Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2005 07:41

Τέλος της υποχώρησης του αργού πετρελαίου

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου, για πρώτη ημέρα, σε σύνολο έξι ημερών, στη Ν. Υόρκη, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι οι προμήθειες πετρελαίου θέρμανσης, ενδέχεται να μην επαρκέσουν, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Τα αποθέματα διυλισμένων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης και του ντήζελ, υποχώρησαν 5% την περασμένο μήνα, μετά τη μείωση της παραγωγής την περασμένη εβδομάδα στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των εννέα ετών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ, στις 5 Οκτωβρίου.

Περίπου 19% της δυναμικότητας διΰλισης των ΗΠΑ παραμένει ανενεργή μετά τους τυφώνες «Katrina» και «Rita» στον Κόλπο του Μεξικό.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου, αυξήθηκε 52 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 61,88 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 10:20' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, ο μαύρος χρυσός διαπραγματεύθηκε στα 61,74 δολ. το βαρέλι.

Χθες, τα συμβόλαια του Νοεμβρίου, υποχώρησαν 1,43 δολ., ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στα 61,36 δολ. το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα για συμβόλαια κοντά στη λήξη τους, από τις 3 Αυγούστου. Τα συμβόλαια υποχώρησαν 8% τις πέντε τελευταίες ημέρες και βρίσκονται 13% χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι, στα οποία αναρριχήθηκαν στις 30 Αυγούστου, μία ημέρα μετά την άφιξη του «Katrina» στην ξηρά των ακτών του Κόλπου.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο 0,95 σεντς, ποσοστό 05%, φθάνοντας στο 1,85 δολ. το γαλόνι, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Τα συμβόλαια υποχώρησαν 6,73 σεντς, ποσοστό 3,5%, φθάνοντας στο 1,8405 δολ. το γαλόνι χθες, ωθώντας την υποχώρηση των έξι ημερών, στο 21%. Αυτή, ήταν η μεγαλύτερη συνεχόμενη μείωση της τιμής του καυσίμου, από τον Μάρτιο του 2003.

Οι εισαγωγές βενζίνης και άλλων καυσίμων, εκτινάχθηκαν κατά 26$ στα 4,5 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα και στα υψηλότερα επίπεδα τουλάχιστον από το 1990, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας.