ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ για τον πληθωρισμό, υψηλότερα επιτόκια και πλήγμα στα εταιρικά κέρδη, ήταν μεταξύ των παραγόντων που οδήγησαν τις μετοχές στο «κόκκινο» και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού
ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ για τον πληθωρισμό, υψηλότερα επιτόκια και πλήγμα στα εταιρικά κέρδη, ήταν μεταξύ των παραγόντων που οδήγησαν τις μετοχές στο «κόκκινο» και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Οι μετοχές διεύρυναν τις απώλειές τους στη διάρκεια των απογευματινών συναλλαγών, πριν σημειωθεί ή αντιστραφεί η ανοδική κούρσα των τιμών του πετρελαίου και στον απόηχο αποθαρρυντικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία.
Επίσης, οι δηλώσεις αξιωματούχων περιφερειακών, οι οποίες συνέστησαν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη στη μάχη της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, επηρέασαν αρνητικά το κλίμα της ευρύτερης χρηματιστηριακής αγοράς.
Οι επενδυτές εξέλαβαν τις δηλώσεις ως ένα μήνυμα ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ δεν θα τερματίσει τον κύκλο της αυστηρής νομισματικής πολιτικής σύντομα. Αυτές οι ανησυχίες κυριάρχησαν στη διάρκεια της συνεδρίασης στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να ρευστοποιούν, εν μέσω των αντιφατικών αναφορών για την οικονομία, μετά τους τυφώνες «Κατρίνα» και «Ρίτα». O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 123,75 μονάδες, ποσοστό 1,19%, φθάνοντας στις 10.317,36 μονάδες. Με απώλειες 36,34 μονάδων, ποσοστό 1,70%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.103,02 μονάδες.
Ομως, οι αναλυτές δεν θεώρησαν απρόσμενες τις δηλώσεις των αξιωματούχων, καθώς αναμένεται η διατήρηση των αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων. Ετσι απέδωσαν τη χθεσινή υποχώρηση περισσότερο στις πληθωριστικές ανησυχίες που υποβόσκουν στην αγορά.
Στο επιχειρηματικό μέτωπο, συνεχίσθηκε ο χείμαρρος ανακοινώσεων κερδοφοριών και προειδοποιήσεων, καθώς διανύουμε τυπικά τις πρώτες δύο εβδομάδες του νέου τριμήνου.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν από το ρεκόρ 3 1/2 ετών, για να κλείσουν χαμηλότερα κατά μια εκατοστιαία μονάδα, λόγω των νέων ενδείξεων για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και των ανησυχιών για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων. Μετοχές εταιρειών μεταλλευτικού και πετρελαϊκού τομέα παρέσυραν την αγορά στα χαμηλά.
Οι απώλειες διευρύνθηκαν, όταν αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ πυροδότησαν ανησυχίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Το κλίμα επιδεινώθηκε με τα στοιχεία για τις υπηρεσίες εκτός του μεταποιητικού τομέα, τα οποία ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών.
Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έχασε 1,1% στις 1.228,5 μονάδες- 13,5% χαμηλότερα από τα ανώτερα των 41 μηνών της Τρίτης, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx υποχώρησε κατά 1,3% στις 3.418 μονάδες.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ