Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2005 00:01

Ρεκόρ πτώσης στην Ευρώπη

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ για υψηλότερο κόστος δανεισμού και χαμηλότερες εταιρικές κερδοφορίες επέστρεψαν στη Wall Street ασκώντας πιέσεις στις μετοχές ενώ η Ευρώπη και το Τόκιο σημείωσαν ρεκόρ ημερήσιας πτώσης.

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ για υψηλότερο κόστος δανεισμού και χαμηλότερες εταιρικές κερδοφορίες επέστρεψαν στη Wall Street ασκώντας πιέσεις στις μετοχές ενώ η Ευρώπη και το Τόκιο σημείωσαν ρεκόρ ημερήσιας πτώσης.

Οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες εγκατέλειψαν αρχικά κέρδη καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για υψηλότερα επιτόκια και αύξηση του πληθωρισμού προεξοφλούν ραγδαίες ρευστοποιήσεις.

Οι μετοχές δέχθηκαν ελαφρές πιέσεις την τρέχουσα εβδομάδα με τους επενδυτές να ανησυχούν για τον πληθωρισμό, την πορεία των επιτοκίων και μερικές εταιρικές προειδοποιήσεις.

Ο Dow Jones και ο δείκτης Standard & Poor's 500 υποχώρησαν για τρεις συνεχείς συνεδριάσεις ενώ ο Nasdaq υποχώρησε σε δύο από τις τρεις, αγγίζοντας και οι τρεις τα κατώτερα επίπεδα από τις αρχές Ιουλίου στο κλείσιμο της Τετάρτης. Τελικά ο Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 30,26 μονάδες, ποσοστό 0,29%, φθάνοντας στις 10.287,10 μονάδες. Με απώλειες 18,94 μονάδων, ποσοστό 0,90%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στςι 2.084,08 μονάδες.

Ακόμη περισσότερο οι αναλυτές δήλωσαν ότι η αγορά δεν αναμένεται να πραγματοποιήσει μεγάλες κινήσεις εν όψει των σημερινών αναφορών για την ανεργία στις ΗΠΑ οι οποίες προβλέπεται να δείξουν ότι η οικονομία έχασε ένα μεγάλο αριθμό θέσεων στον απόηχο των καταιγίδων.

Αρχικά οι περισσότεροι δείκτες σημείωσαν κέρδη λόγω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου πάνω από 2 δολάρια το βαρέλι αλλά οι αναλυτές υποστήριξαν ότι οι επενδυτές παρέμειναν νευρικοί για τους φόβους των επιτοκίων που αναστάτωσαν τη Wall Street ολόκληρη την εβδομάδα.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 7 Ιουλίου όταν το Λονδίνο δέχθηκε πλήγμα από βομβιστικές επιθέσεις καθώς οι ανησυχίες για τα επιτόκια υπονόμευσαν το κλίμα της αγοράς και η πτώση του πετρελαίου στα κατώτερα διμήνου επηρέασε μετοχές του πετρελαϊκού τομέα.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε 1,32% στις 1.212,33 μονάδες περίπου 2,4% χαμηλότερα από τα υψηλότερα 41 μηνών της Τετάρτης.

Το κλίμα υπονομεύεται από ανησυχίες ότι η νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ, Αγγλία και ζώνη του ευρώ θα πνίξει την οικονομική ανάπτυξη σε μια στιγμή που οι υψηλές τιμές ενέργειας απειλούν να διαβρώσουν τις καταναλωτικές δαπάνες και τα εταιρικά κέρδη.

Ο δείκτης Nikkei έχασε 2,41% στις 13.359,51 μονάδες με τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εξαμήνου.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ