Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2005 14:04

Επενδύσεις 3,5 δισ. ευρώ στο χώρο της ενέργειας αναμένει το ΥΠΑΝ

Τα νομοσχέδια για την απελευθέρωση των αγορών ρεύματος και φυσικού αερίου, για τα βιοκαύσιμα και τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, ο υφυπουργός, Γιώργος Σαλαγκούδης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Νίκος Στεφάνου.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναμένει επενδύσεις της τάξης των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο χώρο της ενέργειας τα επόμενα χρόνια, ενώ τονίστηκε ότι στόχος, εκτός από τις επενδύσεις, είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η παροχή δυνατότητας επιλογών στον καταναλωτή.

Με το νομοσχέδιο για τα βιοκαύσιμα, ανοίγει ο δρόμος για την παραγωγή πετρελαίου κίνησης και βενζίνης από φυτικές πρώτες ύλες, στις οποίες περιλαμβάνονται το βαμβάκι, το σιτάρι, τα τεύτλα κλπ.

Με το νομοσχέδιο, τόνισε ο κ. Σαλαγκούδης, μειώνεται η εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο και παρέχεται επίσης η δυνατότητα καλλιέργειας ενεργειακών φυτών στους αγρότες. Σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική οδηγία, το βιοντίζελ θα πρέπει ως το 2010 να καλύπτει το 5,75% της κατανάλωσης πετρελαίου στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ