Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2005 11:53

Banesto: 18% υψηλότερα κέρδη από την χορήγηση δανείων

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 18%, ανακοίνωσε ότι εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη η Banco Espanol de Credito SA (Βanesto), η ισπανική τράπεζα που ελέγχεται από την Santander Central Hispano SA, αποτέλεσμα της αύξησης του δανεισμού, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του κόστους.

Τα καθαρά κέρδη αναρριχήθηκαν στα 144,2 εκατ. ευρώ (173,9 εκατ. δολ.) από 122 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας. Τα αποτελέσματα ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις των έξι οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg και οι οποίοι εκτιμούσαν ότι αυτά θα ανέλθουν σε 138 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα, που διοικείται από την Ana Patricia Botin, την κόρη του προέδρου της Santander, Emilio Botin, δανείζει σε εταιρείες και μεμονωμένα πρόσωπα με τρεις φορές το επιτόκια των τραπεζών στις 12 χώρες μέλη που συναλλάσσονται με το ευρώ και περιορίζει το κόστος της αύξησης των κερδών. Τα δάνεια συνολικά σημείωσαν αύξηση 23% το τρίτο τρίμηνο, φθάνοντας στα 47,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την τράπεζα.

Τα έξοδα διοίκησης και τα γενικά έξοδα, αυξήθηκαν στα 196,9 εκατ. ευρώ από 191,1 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο. Ο πληθωρισμός στην Ισπανία αυξήθηκε στο 3,7% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

Οι προβλέψεις των ζημιών από τα δάνεια αυξήθηκαν στα 911,4 εκατ. ευρώ από 781,9 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο. Οι προβλέψεις είναι επαρκείς για να καλύψουν 3,6 φορές τα επισφαλή δάνεια της τράπεζας, από τις 3,5 φορές που ήταν τον Ιούνιο και 3,05 φορές, πριν από ένα χρόνο.

Οι μετοχές της δανείστριας, υποχωρούσαν 15 σεντς, ποσοστό 1,2% φθάνοντας στα 12,15 ευρώ η μία, στις 9:08' π.μ., στη Μαδρίτη. Συνολικά οι μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 13% φέτος, έναντι ανόδου 17% του γενικού δείκτη Ibex 35 της Ισπανίας.

Η Santander, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, κατέχει το 88% της Banco Espanol de Credito SA.