Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2005 10:14

Alpha Bank Romania: Ενίσχυση κεφαλαιακής βάσης

Η Alpha Bank Romania ενίσχυσε πρόσφατα την κεφαλαιακή της βάση στα 240 εκατ. ευρώ, με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 66 εκατ. ευρώ και άντληση από την αγορά κεφαλαίων μειωμένης εξασφαλίσεως (subordinated) ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Alpha Bank, ο υπερδιπλασιασμός των κεφαλαίων της Alpha Bank Romania δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω επενδύσεων στην αναπτυξιακή δυναμική που διαμορφώνεται. Η Alpha Bank έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε επέκταση των δικτύων και ανάπτυξη νέων συστημάτων και να προβεί σε προσλήψεις επιπλέον προσωπικού στη Ρουμανία.

Εκτιμά επίσης ότι μπορεί να επεκταθεί αποτελεσματικά μέσω οργανικής αναπτύξεως, χωρίς εξαγορές και συγχωνεύσεις, σε μία αγορά όπου οι αποτιμήσεις είναι υψηλές λόγω των αναπτυξιακών προοπτικών της και προσβλέπει στη λειτουργία 150 καταστημάτων έως το τέλος του 2008.

Η Alpha Bank, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι η πρώτη ξένη τράπεζα που επένδυσε στη Ρουμανία και επιδιώκει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη χώρα αυτή, δημιουργώντας ταυτοχρόνως αξία για τους μετόχους της.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Alpha Bank, η Ρουμανία αποτελεί ισχυρό αναπτυξιακό πόλο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με μία αγορά 22 εκατ. κατοίκων. Με την επικείμενη δε είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι προοπτικές της οικονομίας αλλά και του τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, διαγράφονται λαμπρές. Επιπλέον, οι εργασίες λιανικής τραπεζικής επεκτείνονται ταχέως, ενώ νέα αποταμιευτικά και επενδυτικά προϊόντα ενισχύουν τις προσφορές των τραπεζών, ενώ η στεγαστική και η καταναλωτική πίστη έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται δυναμικά.

Η Alpha Bank δραστηριοποιείται στη Ρουμανία τα τελευταία 12 έτη, διαθέτοντας ισχυρό όνομα και υψηλή κερδοφορία, με δίκτυο 30 περίπου Καταστημάτων και 4% μερίδιο αγοράς. Το 2004, το ενεργητικό, οι χορηγήσεις και οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 40%, 35% και 45% αντίστοιχα. Ιδιαίτερα επιτυχής ήταν ο τομέας της λιανικής τραπεζικής, όπου τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 100%.