Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2005 00:01

Ευρωπαίος πρωταγωνιστής

Με τους Αμερικανούς επενδυτές να ανασυντάσσουν τις θέσεις τους πριν από την έναρξη του τετάρτου τριμήνου και με την προοπτική περαιτέρω αυξήσεων στα επιτόκια να ασκεί πιέσεις στις μετοχικές αξίες στη Wall Street, την παράσταση έκλεψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Με τους Αμερικανούς επενδυτές να ανασυντάσσουν τις θέσεις τους πριν από την έναρξη του τετάρτου τριμήνου και με την προοπτική περαιτέρω αυξήσεων στα επιτόκια να ασκεί πιέσεις στις μετοχικές αξίες στη Wall Street, την παράσταση έκλεψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία βρέθηκαν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σαράντα μηνών κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Στην αγορά της Νέας Υόρκης επικράτησαν μεικτές τάσεις, με τις απώλειες των ενεργειακών μετοχών να «παρασύρουν» προς τα κάτω το δείκτη Dow Jones.

Koντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σαράντα μηνών έκλεισαν χθες οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις εταιρείες ημιαγωγών -όπως οι Infineon και STMicroelectronics- πρωτοστάτησαν της ανοδικής πορείας, την ώρα που η Wall Street φάνηκε να αγνοεί τα απαισιόδοξα οικονομικά στοιχεία.

Η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών -παρόλο που διατηρούνται πάνω από τα 65 δολάρια το βαρέλι μετά τις ζημιές που έχουν προκαλέσει οι τυφώνες και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που επιβραδύνουν την παραγωγή- αποτέλεσε σημείο στήριξης για τις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς αποκλιμακώνονται οι ανησυχίες για τον αρνητικό αντίκτυπο του υψηλού ενεργειακού κόστους σε δαπάνες και εταιρική κερδοφορία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε οριακή άνοδο 0,3% κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, κλείνοντας στις 1.228,7 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε καταφέρει να «σκαρφαλώσει» στις 1.231,15 μονάδες. Ανοδικές ήταν και οι τάσεις που επικράτησαν στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Ο δείκτης FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος έναντι της προηγούμενης συνεδρίασης, ο δείκτης DAX στην αγορά της Φραγκφούρτης σημείωσε κέρδη που πλησίαζαν τη μισή ποσοστιαία μονάδα, ενώ ανάλογη ήταν και η άνοδος του δείκτη CAC στην αγορά του Παρισιού, ο οποίος έκλεισε στις 4.600 μονάδες. «Το γεγονός ότι πλησιάζουμε στο τέλος του τρίτου τριμήνου θεωρείται ως παράγοντας στήριξης για τις μετοχικές αξίες, διατηρώντας το κλίμα ευφορίας τόσο στις ευρωπαϊκές αγορές, όσο και στην Ιαπωνία», τονίζει ο Ματ Μπάκλαντ της CMC Markets.

Στην αγορά του Τόκιο, ο Nikkei υποχώρησε κατά 0,32%, ολοκλήρωσε όμως το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους ενισχυμένος κατά 16%.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ