Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2015 10:04

Market Beat: Οι εκπλήξεις πιθανά να αφορούν και την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος

Σε μικρό χρονικό διάστημα, με μεγάλους όμως όγκους και τζίρους, οι τιμές στο ΧΑ βούλιαξαν και οι βασικοί δείκτες περάσανε στις δημοπρασίες αρκετά κάτω από τις στηρίξεις που σεβάστηκαν οι θεσμικοί την περασμένη βδομάδα. Στις πέντε από τις έξη και μισή ώρες της διαπραγμάτευσης ήτοι από τις 11:27 ως τις 16:32, η ζώνη πλάγιας κίνησης των βασικών δεικτών είχε εύρος μιας μονάδας για τον 25άρη και 4,5 μονάδων για τον ΓΔ, με κατώτερη στον δείκτη κοντά στις 645 μονάδες.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Σε μικρό χρονικό διάστημα, με μεγάλους όμως όγκους και τζίρους, οι τιμές στο ΧΑ βούλιαξαν και οι βασικοί δείκτες περάσανε στις δημοπρασίες αρκετά κάτω από τις στηρίξεις που σεβάστηκαν οι θεσμικοί την περασμένη βδομάδα. Στις πέντε από τις έξη και μισή ώρες της διαπραγμάτευσης ήτοι από τις 11:27 ως τις 16:32, η ζώνη πλάγιας κίνησης των βασικών δεικτών είχε εύρος μιας μονάδας για τον 25άρη και 4,5 μονάδων για τον ΓΔ, με κατώτερη στον δείκτη κοντά στις 645 μονάδες.

Στις δημοπρασίες οι πιέσεις τον έσπρωξαν 5,2 μονάδες χαμηλότερα και από τις 640 που τον οδήγησαν οι συναλλαγές στην ελεύθερη διαπραγμάτευση, έκλεισε στις 634,82 αλλάζοντας ριζικά την στατιστική εικόνα της αγοράς. Το βασικότερο ήταν ότι τότε ακριβώς έπεσε το χρήμα στον πάγκο της αγοράς. Αφού ως τις 17:00 ο τζίρος ήταν κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ και μετά ξεπέρασε τα 73. Το κακό είναι πως έχουν δίκιο οι αναλυτές που περιμένουν ακόμα πιο ροκ σκηνές όταν θα εισαχθούν ξανά οι μετοχές των τραπεζών προς διαπραγμάτευση.

Ο ΓΔ θα σταματήσει πιθανά στη ζώνη μεταξύ 615 και 625 μονάδων αν σήμερα δεν αντιδράσει άμεσα ανοδικά για να αναιρεθούν τα υπέρ καθόδου σήματα που έστειλε η χθεσινή δυναμική. Γιατί διαπιστώσαμε πως οι πωλητές περίμεναν τις δημοπρασίες για να ξεδιπλώσουν τις εντολές πώλησης, επειδή φοβόντουσαν την αντίδραση της αγοράς όταν δεν υπήρχαν τα περιθώρια που ορίζει η δημοπρασία για τον καθορισμό της τιμής κλεισίματος.

Στην συνεδρίαση της Δευτέρας όπου δεν διαπραγματεύτηκε κανένα τραπεζικό  blue chip οι θεσμικοί οδήγησαν τον δείκτη των παραγώγων σε πτωτική πορεία. Από την έναρξη ως τις 11:09 κινήθηκε σε κύρια θετικό πεδίο εγγράφοντας μέγιστο μέρας στις 10:44 στις 192,56 μονάδες.  Οι θεσμικοί μετά τις 16:30 επέφεραν ισχυρές πιέσεις ως το τέλος της διαπραγμάτευσης. Έτσι ο δείκτης έκλεισε στο ελάχιστο μέρας τις 187,72 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 5,985 εκατ. ευρώ.

Άλλαξαν χέρια 926 ΣΜΕ για τη σειρά Δεκεμβρίου το ελάχιστο ήταν οι 185,25 μονάδες και το μέγιστο στις 191,75. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 185,25, με μεταβολή -2,88% από την τιμή εκκαθάρισης της Παρασκευής στις 190,75 μονάδες, με τον 25άρη στο -2,34% και κλείσιμο στις 187,72 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 355 ΣΜΕ Ιανουαρίου. Η τιμή εκκαθάρισης για την τρέχουσα σειρά ορίστηκε στις 186,25 μονάδες και για την επόμενη στις 187,50 ενώ τα ανοικτά συμβόλαια της σειράς Δεκεμβρίου ανήλθαν σε 13.932 και της επόμενης 1200.

Η απόσταση του 25άρη από την κατώτερή του τιμή εκκαθάρισης δεν άλλαξε με αποτέλεσμα να συνδυάζεται αυτή η επιλογή με την αύξηση των ανοικτών θέσεων για να συμπεράνουμε ότι δεν ταράχθηκαν οι traders από το ξεπούλημα των τελευταίων λεπτών και των δημοπρασιών. Η ροή των ειδήσεων δεν άλλαξε το κλίμα και η ατμόσφαιρα των ξένων αγορών είναι από ουδέτερη ως θετική.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Διορθωτικά κινήθηκε η Wall Street, στην τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου, με την αγορά να προχωρά σε μικρής έκτασης αναδιαρθώσεις χαρτοφυλακίων, ενώ επηρεάστηκε αρνητικά και από τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,44% στις 17.719,92 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,37% στις 5.108,67 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,46% στις 2.080,41 μονάδες.

Θετικά κινήθηκαν οι τρεις δείκτες σε επίπεδο μήνα, με τον Dow Jones να κλείνει με κέρδη 0,3%, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,1%, ενώ η άνοδος του S&P 500 ήταν μικρότερη του 0,1%. Στις επόμενες δύο εβδομάδες θα βρίσκονται στο επίκεντρο οι αποφάσεις που θα ληφθούν στις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Federal Reserve. Η ΕΚΤ αναμένεται να λάβει περαιτέρω μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης για την τόνωση της οικονομίας, ενώ από την άλλη πλευρά, η Fed πιθανόν να αποφασίσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά από σχεδόν δέκα χρόνια.

Στο ταμπλό, η Microsoft σημείωσε κέρδη 0,8%, μετά την αναβάθμισή της από την Raymond James, σε buy, ενώ θετικά υποδέχεται η αγορά τις λύσεις που προτείνει η εταιρεία για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν τις πωλήσεις της.

Επίσης, άλμα 27,9% κατέγραψε η Computer Sciences, καθώς σήμερα διαπραγματεύεται πρώτη ημέρα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έχοντας υλοποιήσει τη διάσπασή της. Η διοίκηση της εταιρείας μάλιστα ήταν αυτή που σηματοδότησε την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, χτυπώντας το κλασικό κουδούνι.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 0,2% αυξήθηκαν τον Οκτώβριο οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών, ανακόπτοντας το αρνητικό σερί των τελευταίων δύο μηνών. Σε ετήσιο επίπεδο, η άνοδος ανήλθε στο 3,9%. Επίσης, πτώση σημείωσε τον Οκτώβριο ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή του Σικάγο, με τον δείκτη Chicago PMI να διαμορφώνεται στις 48,7 μονάδες τον Νοέμβριο από 56,2 μονάδες τον Οκτώβριο.

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αποτυπώνοντας τη νευρικότητά τους στη σκιά των εκτιμήσεων ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε περαιτέρω δράσεις για τη στήριξη της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  υποχώρησε κατά 0,30% στις 6.356 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε  άνοδο 0,78% στις 11.382 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε  ανοδικά κατά 0,56% στις 4.957 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,46% στις 385,43 μονάδες, ενώ στην αρχή της συνεδρίασης κατέγραφε απώλειες έως και 0,5%.

Στο ταμπλό, η Delta Lloyd σημείωσε απώλειες 10%, καθώς ανακοίνωσε ότι ξεκινά τις διαδικασίες αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με στόχο τη συγκέντρωση 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, η Aberdeen Asset Management υποχώρησε  κατά 4,6%, μετά την ανακοίνωση ότι έχει καταγράψει εκροές κεφαλαίων ύψους 12,7 δισ. στερλίνες το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι επενδυτές - πελάτες «αποχωρούν» από τις αναδυόμενες αγορές.

Στον αντίποδα, η Deutsche Lufthansa ενισχύθηκε κατά 1,4%, καθώς υπήρξε συμφωνία μεταξύ διοίκησης και συνδικάτου για το συνταξιοδοτικό ταμείο της εταιρείας. Ωστόσο, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με το σωματείο των εργαζομένων καμπίνας.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση 2,1% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Οκτώβριο του 2015, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση σε ετήσια βάση κατά 2,9%.

ΧΑ

Με ένα μπαράζ πωλήσεων την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχασε τις 640 μονάδες, μετά από μία συνεδρίαση μάλιστα που στο μεγαλύτερο μέρος της κινήθηκε «διαδικαστικά».

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,30% στις 634,82 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 651,77 μονάδες και η χαμηλότερη στις 634,78.  Η αγορά έκλεισε το Νοέμβριο με απώλειες 9,47%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε μεγάλη μηνιαία πτώση 77,23%.

Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 170,92% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 68,65 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 4,80 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 2,34% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,16%. 

Την παράσταση έκλεψε η μετοχή της ΔΕΗ-1,70%, καθώς χθες ήταν η τελευταία ημέρα πριν λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του βασικού δείκτη της Morgan Stanley με τη μετοχή της να εισέρχεται στον δείκτη. Αν και καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης η μετοχή διαπραγματευόταν με σημαντικά κέρδη, τελικά έκλεισε με απώλειες 1,70%, με τα χαρτοφυλάκια να κλείνουν τις θέσεις τους. 

Η υπόλοιπη αγορά, ωστόσο, μόνο διαδικαστική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, εν αναμονή της έναρξης της διαπραγμάτευσης των τραπεζικών μετοχών, γεγονός που αποτυπώθηκε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο στους όγκους. Εκτός της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ -5,88% του ΟΤΕ -2,35% και μερικών άλλων, ο όγκος των οποίων κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, εκείνος των υπολοίπων μετοχών του FTSE 25 μετά βίας κινήθηκε σε μερικές δεκάδες χιλιάδες.

Άλλωστε, σήμερα καμία από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δεν διαπραγματεύτηκε, με το ενδιαφέρον μοιραία να βρίσκεται στις υπόλοιπες εταιρείες του FTSE/LargeCap, δίνοντας ίσως και την ευκαιρία να αναδειχθούν περισσότερο τα αποτελέσματα του γ' τριμήνου. 

Η αγορά απέδειξε πόσο τραπεζοκεντρική είναι, παρά το γεγονός ότι ο συντελεστής βαρύτητας του κλάδου έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Άλλωστε, και σε δημοσιονομικό επίπεδο οι καταλύτες αυτές τις ημέρες απουσιάζουν, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της διαδικασίας καθορισμού του δευτέρου πακέτου των προαπαιτουμένων για την Ελλάδα, διάστημα που παραδοσιακά εμφανίζει χαμηλό ενδιαφέρον για την αγορά.

Στο ταμπλό τώρα, από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν μόνο οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (+3,70%) και της Aegean Airlines (+0,83%), ενώ αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΕΧΑΕ  (-6,19%), του ΟΠΑΠ (-5,88%), της Τιτάν (-5,03%), της Motor Oil (-4,80%), της Viohalco (-4,76%), της Grivalia Properties (-4,15%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2,96%), της Ελλάκτωρ (-2,84%) και του ΟΤΕ (-2,35%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Πρώτων Υλών (-4,52%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος της Τεχνολογίας (+1,18%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 34 κινήθηκαν ανοδικά, 49 καθοδικά, ενώ η τιμή 15 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη

Τεχνική ανάλυση

Η τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου πέρασε τον ΓΔ κάτω από τις 640 μονάδες που διαγραμματικά ήταν επίπεδο που λειτούργησε ως σκληρός πυθμένας δυο φορές στο άμεσο παρελθόν. Αποτέλεσε επίσης κάτω όριο στη συσσώρευση που εμφανίστηκε από τις 23/11 ως τις 27/11.

Η προηγούμενη φάση που ο ΓΔ σταμάτησε την κάθοδό του από τις 722,8 μονάδες (σημειώθηκαν στις 2/11) όταν προσέγγισε αυτές τις τιμές, ήταν στη συνεδρίαση της 16/11. Όταν έκλεισε στις 643,85 με κατώτερο μέρας τις 641,9 μονάδες. Αμέσως μετά ακολούθησε το τελευταίο ανοδικό σκίρτημα της αγοράς πριν οι τιμές στα βιβλία προσφορών για τις ΑΜΚ των τραπεζών προκαλέσουν τα κύματα ρευστοποιήσεων στις μετοχές του κλάδου.

Αλλά η συστοιχία συνεδριάσεων που έστησαν ως στήριξη τις 640 για τον ΓΔ αφορά στην περίοδο από τις 29/9 ως και τις 2/10 που τα ελάχιστα των περισσότερων συνεδριάσεων εκείνη την περίοδο ήταν μερικά δέκατα πάνω από τις 640 ή τις 641 μονάδες. Αμέσως μετά είχαμε το μεγαλύτερο σε αριθμό συνεδριάσεων ανοδικό κύμα για τις μετοχές του ΧΑ που οδήγησε τον ΓΔ ως τις 727,38 μονάδες στις 27/10. Αναφερόμαστε βέβαια στην μετά την αργία περίοδο γιατί πιστεύουμε πως έγινε κατανοητό πως η αγορά με τα capital control άλλαξε ριζικά και ακόμα την τελική της μορφή δεν την έχουμε δει.

Η λεπτομερής αναφορά σε ημέρες και τιμές γίνεται για να κατανοήσουν οι αναγνώστες που δυσκολεύονται από τους όρους της τεχνικής ανάλυσης πως με παρατήρηση του διαγράμματος και μόνο είναι δυνατό να εξαχθούν συμπεράσματα στατιστικού τύπου σημαντικά. Το επίπεδο των 640 μονάδων για τη στήλη από τις πολλές κρούσεις τελευταία που δεν συνοδεύτηκαν από ανοδικό rebound είχε μαλακώσει και ήταν θέμα ημερών να ξεπεραστεί πτωτικά. Διαγραμματικά λοιπόν αφού ξεπεράστηκαν οι 640 μονάδες θα μεταμορφωθούν σε οροφή για τον ΓΔ και η επόμενη στήριξη για τη στήλη εντοπίζεται σε ζώνη τιμών που ορίστηκε από συστοιχία συνεδριάσεων με αρχή στις 27/8 με κλείσιμο τότε στις 627,02 μονάδες ελάχιστο στις 621,15 και μέγιστο στις 635,3. Ακολούθησε στις 28/2 κλείσιμο στις 633,81 που ήταν και μέγιστο μέρας με ελάχιστο στις 622,92. Αλλά στις 31/8 έκλεισε στις 624,2 με μέγιστο μέρας τις 631,74 και ελάχιστο στις 621,57. Η συνεδρίαση στις 1/9 έφερε τον ΓΔ στις 621,51 μονάδες με μέγιστο μέρας τις 628,71 και ελάχιστο στις 614,49 που είναι το minimum αυτής της ζώνης αφού η επόμενη ήταν η πρώτη ανοδική μια μακριάς αλυσίδας 13 συνεδριάσεων με τρεις μόνο να έχουν οριακή πτώση που από τις 620 μονάδες χονδρικά ανέβασε τον ΓΔ για πρώτη φορά πάνω από τις 700 μονάδες με κλείσιμο στις 29/9 στις 693,54.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ήταν σταθερά υψηλότερα σήμερα Τρίτη, αφού οι επενδυτές επέδειξαν αδιαφορία από έρευνα για τα κινεζικά εργοστάσια που έκανε λίγα για να κατευνάσει τις ανησυχίες για την ψύξη της ανάπτυξης και απέκτησαν κάποια άνεση από μια ιδιωτική έρευνα που δείχνει ένα αμυδρό φως υπέρ μιας σταθεροποίησης.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας επέκτεινε τα αρχικά του κέρδη και ήταν στο +1,6%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν στο 1,34% υψηλότερα.

Η Wall Street έχασε έδαφος για άλλη μια μέρα, αν και οι βασικοί δείκτες των ΗΠΑ εξακολουθούν να εμφανίζουν άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και τα futures μετοχών ΗΠΑ ESc1 είναι στο +0,6% στις ασιατικές συναλλαγές.

Ο επίσημη PMI της Κίνας διαμορφώθηκε σε χαμηλό τριετίας των 49,6 μονάδων το Νοέμβριο, σε σύγκριση με την ανάγνωση του προηγούμενου μήνα στο 49,8 και κάτω από τις προβλέψεις.

Αλλά ο ιδιωτικός Caixin / Markit PMI δείκτης της μεταποίησης της Κίνας έδειξε ότι η δραστηριότητα των εργοστασίων συρρικνώθηκε με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι τον Οκτώβριο, τροφοδοτώντας ελπίδες η οικονομία μπορεί να σιγά-σιγά να σταθεροποιηθεί σε απάντηση μιας σειράς μέτρων στήριξης της κυβέρνησης.

Οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Κίνας ήταν χαμηλότερα, με τον δείκτη CSI300 σε πτώση 0,4% και τον Shanghai Composite Index -0,5% αλλά στο δεύτερο μέρος ανέκαμψε και ενισχυόταν +0,15%.

Το Γουάν Κίνας ήταν επίπεδο μετά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που τη Δευτέρα δέχθηκε το γουάν στα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (ΕΤΔ) του καλαθιού μαζί με το δολάριο, ευρώ, στερλίνα και γεν. Η ευρέως αναμενόμενη κίνηση ήταν ένα ορόσημο στην ενσωμάτωση της Κίνας στα παγκόσμια οικονομικά και ένα αποτελεί νεύμα έγκρισης για τις μεταρρυθμίσεις της χώρας.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον για τις νέες σταθμίσεις είναι ότι η μεγαλύτερη αλλαγή είναι για το ευρώ, το οποίο αντιπροσωπεύει σήμερα το 30,9% του καλαθιού, αντί του 37,4%. Το ευρώ ήταν ήδη υπό πίεση από τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων κατά τη συνεδρίασή επί της πολιτικής της την Πέμπτη.

Το ευρώ κατέγραψε οριακά κέρδη αγοράζοντας 1,0585 δολάρια όταν τη Δευτέρα ήταν στο χαμηλό 7 1/2 μηνών στο 1,0557.

Έναντι του γεν, το δολάριο υποχώρησε περίπου 0,2% αγοράζοντας 122.92 γιεν. Ο δείκτης δολαρίου DXY, που παρακολουθεί το δολάριο έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων αντίπαλων νομισμάτων, υποχώρησε στο 100,09, αλλά παρέμεινε σε οπτική επαφή με το υψηλό πάνω από 12 χρόνια των 100,39 από το Μάρτιο.

Οι μετοχές της Αυστραλίας ανέβηκαν 1,9%, διευρύνοντας τα κέρδη μετά από τα εμπορικά δεδομένα που έδειξαν ότι η οικονομία της Αυστραλίας απόλαυσε ένα τεράστιο άλμα το τελευταίο τρίμηνο από την ανάκαμψη των εξαγωγών των πρώτων υλών.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Ο Τραπεζικός κλάδος ουσιαστικά κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα από το 0, μετά και την νέα του ανακεφαλαιοποίηση. Μένει να δούμε πως οι Τράπεζες θα καταφέρουν, σε πρώτη φάση, να αναδιοργανώσουν τα υφιστάμενα δάνειά τους και σε δεύτερη φάση να μπορέσουν να "ανοίξουν την κάνουλα" δανεισμού.

Το πρώτο τους μέλημα είναι να μπορέσουν να προσεγγίσουν πίσω μέρος των καταθέσεων που έφυγαν, με την διαφορά ότι αυτό εξαρτάται περισσότερο από την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Χώρα, μιας και είναι θέμα περισσότερο εμπιστοσύνης.

Οι θα αρχίσουν να επιστρέφουν προς διαπραγμάτευση από την Τετάρτη και αναμένεται να υποστούν πίεση μιας και αρκετοί ομολογιούχοι θα βγουν πωλητές. Η στάθμιση τους στην Αγορά θα αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες, γεγονός θετικό. Θα χρειαστούν κάποιες συνεδριάσεις για να ηρεμήσει ο κλάδος, χρηματιστηριακά και για να έχουμε μία καλύτερη εικόνα.

Πολιτικά τώρα βλέπουμε να υπάρχει πρόβλημα εκ μέρους της Κυβέρνησης, μιας και πρέπει να λύσει το μεγαλύτερο πρόβλημα της Χώρας που λέγεται Ασφαλιστικό. Οι προσπάθειες, εκ μέρους της, να πάρει συναίνεση από την Αντιπολίτευση έπεσαν στο κενό, μιας και είναι αρκετά δύσκολο με την πολιτική που η ίδια στηρίχτηκε για να βγει και ακολουθούσε τόσα χρόνια.

Αργά, ή γρήγορα, θα έχουμε εξελίξεις πολιτικές, μιας και μία Οικουμενική Κυβέρνηση, ή και πάλι εκλογές, έχουν όλες τις πιθανότητες, κάτι που η Αγορά το ξέρει, παρόλα αυτά μπορεί να το εκλάβει θετικά σε περίπτωση που έρθει.

Το πρόβλημα είναι πως Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση συνεχίζουν να προσπαθούν να κρύψουν τα προβλήματα "κάτω από το χαλί" χωρίς παρόλα αυτά να υπάρχει πλέον άλλος χρόνος, ή χρήμα, για την Χώρα.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Το ΔΝΤ εγκρίνει το RMB για ένταξη στο καλάθι των SDR

Οι μετοχές στην Ασία εκτός Κίνας ανέβηκαν. Οι αγορές έδειχναν να αγνοούν την επίσημη μέτρηση του PMI μεταποίησης στην Κίνα (49,6, έναντι 49,8 τον Οκτώβριο), η οποία ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2012. Ενώ στην Κίνα οι εισηγμένες μετοχές διαπραγματεύονται χαμηλότερα, οι HSCEI, Kospi, TAIEX, ASX, JCI ήταν όλα πάνω έως +2,0%. Οι ιαπωνικές μετοχές κέρδισαν και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 11,2% y / y στο Q3, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες του 2,2%. Με βάση την εταιρική έρευνα, αναμένουμε το ΑΕΠ Ιαπωνίας τρίτου τριμήνου να αναθεωρηθεί σε άνοδο +0,2% q / q από την αρχική -0,2%. Η ώθηση για τις μετοχές στην Αυστραλία προήλθε από την απροσδόκητη αντοχή στις κατασκευές ακινήτων τον Οκτώβριο. Εμείς έχουμε τώρα πρόβλεψη για ανάπτυξη του ΑΕΠ της Αυστραλίας  αύριο, στο 1% q / q, πάνω από τις εκτιμήσεις του 0,8% και οφείλεται κυρίως στην ισχυρή ανάκαμψη των εξαγωγών κατά το 3ο τρίμηνο.

Το ρένιμπι ή γουαν RMB θα περιλαμβάνεται στο καλάθι των Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων του ΔΝΤ με συντελεστή 11% (Δήλωση ΔΝΤ). Η αντίδραση της αγοράς ήταν αρκετά υποτονική. Πιστεύουμε ότι οι άμεσες επιπτώσεις της ένταξης RMB είναι μικρές και περιορισμένες στον επίσημο τομέα. Ωστόσο, η ένταξη θα πρέπει να ενισχύσει την ελκυστικότητα των κινεζικών κρατικών ομολόγων και να προσελκύσει την παγκόσμια αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο δείκτης Dxy υποχώρησε, αλλά συνεχίζει να διαπραγματεύονται πάνω από το 100 στη σύνοδο Ασίας. Στη διάρκεια της νύχτας, οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν από τα  απογοητευτικά στοιχεία, ενώ οι μετοχές της ζώνης του ευρώ κινήθηκαν ανοδικά, καθώς οι προσδοκίες για κάτι σημαντικό στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη είναι αρκετά υψηλά. Στη Γερμανία, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 0,4% m / m, τον Οκτώβριο (0% το Σεπτέμβριο) και ο προκαταρκτικά μετρημένος πληθωρισμός το Νοέμβριο ήταν οριακά υψηλότερος από ό, τι τον προηγούμενο μήνα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων επιταχύνθηκε ενώ η καταναλωτική πίστη επιβραδύνθηκε οριακά. Οι Δείκτες PMI από την περιοχή των ΗΠΑ και του ευρώ αναμένονται σήμερα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδρίαση (Πέμπτη) αναμένεται να ρυθμίσετε το ποσοστό της πολιτικής επέμβασης για διευκόλυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Η επίδραση της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μέσω του πιστωτικού καναλιού περιορίζεται από την έλλειψη της δυνατότητας υποκατάστασης της ρευστότητας σε δολάρια με ρευστότητα σε ευρώ.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Τη συγκρότηση επιτροπής για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποφάσισε, κατά τη συνεδρίασή του τη Δευτέρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Κατόπιν σχετικής εισήγησης του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, η επιτροπή, η οποία θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα προς το ΚΥΣΟΙΠ, θα αναλάβει την προετοιμασία των επικείμενων συζητήσεων για το δημόσιο χρέος, αξιολογώντας τυχόν προτάσεις από ερευνητικά κέντρα, ειδικούς επιστήμονες και άλλους φορείς.

Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου θα υλοποιηθεί η έναρξη διαπραγμάτευσης των 2.038.920.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της τράπεζας Eurobank, σε συνέχεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση, όπως αποφάσισε η Διοικούσα Επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Την πάγια θέση για προστασία των δικαιωμάτων της εταιρείας, των μετόχων, των εργαζομένων και των πρακτόρων του ΟΠΑΠ, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με την επιβολή τέλους στα παιχνίδια του Οργανισμού αλλά και την ανάσχεση του σχεδίου υλοποίησης των VLT’s, διατύπωσε με ξεκάθαρο τρόπο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Καμίλ Ζίγκλερ, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών. 

Κλειστά θα είναι σήμερα Τρίτη 1η Δεκεμβρίου, περίπου 4.500 πρακτορεία του ΟΠΑΠ σε όλη τη χώρα λόγω της 24ωρης απεργίας των πρακτόρων ενάντια στο μέτρο της επιβολής τέλους στα τυχερά παιχνίδια του Οργανισμού. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρακτόρων (ΠΟΕΠΠΠ) δηλώνει αντίθετη με το μέτρο, που προκαλεί -όπως σημειώνει- αφανισμό του κλάδου και καλεί όλους τους πράκτορες του ΟΠΑΠ να συμμετέχουν στην απεργία και στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί από την πλατεία Καραϊσκάκη προς το υπουργείο Οικονομικών.

Με νέο πρόγραμμα εποπτείας της Ελλάδας θα συνοδευτεί η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, η οποία έρχεται μεν πιο κοντά, αλλά υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής όλων των δεσμεύσεων και ειδικά του ασφαλιστικού και του φορολογικού. Τα μηνύματα αυτά εστάλησαν χθες από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και τους εκπροσώπους της Κομισιόν και της ΕΚΤ στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο και Ράσμους Ρούφερ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποσαφήνισε πως η ελληνική πλευρά επιζητεί μια βιώσιμη λύση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και να μην επαναληφθεί αυτό που συνέβαινε μέχρι τώρα με λύσεις που απλώς «κλοτσούσαν τον τενεκέ πιο κάτω στον δρόμο». 

Για τις 10 Δεκεμβρίου καθορίστηκε η ημερομηνία της πέμπτης ασκήσεως των warrants (Παραστατικά Τίτλων Δικαιωμάτων Κτήσεως Μετοχών) της Alpha Bank, στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Ως ημερομηνία καταχωρίσεως των εντολών συμμετοχής στην άσκηση των warrants ορίστηκε η 4η Δεκεμβρίου, ενώ ο διακανονισμός των εντολών συμμετοχής θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου.

Aπό τις 4 έως τις 10 Δεκεμβρίου θα ασκηθεί το δικαίωμα προτίμησης για την απόκτηση νέων μετοχών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Attica Bank, στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 748 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η προθεσμία για τη διαπραγμάτευση  των δικαιωμάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών ορίζεται από τις 4 έως τις 7 Δεκεμβρίου. 

Στα 7,765 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Κρι - Κρι κατά τη διάρκεια του εννεάμηνου του 2015, έναντι 6,378 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 11,682 εκατ. ευρώ έναντι 8,294 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 9,235 εκατ. από 7,117 εκατ. προηγουμένως.

Στα 34,8 εκατ. ευρώ έναντι 68,1 εκατ. ευρώ προηγουμένως, υποχώρησαν οι ζημιές της Marfin Investment Group για το εννεάμηνο του 2015. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3% καθώς ανήλθαν στα 897,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA στο σύνολο των θυγατρικών ενισχύθηκαν στα 133,5 εκατ. έναντι 64,3 εκατ. ευρώ προηγουμένως.

Στα 9,512 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ζημιές του Ομίλου ΑΓΕΤ Ηρακλής για το εννεάμηνο του 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 1,4% στον κύκλο εργασιών (179,7 εκατ. ευρώ). Σε επίπεδο εταιρείας, η ΑΓΕΤ Ηρακλής εμφάνισε ζημιές 31,974 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών 160.232 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά αποτελέσματα επηρεάστηκαν σημαντικά από τη ζημία απομείωσης της συμμετοχής της εταιρίας στην ενοποιούμενη θυγατρική LAFARGE BETON Α.Β.Ε.Ε., ύψους 31,486 εκατ. ευρώ

Στα 175,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου Σφακιανάκης ΑΕΒΕ στο εννεάμηνο του 2015, σημειώνοντας αύξηση 8,0% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ενώ οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 14,1% στα 144,4 εκατ. ευρώ. Το μικτό περιθώριο βελτιώθηκε από 25,9% στο 27,3% για τον όμιλο και από 10,2% στο 10,6% για την εταιρεία. Επίσης, ο όμιλος πέτυχε λειτουργική κερδοφορία, με το αποτέλεσμα EBITDA να διαμορφώνεται στα 16,7 εκατ. ευρώ έναντι 13,2 εκατ. ευρώ, την περυσινή περίοδο (+26,3%). Για την εταιρεία, το λειτουργικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημιές 0,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα κέρδη ΕΒΙΤ του ομίλου δεκαπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 3,8 εκατ. ευρώ ενώ οι ζημιές προ φόρων περιορίστηκαν κατά 37,8% στα 7,9 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την ένταξη του κινεζικού γουάν στο «καλάθι νομισμάτων» αποφάσισε και επίσημα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τη διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ. Η απόφαση του ΔΝΤ θα τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου του 2016. Ο δείκτης βαρύτητας του κινεζικού νομίσματος θα ανέρχεται στο 10,92%. Στο «καλάθι νομισμάτων» βρίσκονται ήδη το αμερικανικό δολάριο (41,72%), το ευρώ (30,93%), η βρετανική λίρα (8,09%) και το ιαπωνικό γεν (8,33%).

Την 1η Ιανουαρίου του 2016 θα τεθεί σε ισχύ το ταμείο εξυγίανσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσαν σήμερα οι αρμόδιες αρχές. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η ίδρυση του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης έχει επικυρωθεί από έναν ικανοποιητικό αριθμό κρατών – μελών, γεγονός που επιτρέπει την έναρξη της λειτουργίας της, την 1η Ιανουαρίου.

Στο ποσό των 445,454 δισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν στα 445,454 δισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε την 27η Νοεμβρίου. Παράλληλα, η ΕΚΤ προέβη στην αγορά καλυμμένων ομολόγων, ύψους 137,821 δισ. ευρώ και στην αγορά ABS, ύψους 15,199 δισ. ευρώ. Στόχος του Μάριο Ντράγκι, όπως έχει δεσμευτεί και ο ίδιος, είναι η αύξηση του ισολογισμού της ΕΚΤ κατά 1,1 τρισ. ευρώ.

Αύξηση 1,4%, έναντι 1,9% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, καθώς οι εξαγωγές έδειξαν σημάδια σταθεροποίησης ενώ οι εγχώριες δαπάνες παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα. Τον Σεπτέμβριο είχε καταγραφεί άνοδο 1,1%. Τα στοιχεία ανακοινώνονται έπειτα από μια σειρά ανάμικτων οικονομικών δεικτών για το πρώτο μήνα του τελευταίου τριμήνου του 2015. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο οι εξαγωγές σημείωσαν την πρώτη μηνιαία τους άνοδο μετά από τέσσερις μήνες. Ωστόσο, η εγχώρια κατανάλωση υποχώρησε, για δεύτερο συνεχή μήνα.

Κατά 0,2% αυξήθηκαν τον Οκτώβριο οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών, ανακόπτοντας το αρνητικό σερί των τελευταίων δύο μηνών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης εκκρεμών πωλήσεων αυξήθηκε στις 107,7 μονάδες, επιβεβαιώνοντας τις ενδείξεις αναθάρρησης της αγοράς ακινήτων. Σε ετήσιο επίπεδο, η άνοδος ανήλθε στο 3,9%.