Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2005 07:27

Hyundai Motor: 1,2 δισ. δολ. για την κατασκευή εργοστασίου στην Τσεχία

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ, αξίας 1 δισ. ευρώ (1,2 δισ. δολ.), θα δημιουργήσει στη Δημοκρατία της Τσεχίας η Hyundai Motor Co., η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ν. Κορέας, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης για τα συμβατικά της αυτοκίνητα στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Hyundai Motor, Chung Mong Koo, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Jiri Paroubek, σκέφτεται τρεις περιοχές στην Ostrava, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία πουλά τρία στα τέσσερα αυτοκίνητα που κατασκευάζει στο εξωτερικό, επεκτείνεται στην Ευρώπη, μετά την άνοδο των πωλήσεών της στην περιφέρεια σε ποσοστό 12% φέτος, μετά τη ζήτηση των μοντέλων της Getz και Atos. To εργοστάσιο στην Ostrava, που θα ακολουθήσει την απόφαση της ανταγωνίστριας Toyota Motor Corp., στην παραγωγή αυτοκινήτων στην Τσεχία, θα αυξήσει περισσότερο την παραγωγή των νέων εργοστασίων της Hyundai στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία.

Η εταιρεία θα παράγει 300.000 οχήματα ετησίως, όταν θα αρχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιό της στην Τσεχία, το δεύτερο εξάμηνο του 2008, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Επίσης, σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο, κατάλληλο για τους Ευρωπαίους αγοραστές, συμπλήρωσε. Η κατασκευή του εργοστασίου στην Τσεχία, θα αρχίσει το επόμενο έτος.

«Αποφασίσαμε ότι ιδανική υποψήφια χώρα για το εργοστάσιο είναι η Δημοκρατία της Τσεχίας η οποία αναπτύσσεται οικονομικά», ανέφερε ο Chung στη δήλωσή του. Ο ίδιος ερεύνησε προσωπικά τις τρεις περιοχές, ανέφερε η Katerina Chura, εκπρόσωπος για την περιοχή Moravskoslezsky.

Οι μετοχές της Hyundai Motor σημείωναν άνοδο 0,9% και άλλαξαν χέρια στις 81.700 ουόν η μία, στις 11:37' π.μ., στη Σεούλ.

Μαζί με την θυγατρική της, Kia Motors Corp., η Hyundai έχει στόχο την παραγωγή περίπου 5 εκατ. αυτοκινήτων μέχρι το 2010, 47% αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι. Η βελτιωμένη ποιότητα βοήθησε την Hyundai και την Kia, να ξεπεράσουν την ιαπωνική Honda Motor Co. σε πωλήσεις πέρυσι διεθνώς. Οι δύο νοτιο-κορεατικές αυτοκινητοβιομηχανίες, πούλησαν μαζί περίπου 3,4 εκατ. αυτοκίνητα πέρυσι, περίπου 18% περισσότερα από όσα πούλησαν το 2003.

Το οκτάμηνο τους έτους, η Hyundai Motor πούλησε 1,6 εκατ. οχήματα, 13% περισσότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 18% στο 1,3 εκατ. αυτοκίνητα, τη στιγμή που οι πωλήσεις στο εσωτερικό, έφθασαν τα 358.618 αυτοκίνητα έναντι 358.060 το 2004. Στην Ευρώπη, πούλησε 295.574 αυτοκίνητα, 12% περισσότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Η οικονομία της Τσεχίας αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε εννέα χρόνια, το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι ξένες βιομηχανίες προσελκύστηκαν από την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πέρυσι και φόρτωσαν περισσότερα καταναλωτικά αγαθά στο εξωτερικό. Η οικονομία ύψους 117 δισ. δολ., αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 5,1%, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Τσεχίας, στις 9 Σεπτεμβρίου.