Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2005 07:26

Πτωτικά κινείται η τιμή του αργού για πέμπτη ημέρα

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου για πέμπτη ημέρα, καθώς εικάζεται, ότι η αύξηση των εισαγωγών του καυσίμου, θα βοηθήσει στην αναπλήρωση της μειωμένης παραγωγής, αποτέλεσμα των τυφώνων, που έπληξαν τον Κόλπο του Μεξικό.

Χθες, η βενζίνη, διεύρυνε τις απώλειές της στο 5,4%, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ, ότι οι εισαγωγές αυξήθηκαν 18%, στο 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως την εβδομάδα που πέρασε, φθάνοντας στα υψηλότερα παρά ποτέ επίπεδα. Η συνολική κατανάλωση του καυσίμου την εβδομάδα που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου ήταν 2,9% χαμηλότερη, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η παραγωγή στον Κόλπο, αυξήθηκε στο 13% του επιπέδου πριν από τους τυφώνες, σύμφωνα με το Minerals Management Service.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου, υποχώρησε 56 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 62,23 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 10:46' π.μ. στη Σιγκαπούρη, ο μαύρος χρυσός διαπραγματεύθηκε στα 62,39 δολ. το βαρέλι, 20% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια Νοεμβρίου, υποχώρησε για έκτη ημέρα και σε ποσοστό έως 1,7%, φθάνοντας στο 1,8761 δολ. το γαλόνι, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στις 10:41' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, το καύσιμο διαπραγματεύθηκε στο 1,88 δολ. το γαλόνι ή 20% χαμηλότερα σε σύγκριση με το κλείσιμο της τιμής της στις 28 Σεπτεμβρίου. Το πετρέλαιο θέρμανσης για παράδοση Νοεμβρίου, υποχώρησε για τρίτη ημέρα κατά 1,2%, φθάνοντας στο 1,99 δολ. το γαλόνι.

Χθες τα συμβόλαια του πετρελαίου για τον Νοέμβριο, υποχώρησαν 1,7% φθάνοντας στα 62,79 δολ. το βαρέλι και στα χαμηλότερα επίπεδα, για συμβόλαιο που βρίσκεται κοντά στη λήξη του, από τις 5 Αυγούστου. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει 12% από τις 30 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία άγγιξαν τα υψηλότερα παρά ποτέ επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσης του πετρελαίου και στα 70,85 δολ. το βαρέλι.