία εξαγωγής σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, με έδρα τη Μελβούρνη, μετά την Vale και τη Rio Tinto, τον περασμένο μήνα αύξησε το πιθανό κόστος επέκτασης των δραστηριοτήτων της στη Δυτική Αυστραλία κατά 400 εκατ. δολ. και είπε, ότι θα χωρίσει στα δύο το έργο αυτό, με στόχο την κάλυψη του κόστους.

Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος ορίζονται ετησίως σε μεμονωμένες συνομιλίες μεταξύ των παραγωγών, όπως της BHP και των χαλυβουργιών, συμπεριλαμβανομένης της Nippon Steel Corp. Οι τιμές έχουν καθοριστεί για το έτος που αρχίζει την 1 η Απριλίου.

BHP, Vale και Rio αυξάνουν τη δυναμικότητά τους, μετά την αναρρίχηση των τιμών 71,5% στα 40 δολ. ο τόνος, τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου, φθάνοντας στα σχεδόν διπλάσια επίπεδα από τα ιστορικά υψηλά. Σήμερα, οι μετοχές της BHP σημείωσαν άνοδο 3,1%, φθάνοντας στα 22,48 δολ. Αυστραλίας η μία στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας, τη στιγμή που οι μετοχές της Rio Tinto Ltd., σημείωσαν άνοδο 3%, φθάνοντας τα 60,01 δολ. Αυστραλίας η μία.

Oι τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν από το 2008, καθώς θα αρχίσει η λειτουργία των νέων ορυχείων, ανέφερε η Merrill στην ανάλυσή της. Αντί να υποχωρήσουν στον μέσο όρο των 20 έως 22 δολ. ο τόνος, εδώ και δύο δεκαετίες, οι τιμές θα παραμείνουν στα περίπου 26 δολ. ο τόνος.

Η Vale και η Rio Tinto, οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες εξαγωγής σιδηρομεταλλεύματος, αγόρασαν ανταγωνίστριές τους από 2000, αυξάνοντας την δυνατότητά τους να ωθήσουν υψηλότερα τις τιμές. Η Vale απέκτησε τον έλεγχο της ανταγωνίστριάς της, Caemi Mineracao e Metalurgica SA το 2003, τη στιγμή που η Rio Tinto, αγόρασε την North Ltd. με έδρα τη Μελβούρνη το 2000, αντί του ποσού των 2,3 δισ. δολ. ΗΠΑ.

«Οι εξαγορές, η αύξηση της ζήτησης από την Κίνα και το υψηλότερο κόστος οδήγησαν σε μία μόνιμη αλλαγή της δομής του κλάδου», σύμφωνα με την Merrill.

Οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας ενδέχεται να αυξηθούν κατά 80%, στα 659 εκατ. τόνους το 2009 έναντι του 2004, σύμφωνα με την φίρμα. Οι εισαγωγές ενδέχεται να αγγίξουν το 64% της ζήτησης σιδηρομεταλλεύαμτος στη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ατσαλιού μέχρι το 2009, με την Κίνα, να αποτελεί το 42% των συνολικών αγορών του σιδηρομεταλλεύματος.

«Οι κινεζικές χαλυβουργίες δεν αυξάνουν μόνο την δυναμικότητά τους, αλλά αντικαθιστούν το χαμηλής ποιότητας σιδηρομετάλλευμα με άλλο υψηλής ποιότητας, προκειμένου να παράγουν μεγαλύτερης προστιθεμένης αξίας ατσάλι», είπε η Merrill.

Οι παραγωγοί οικιακών συσκευών στην Κίνα, είπαν , ότι η ζήτηση ενδέχεται να αυξηθεί 10% φέτος, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση για ψυγεία και πλυντήρια ρούχων. Η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, παράγει τα 3/ 4 των φούρνων μικροκυμάτων στον κόσμο και τα κλιματιστικά σπιτιού και το 30% των πλυντηρίων ρούχων και ψυγείων, σύμφωνα με την

Household Electrical Appliances Association της Κϊνας.

Το σιδηρομετάλλευμα πωλείται στην αγορά σποτ από 75 έως 80 δολ. ο τόνος για παραδόσεις στην Κίνα, καταδεικνύοντας τη συνέχιση της ισχυρής ζήτησής του, σύμφωνα με τους αναλυτές της Merrill Lynch.

Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος είναι πιθανόν να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα ή να αυξηθούν κατά 10% το επόμενο έτος», ανέφερε ο Kazuhiro Harada, αναλυτής της αγοράς μετάλλων της Mitsubishi Securities Co. στο Τόκυο, στις 27 Σεπτεμβρίου.

Οι ασιατικές χαλυβουργίες ενδέχεται να μπορέσουν αν πληρώσουν περισσότερα για σιδηρομετάλλευμα το επόμενο έτος, μετά τη μείωση των ναύλων κατά 50%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Merrill. Το κόστος μεταφοράς από τη Δυτική Αυστραλία στην Κίνα, υποχώρησε από την 1 η Απριλίου σε ποσοστό 28%, σύμφωνα με το Baltic Exchange.