Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2005 17:34

Βολιδοσκόπηση για επενδύσεις σε αραβικές χώρες

Η προώθηση ελληνικών προϊόντων και επενδύσεων στις αραβικές χώρες βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε ο ΣΕΒ στα γραφεία του με τη συνεργασία του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου, παρουσία των πρέσβεων και επιτετραμμένων όλων των Αραβικών Κρατών στην Ελλάδα.

Οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των Αραβικών Κρατών κάλεσαν τους έλληνες επιχειρηματίες να αναλάβουν το ρίσκο της επένδυσης στις χώρες τους, υπογραμμίζοντας ότι, παρά τα μεμονωμένα περιστατικά, το γενικότερο κλίμα παρέχει ασφάλεια στους πολίτες και στις επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα για να προσελκύσει επενδύσεις από τις χώρες αυτές. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις συζητήσεις, η υπογραφή διμερών συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας και το ευνοϊκό δασμολογικό και φορολογικό πλαίσιο θα ενθαρρύνουν τις ελληνικές εταιρείες να αναπτυχθούν στην περιοχή σε τομείς όπως: ενέργεια, κατασκευές, τηλεπικοινωνίες, νέες τεχνολογίες και τουρισμός.

Επιπλέον, θετικό χαρακτηρίστηκε από ελληνικής πλευράς ότι σε αρκετές από τις αραβικές χώρες, υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια διαθέσιμα να υποστηρίξουν επενδυτικές πρωτοβουλίες, ενώ τα ευρωπαϊκά προϊόντα τυγχάνουν ευρείας αποδοχής. Απαραίτητη κρίνεται η παρουσία ελληνικών τραπεζών, καθώς και διεθνών χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, για να υποστηρίξουν με σύγχρονα εργαλεία την ανάπτυξη εμπορίου και επενδύσεων.