Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2005 13:07

Inotera: Eνδεχόμενο πώλησης μετοχών αξίας 500 εκατ. δολ.

ΣΤΗΝ πώληση μετοχών ενδέχεται να προχωρήσει η Inotera Memories Inc., το venture της Ταϊβάν, των εταιρειών Infineon Technologies AG και Nanya Technology Corp., σε δύο χρηματιστήρια, συνολικής αξίας 500 εκατ. δολ. ΗΠΑ, μέσα στο επόμενο έτος, προκειμένου να καλύψει ένα ευρύτερο φάσμα επενδυτών.

Η Inotera, που σε ποσοστό 90% ανήκει στην Nanya και την Infineon, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής chip της Ευρώπης, ενδέχεται να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της στο εξωτερικό, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί δίπλα στο υπάρχον της Nanya, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του προέδρου της, Charles Kau. Το venture ενδέχεται να πουλήσει περισσότερες μετοχές το 2007, για τη χρηματοδότηση του εργοστασίου ύψους 2 δισ. δολ., συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η εταιρεία, επεκτείνει την παραγωγή chip για κομπιούτερ, καθώς οι ανταγωνίστριές της, όπως Samsung Electronics Co., αυξάνουν τις γραμμές παραγωγής τους, σε πιο κερδοφόρα chip για ηλεκτρονικά ευρείας κατανάλωσης, περιορίζοντας την υπερπροσφορά. Οι διεθνείς πωλήσεις chip για κομπιούτερ, θα αναρριχηθούν στα περίπου 26 δισ. δολ. το επόμενο έτος, περισσότερο από το ήμισυ όλων των chip, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Gartner Inc.

H εταιρεία, ενδέχεται να πουλήσει μετοχές στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της Amelia Chu, την εβδομάδα που πέρασε. Ο Kau, αρνήθηκε να κάνει σχόλια σε συγκεκριμένα σημεία του σχεδίου, αναφορικά με την πιθανή πώληση μετοχών της εταιρείας στον εξωτερικό.

Την περασμένη εβδομάδα, η Infineon, που εδρεύει στο Μόναχο και η Nanya με έδρα την Ταογιουάν, ενέκριναν τα σχέδια για τη δημόσια εγγραφή της εταιρείας. Ο χρόνο και το μέγεθος της προσφοράς δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί, σύμφωνα με τον Kau. Η πώληση αξίας 500 εκατ. δολ., προγραμματίζεται για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους το νωρίτερο, πρόσθεσε ο ίδιος.