Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2005 00:01

Αντιστροφή κλίματος

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ του αρνητικού κλίματος σημειώθηκε στη Wall Street λόγω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου, με κέρδη των οποίων ηγήθηκε ο τομέας τεχνολογίας, ενώ η Ευρώπη βρέθηκε στο κόκκινο και ο Nikkei κατέρριψε ρεκόρ 4 1/2 ετών.

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ του αρνητικού κλίματος σημειώθηκε στη Wall Street λόγω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου, με κέρδη των οποίων ηγήθηκε ο τομέας τεχνολογίας, ενώ η Ευρώπη βρέθηκε στο κόκκινο και ο Nikkei κατέρριψε ρεκόρ 4 1/2 ετών. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 79,69 μονάδες, ποσοστό 0,76%, φθάνοντας στις 10.552,78 μονάδες. Με άνοδο 25,82 μονάδων, ποσοστό 1,22%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.141,22 μονάδες.

Τα αμερικάνικα blue chips ανέκτησαν μέρος αρχικών απωλειών με την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου καθώς εξασθένησαν οι ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις και μείωση των εταιρικών κερδοφοριών. Οι μετοχές είχαν κυρίως μια νευρική εβδομάδα καθώς οι επενδυτές είχαν εγκλωβισθεί στη διελκυστίνδα του αυξανόμενου κόστους ενέργειας και της αβεβαιότητας για την οικονομική ανάπτυξη. Εν τω μεταξύ η τελευταία εβδομάδα του τριμήνου συνιστά αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, συνήθως προς τα πάνω καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων πραγματοποιούν αλλαγές του τελευταίου λεπτού στα χαρτοφυλάκιά τους. Αυτές οι ανησυχίες κυριάρχησαν στο παιχνίδι των αρχικών συναλλαγών. Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου δεν ευνοούν τις μετοχές αλλά αυτό που επισκιάζει το γεγονός είναι ότι οι τιμές φυσικού αερίου διαπραγματεύονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ανησυχούν για το πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς καυσίμων αυτόν τον χειμώνα. Επίσης ένα κύμα οικονομικών αναφορών που ανακοινώθηκαν τις πρωινές ώρες των συναλλαγών ήταν σχετικά αισιόδοξες αλλά καμία δεν αποτύπωσε τις πλήρεις επιπτώσεις των τυφώνων «Κατρίνα» και «Ρίτα».

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρέθηκαν στο κόκκινο καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 66 δολάρια το βαρέλι έσπειρε ανησυχίες, ενισχύοντας τους φόβους ότι τα διυλιστήρια που επλήγησαν από τους τυφώνες δεν θα είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης εν όψει του χειμώνα. Το τελευταίο άλμα των τιμών του πετρελαίου πρόσθεσε πληθωριστικές ανησυχίες οι οποίες ενδεχομένως να ωθήσουν τη Φέντεραλ Ριζέρβ να αυξήσει τα επιτόκια παρά τις ενδείξεις για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έχασε 0,36% στις 1.224,7 μονάδες, υποχωρώντας από το ρεκόρ 40 μηνών των 1.230,9 μονάδων. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε πάνω από τις 13.500 μονάδες για πρώτη φορά από το Μάιο του 2001 στις 13.617,24 με άνοδο 1,35%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ