Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2005 11:53

Το μεσημέρι οι συναντήσεις Αλμούνια με τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Αν δεν υιοθετηθούν μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία τα επόμενα έτη θα υπάρχουν προβλήματα στο συνταξιοδοτικό σύστημα, δήλωσε ο Επίτροπος Χοακίμ Αλμούνια ο οποίος πραγματοποιεί απο χθες επίσκεψη στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια δείπνου που παρατέθηκε προς τιμήν του, ο ευρωπαίος Επίτροπος ζήτησε συντονισμό φορολογικών πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Αλμούνια ζήτησε μέτρα εντός του 2005, τόσο για τη μείωση του ελλείμματος του Προϋπολογισμού, όσο για το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό.

Ο κ. Αλμούνια σημείωσε πως το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ε.Ε., ωστόσο αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Ειδικότερα είπε ότι το πακέτο των μέτρων που ελήφθησαν τον περασμένο Απρίλιο, ήταν μεν σε θετική κατεύθυνση, αλλά όπως διαπιστώνεται δεν αποδίδει και απαιτούνται πρόσθετα μέτρα εντός του 2005, ώστε να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και να μειωθούν οι δαπάνες. Πάντως η επίσημη θέση της Κομισιόν θα διατυπωθεί στα μέσα Νοεμβρίου.

Μέτρα συνέστησε και για το ασφαλιστικό, μεταξύ των οποίων είναι ο τερματισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η χορήγηση κινήτρων για την παραμονή στην εργασία περισσότερο χρόνο, καθώς και για το εργασιακό, με έμφαση στην εκπαίδευση-κατάρτιση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα υποβάλει ως το τέλος Οκτωβρίου δύο εκθέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η μία θα αφορά το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και η δεύτερη, το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Σήμερα ο κ. Αλμούνια θα μιλήσει στη Βουλή σε έκτακτη κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ¶μυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και των Ευρωβουλευτών. Στη μία το μεσημέρι θα ακολουθήσει η συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Στη συνάντηση θα είναι παρών και ο κ. Αλογοσκούφης.

Στη συνέχεια θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου.