Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2005 08:27

NYSE: Προς πώληση μετοχών αξίας 1,5 δισ. δολ.

ΣΤΗΝ πώληση μετοχών, για τα μέλη του, ύψους 1,5 δισ. δολ., μετά την ολοκλήρωση εξαγοράς της Archipelago Holdings Inc., ενδέχεται να προχωρήσει το New York Stock Exchange (ΝΥSE), σύμφωνα με τρία μέλη του, που συμμετείχαν χθες σε σύσκεψη, με τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή του Χρηματιστηρίου, John Thain.

Η δεύτερη προσφορά, θα δώσει την δυνατότητα στους κατόχους των 1.366 θέσεων του Χρηματιστηρίου ή στα μέλη του να μειώσουν τα μερίδιά τους στη NYSE Group Inc., όπως θα λέγεται η νέα, συνδυασμένη εταιρεία. Ο χρόνος της δυνητικής πώλησης των μετοχών, δεν καθορίστηκε.

Τα μέλη θα λάβουν μετοχές αξίας 4,4 δισ. δολ. στη συμφωνία, που σχεδιάστηκε για να μετατρέψει το ηλικίας 213 ετών NYSE, σε ένα οργανισμό όχι για κέρδη, αλλά σε μία κερδοφόρα εταιρεία της οποίας οι μετοχές θα διαπραγματεύονται.

Ο Thain, σε κάθε σύσκεψη που είχε με τα μέλη του Big Board, είπε επίσης ότι η ψήφος για την προτεινόμενη αγορά του δικτύου ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενδέχεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο και η συμφωνία θα κλείσει τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα μέλη. Το NYSE χρειάζεται την έγκριση των 2/3 για να προχωρήσει.

Ο Ray Pellecchia, ένας από τους εκπροσώπους του NYSE, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Στις 14 Σεπτεμβρίου, στα επίσημα έγγραφά του προς τις αρμόδιες αρχές, το NYSE ανέφερε, ότι σχεδιάζει μια συμπληρωματική προσφορά για να δώσει τη δυνατότητα στα μέλη του να πουλήσουν μετοχές το συντομότερο απ'ότι υπαγόρευε η συμφωνία στην Archipelago.

Βάσει των όρων της συμφωνίας τα μέλη θα μπορούν να πουλήσουν το 1/3 των μετοχών στο NYSE Group, ένα έτος μετά την ολοκλήρωση της εμπορικής συναλλαγής. Θα μπορούν να πουλήσουν τα 2/3 μετά από δύο χρόνια και όλο τους το μερίδιο, μετά την πάροδο τριών ετών.

Κάθε κάτοχος θέσης θα λάβει μετοχές αξίας 3,22 εκατ. δολ., βάσει της χθεσινής τιμής κλεισίματος της μετοχής της Archipelago και 300.000 δολ. σε μετρητά. Τα μέλη θα λάβουν μερίδιο 70% στη συνδυασμένη εταιρεία με τους μετόχους της Archipelago να έχουν το λοιπό μερίδιο.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη ο Thain είπε ότι το Χρηματιστήριο θα επιδιώξει να κανονίσει την πώληση μετοχών 1 δισ. έως 1,5 δισ. δολ., αποκλείοντας μια υποχώρηση της τιμής στο ταμπλό, σύμφωνα με τα τρία μέλη.

Το χρονοδιάγραμμα της εξαγοράς εξαρτάται από το αποτέλεσμα μήνυσης ενώπιον του δικαστή της πολιτείας της Ν. Υόρκη. Εντεκα μέλη, συμπεριλαμβανομένου και του William Higgins, κατέθεσαν μήνυση για να εξαναγκάσουν το Χρηματιστήριο να βελτιώσει τους όρους της εμπορικής συναλλαγής. Ισχυρίζονται ότι το Big Board, πληρώνει ακριβά με την εκχώρηση του 30% της συνδυασμένης εταιρείας στην Archipelago.