Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2005 07:44

Ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι δολ. και γιέν

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου και του γιέν, μετά την ανακοίνωση της ηγέτιδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, Angela Merkel και του καγκελαρίου της χώρας, Gerhard Schroeder, ότι κατέληξαν στις συνομιλίες τους να δημιουργήσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Η άνοδος του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος επιταχύνθηκε στις ασιατικές συναλλαγές, καθώς η ανακοίνωση αργά χθες στο Βερολίνο, τόνωσε την εικοτολογία, ότι τα δύο κόμματα θα συμφωνήσουν στην πολιτική για την τόνωση της ανάπτυξης. Το ευρώ, υποχώρησε 1,5%, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στις 18 Σεπτεμβρίου.

Εναντι του δολαρίου το ευρώ αναρριχήθηκε 1,2054 δολ. στις 12:08' μ.μ. στο Τόκυο, από 1,1974 δολ., που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Στις 4 Οκτωβρίου, υποχώρησε στο 1,19 δολ. και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 8 Ιουλίου. Εναντι του γιέν αναρριχήθηκε στα 137,25, από 136,50 γιέν και ενδέχεται να αναρριχηθεί στα 137,30 γιέν σήμερα, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές. Το ευρώ κινήθηκε ανοδικά και έναντι των δολαρίων της Αυστραλίας και του Καναδά.

Schroeder και Merkel υποσχέθηκαν να συναντηθούν «σύντομα» για να ξεπεράσουν το χάσμα για το ποιος θα είναι καγκελάριος στην πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού των δύο κομμάτων από το 1969.

Σημειώνεται ότι στην άνοδο του ευρώ συνέβαλε η προοπτική της αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού το επόμενο έτος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Τα μέλη της, που συναντώνται σήμερα, αναμένεται να τα διατηρήσουν αμετάβλητα στο 2%, σύμφωνα με τις προβλέψεις 43 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά την ανακοίνωση.