Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2005 11:36

Υποχώρησε για τρίτη ημέρα η τιμή του αργού στη Ν. Υόρκη

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου, για τρίτη ημέρα στη Ν. Υόρκη, εν αναμονή της διάθεσης των έκτακτων αποθεμάτων, που εκτιμάται ότι θα καλύψουν την παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικό, η οποία σταμάτησε μετά το πέρασμα των τυφώνων, σε συνδυασμό με την εποχιακή μείωση της ζήτησης.

Περισσότερο από το ήμισυ των 60 εκατ. βαρελιών πετρελαίου και καυσίμου, που υποσχέθηκε η International Energy Agency, μετά το πλήγμα του «Katrina» στις ΗΠΑ, θα φθάσει αυτόν τον μήνα στη χώρα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στις 28 Σεπτεμβρίου. Οι τιμές του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη υποχώρησαν κατά τους επτά από τους συνολικά 10 μήνες του Οκτωβρίου.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου, υποχώρησε 37 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 65,10 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Τα συμβόλαια, διαπραγματεύθηκαν στα 65,36 δολ. το βαρέλι, στις 2:52' μ.μ. στη Σιγκαπούρη. Οι τιμές του μαύρου χρυσού βρίσκονται 31% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Χθες, τα συμβόλαια του Νοεμβρίου υποχώρησαν 77 σεντς, ποσοστό 1,2% στα 65,47 δολ. το βαρέλι. Συνολικά, έχουν υποχωρήσει 7,8% από τις 30 Αυγούστου, όταν άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, στα 70,85 δολ. το βαρέλι, μετά την έλευση του «Katrina» στην ξηρά.

Σημειώνεται ότι η BP Plc, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, ανακοίνωσε ότι η παραγωγή της μειώθηκε 2,8% το τρίτο τρίμηνο και τα κέρδη της αυτήν την περίοδο θα είναι πλέον των 700 εκατ. δολ. χαμηλότερα, εξ αιτίας των ζημιών που προκάλεσαν «Katrina» και «Rita» μαζί. http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/10/04/1103749.htm .

Οι 26 χώρες μέλη της ΙΕΑ, συμφώνησαν να διαθέσουν 60 εκατ. πετρελαίου και καυσίμων για να βοηθήσουν τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσει της ανάγκες της σε ενέργεια. Τουλάχιστον 35 εκατ. βαρέλια αυτής της ποσότητας θα έχουν παραληφθεί στα τέλη του Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΙΕΑ, στις 28 Σεπτεμβρίου.

Πτωτικά επίσης κινήθηκε η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς εικάζεται ότι οι υψηλές τιμές θα μειώσουν την κατανάλωση των καυσίμων. Την εβδομάδα που έληξε στις 23 Σεπτεμβρίου η ζήτηση για βενζίνη στις ΗΠΑ κυμάνθηκε στα 8,8 εκατ. βαρέλια ημερησίων, 2,8% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας της χώρας, την εβδομάδα που πέρασε. Γενικά, η κατανάλωση του καυσίμου στο σύνολό του, μειώθηκε 3,5% και στον μέσο όρο των 19,7 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου υποχώρησε 3,46 σεντς, ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στα 2,0622 δολ. το γαλόνι στη Ν. Υόρκη. Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές διαπραγματεύθηκε στα 2,0559 δολ. το γαλόνι, 54% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το πετρέλαιο θέρμανσης για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου υποχώρησε 4,87 σεντς, ποσοστό 2,3%, στα 2,0809 δολ. το γαλόνι στη Ν. Υόρκη. Διαπραγματεύθηκε στα 2,0690 δολ., στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και 49% ψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.