Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2005 17:46

Εναρξη διαλόγου για το ρόλο των επιχειρήσεων στην ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης

Συνάντηση με τις πιο αντιπροσωπευτικές Εργοδοτικές Οργανώσεις και το Ελληνικού Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είχαν σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος και η Γενική Γραμματέας Ισότητας Ευγενία Τσουμάνη, για το ρόλο των επιχειρήσεων στην ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών.

«Ο στόχος τον οποίο θέτει η Στρατηγική της Λισσαβόνας προβλέπει η συμμετοχή της γυναίκας στην απασχόληση να είναι 60%. Ο κοινοτικός μέσος όρος είναι σήμερα στο 55%. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε μόλις στο 44%. Επίσης, ο κοινοτικός μέσος όρος στη γυναικεία ανεργία είναι 9%. Η Ελλάδα βρίσκεται στο 16%. Δεν είναι δυνατόν το πρόβλημα αυτό να αντιμετωπισθεί με όρους αποσπασματικών μέτρων ενίσχυσης της γυναίκας. Η προσπάθεια πρέπει να γίνει με γνώμονα το ότι η γυναίκα μπορεί να αποτελέσει παράγοντα, που είναι δυνατόν να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Ηδη το Υπουργείο ΕΣ.Δ.Δ.Α. τον επόμενο μήνα, θα προκηρύξει πρόγραμμα, το οποίο ενισχύει επιχειρήσεις που θα βοηθήσουν την γυναίκα προς την κατεύθυνση αυτή. Είναι ένα πρόγραμμα ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά και αυτό είναι μικρό μπροστά στην προσπάθεια την οποία θέλουμε και πρέπει να κάνουμε. Διότι το ζήτημα είναι, μέσα από τη διαβούλευση την οποία ξεκινήσαμε, να διαμορφωθεί, μέχρι το τέλος του χρόνου, ένα κοινό πόρισμα -μαζί με τους φορείς τους οποίους συναντήσαμε σήμερα- έτσι ώστε τα κενά που υπάρχουν να εκλείψουν, ιδίως ως προς την ισότητα της αμοιβής και ως προς τη δυνατότητα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς της μέσα στην επιχείρηση», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Υπουργείου και πρόσθεσε ότι θα υποβάλει προτάσεις.