Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2015 23:23

Με ήπιες απώλειες έκλεισε η Wall

Ήπια πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τις διατηρούμενες πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου να προξενούν εκνευρισμό στους επενδυτές. 

Ήπια πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τις διατηρούμενες πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου να προξενούν εκνευρισμό στους επενδυτές. Προβληματισμό έγειρε και η επιδείνωση των στοιχείων για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας, εν όψει μάλιστα, και της απόφασης της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, η οποία είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε  κατά 0,90% στις 17.570,94 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,07% στις 5.098,24 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινήθηκε καθοδικά κατά 0,65% στις 2.063,59 μονάδες.

Η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε ήπιες απώλειες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, υποχωρώντας στα 37,51 δολάρια ανά βαρέλι.

Ο τεχνολογικός Nasdaq επιχείρησε να διαφύγει του καθοδικού σπιράλ, περιορίζοντας τις αρχικές του απώλειες, οι οποίες ξεπέρασαν το 1%. Ενδεικτικά, η μετοχή της Apple έκλεισε οριακά πτωτικά στο 0,04%, ενώ της IBB ανοδικά στο 2%.

Βοeing (2,33%) και Goldman Sachs (1,39%) αντίθετα, οδήγησαν σε απώλειες τον Dow Jones, ο οποίος βρήκε στήριξη μόνο στη μετοχή της Nike. Στον κλάδο των μεταφορών, oι Southwest Airlines και Norfolk Southern εμφάνισαν πτώση άνω του 2,5%.

Πτώση 5,5% σημείωσε η μετοχή της Qualcomm, μετά την καταδικαστική απόφαση της Κομισιόν για προνομιακή θέση στην ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών.

Απώλειες της τάξης του 1,5% κατέγραψε και η μετοχή της Chipotle, καθώς τουλάχιστον 80 μαθητές διαγνώστηκαν με διατροφική μόλυνση, αφού πρώτα έφαγαν σε εστιατόριο της αλυσίδας.

Όσον αφορά στην Κίνα, η εξαγωγική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, εντείνοντας τις ανησυχίες για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές υποχώρησαν τον Νοέμβριο κατά 6,8% έναντι πτώσης 6,9% τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας κατά 5,3%.

Οι εισαγωγές παράλληλα, υποχώρησαν κατά 8,7% έναντι πτώσης 18,8% τον Οκτώβριο, με τους αναλυτές να αναμένουν συρρίκνωση της τάξης του 11,8%.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας διαμορφώθηκε για τον ίδιο μήνα στα 54,1 δισ. δολάρια από 61,6 δισ. προηγουμένως.