Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2005 14:49

Μετεγκατάσταση σχεδιάζει το 17% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη

Γύρω στο 17% των επιχειρήσεων που βρίσκονται επί ευρωπαϊκού εδάφους εξετάζουν το ενδεχόμενο μετεγκατάστασής τους μέσα στην επόμενη διετία, οι μισές από αυτές στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του βρετανικού ομίλου συμβούλων ανάπτυξης ακινήτων Cushman & Wakefield.

Πέρυσι, το 18% των επιχειρήσεων εξέταζαν το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης των δραστηριοτήτων τους, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, που παρουσιάστηκε σήμερα στο Παρίσι από κοινού με την "Paris-Ile de France Capitale Economique", ένωση στην οποία ανήκουν περίπου 100 μεγάλες γαλλικές και διεθνείς επιχειρήσεις.

Το 52% των επιχειρήσεων σχεδιάζουν να μετεγκατασταθούν στις νέες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (έναντι 51% πέρυσι) και το 21% σε άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης εκτός της ΕΕ. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επιθυμούν να μετεγκατασταθούν στην Ασία, κυρίως στην Κίνα (το 29% φέτος, έναντι 22% το 2004) καθώς και στη νοτιοανατολική Ασία (10%, έναντι 2% πέρυσι).

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο