Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2005 15:41

ΕΤΕ: Επαφές Αράπογλου με θεσμικούς επενδυτές στις ΗΠΑ

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία παρέχουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές που δίνουν έμφαση στους αναπτυξιακούς της ρυθμούς και στις πραγματοποιούμενες μεταρρυθμίσεις.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις συναντήσεις που είχε στην Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Αράπογλου με ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας.

Παρατηρείται μια «θεμελιώδης αναστροφή του κλίματος» των ξένων θεσμικών επενδυτών προς την ελληνική οικονομία σε σχέση με πέρυσι που υπήρχαν πολλά ερωτήματα, υπογράμμισε ο κ. Αράπογλου.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, στις συναντήσεις που είχε ο επικεφαλής της Εθνικής, επισήμανε ότι η Τράπεζα θα κινηθεί «επιθετικά» στην Ρουμανία και τη Σερβία, όπου ήδη διαθέτει παρουσία, ενώ εξετάζει και τον τρόπο επέκτασής της στις αγορές της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Σε ελληνικό επίπεδο η Εθνική πρόκειται μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρώσει το δεύτερο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών.

Σε προϊοντικό επίπεδο, η Εθνική Τράπεζα, ανέφερε ο κ. Αράπογλου, υλοποιεί στο ακέραιο το τριετές επιχειρησιακό σχέδιο που είχε ανακοινώσει, γεγονός που ικανοποιεί απόλυτα τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία της Εθνικής στη Νέα Υόρκη μέσω της θυγατρικής της Atlantic Bank of New York, ο κ. Αράπογλου ανέφερε ότι «εξετάζουμε την αγορά», με γνώμονα το όφελος των μετόχων, των πελατών και της τράπεζας.

Οι ξένοι θεσμικοί συμμετέχουν σήμερα με ποσοστό περίπου 33% στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας, όταν το Μάρτιο του 2004 το ποσοστό αυτό έφθανε μόλις το 18%. Η Εθνική Τράπεζα είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από τον Οκτώβριο του 1999.

Πηγή: ΑΠΕ