Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2005 15:02

Ενισχύεται το ευρώ

Ανοδο σημειώνει σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η ισχυροποίηση του ενιαίου νομίσματος σχετίζεται με τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες κυβερνητικού συνασπισμού από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Από την άλλη πλευρά, αρνητικά επηρεάζουν το δολάριο οι ανησυχίες των επενδυτών ότι ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που δημιούργησε η αμερικανική οικονομία το Σεπτέμβριο ενδεχομένως να είναι χαμηλότερος των προσδοκιών. Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν αύριο.

Οι σημερινές αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσουν αμετάβλητη τη νομισματική τους πολιτική είχαν περιορισμένο αντίκτυπο, καθώς ήταν ευρέως αναμενόμενες.

Στη χρηματαγορά του Λονδίνου, στις 14:49, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είχε διαμορφωθεί στα 1,2062 δολάρια έναντι 1,1974 δολαρίων αργά χθες το βράδυ.

Την ίδια ώρα, το δολάριο ισοδυναμούσε με 113,92 γιεν από 113,86 γιεν χθες. Οι πιέσεις στο γιεν αποδίδονται κυρίως στη σημαντική πτώση που κατέγραψαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο.

Τέλος, πτώση σημείωσε η στερλίνα έναντι του δολαρίου και του ευρώ ύστερα από τα αποθαρρυντικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή Αυγούστου που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.