Με αρκετή υπομονή θα πρέπει να οπλιστούν όσοι έχουν λαμβάνειν από το ελληνικό Δημόσιο, καθώς το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει σχηματιστεί -και το οποίο φτάνει στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών- θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες ή και μήνες ακόμη για να ξεκινήσει να συρρικνώνεται.
Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Με αρκετή υπομονή θα πρέπει να οπλιστούν όσοι έχουν λαμβάνειν από το ελληνικό Δημόσιο, καθώς το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει σχηματιστεί -και το οποίο φτάνει στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών- θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες ή και μήνες ακόμη για να ξεκινήσει να συρρικνώνεται.
Από τον Αύγουστο μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει λάβει συνολικά 15 δισεκατομμύρια ευρώ από τη «δεξαμενή» των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ της 3ης δανειακής σύμβασης (σ.σ.: 13 δισεκατομμύρια ευρώ εκταμιεύτηκαν τον περασμένο Αύγουστο και δύο δισεκατομμύρια ευρώ προχθές).
Επίσης, περίπου έξι δισεκατομμύρια ευρώ βρίσκονται προ των πυλών προκειμένου να διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από αυτά, τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου έχουν διατεθεί μέχρι τώρα (με την αρχική δόση του Αυγούστου) όχι περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, από τα χρήματα που μπήκαν προχθές στον τραπεζικό λογαριασμό του Δημοσίου, για τα ληξιπρόθεσμα θα διατεθούν επιπλέον 800 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ.: τα υπόλοιπα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ θα μας χρειαστούν για χρεολύσια). Πότε θα έχουν ξανά λαμβάνειν όσοι περιμένουν χρήματα από το Δημόσιο;
Μόλις κλείσει και η 2η λίστα με τα προαπαιτούμενα καθώς από το ένα δισεκατομμύριο ευρώ της υποδόσης και πάλι τα 800 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για οφειλές. Ως προς τον χρόνο εκταμίευσης αυτών των χρημάτων, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις δεν θα είναι νωρίτερα από τα μέσα Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι και αυτός ο γύρος διαπραγμάτευσης περιλαμβάνει πολύ κρίσιμα ζητήματα μεταξύ των οποίων και το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.
O ρυθμός εκταμίευσης
Από τον Αύγουστο, οπότε και καταρτίστηκε το 3ο μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση, έγινε ένας βασικός προγραμματισμός για τον ρυθμό εκταμίευσης των δόσεων. Σε σχέση με αυτό τον προγραμματισμό είμαστε ήδη πίσω στον χρόνο. Τα δύο δισεκατομμύρια που μπήκαν προχθές στα κρατικά ταμεία ήταν προγραμματισμένο να εισπραχθούν από τον Σεπτέμβριο, ενώ η υποδόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που εκκρεμεί θα έπρεπε να έχει εισπραχθεί από τον Οκτώβριο.
Επίσης, ο αρχικός προγραμματισμός όριζε ότι μέσα στο έτος θα είχαν εκταμιευτεί δύο ακόμη δόσεις των 3,7 και 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου από αυτά, ποσό της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ να δοθεί για τα ληξιπρόθεσμα. Είναι σαφές ότι αυτά τα ποσά δεν πρόκειται να εκταμιευτούν μέσα στο 2015 καθώς η αποδέσμευσή τους συνδέεται με τη μακρά και επίπονη διαδικασία ολοκλήρωσης της 1ης αξιολόγησης.
Ο προγραμματισμός
Συνολικά, το μνημόνιο προβλέπει τη διάθεση 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ο προγραμματισμός -στο σκέλος που έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα αλλά και στο κομμάτι που πρέπει να υλοποιηθεί, έχει ως εξής:
1. Αύγουστος 2015: 500 εκατομμύρια ευρώ
2. Νοέμβριος 2015: 800 εκατομμύρια ευρώ
3. Δεκέμβριος 2015: 800 εκατομμύρια ευρώ
4. Υπόλοιπες δόσεις 2015 (σ.σ.: η εκταμίευσή τους ήταν προγραμματισμένη για φέτος αλλά προφανώς θα μετατεθεί): ένα δισεκατομμύριο ευρώ
5. 1ο τρίμηνο 2016: ένα δισεκατομμύριο ευρώ
6. 2ο τρίμηνο 2016: ένα δισεκατομμύριο ευρώ
7. 3ο τρίμηνο 2016: 700 εκατομμύρια ευρώ
8. 4ο τρίμηνο 2016: 700 εκατομμύρια ευρώ
9. 1ο τρίμηνο 2017: 700 εκατομμύρια ευρώ
Εως το τέλος του 2016
Τον στόχο για μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου περιγράφει και η εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού. Οπως αναφέρεται, υπό την προϋπόθεση της ομαλής χρηματοδότησης από τον ESM, σχεδιάζεται νέο πρόγραμμα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης με απώτερο στόχο τη μείωση αυτών έως το τέλος του 2016. Παράλληλα, αναμένεται εντατικοποίηση της εκκαθάρισης εκκρεμών αιτήσεων επιστροφών φόρων και εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης καθώς και της αποπληρωμής εκκρεμών επιστροφών φόρων προς τους δικαιούχους.
Το πρόγραμμα για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα υλοποιηθεί με διαδικασίες και προϋποθέσεις που θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Προτεραιότητα, όπως λέει και η εισηγητική έκθεση, αναμένεται να δοθεί στους φορείς των τομέων υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης, καθώς αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης. Οι εκταμιεύσεις του προγράμματος εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις ταμειακές, κάθε φορά συνθήκες και την πορεία της χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Πόσα χρωστάει το Δημόσιο
Στο τέλος Σεπτεμβρίου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου διαμορφώθηκαν στα 5,147 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 5,12 δισεκατομμυρίων ευρώ και μόλις τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που ήταν στο τέλος του 2014. Τον Σεπτέμβριο δεν υπήρξε αύξηση αλλά αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο ότι διατέθηκαν πόροι από τη δόση του Αυγούστου.
Επίσης, σε εκκρεμότητα βρίσκονται επιστροφές φόρων της τάξεως των 807 εκατομμυρίων ευρώ με αποτέλεσμα το συνολικό απόθεμα των ληξιπρόθεσμων να φτάνει κοντά στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ.