Με έναν μίνι καταιγισμό εντολών αγοράς την τελευταία μισή ώρα της συνεδρίασης, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει με κέρδη μια συνεδρίαση, κατά την οποία κυριάρχησαν η μεταβλητότητα και οι συνεχείς εναλλαγές προσήμου.
Με έναν μίνι καταιγισμό εντολών αγοράς την τελευταία μισή ώρα της συνεδρίασης, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει με κέρδη μια συνεδρίαση, κατά την οποία κυριάρχησαν η μεταβλητότητα και οι συνεχείς εναλλαγές προσήμου.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά +0,72% στις 648,12 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 648,55 μονάδες και η χαμηλότερη στις 641,52. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 68,79% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 44,57 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 6,84 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο +0,75% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης μειώθηκε σε ποσοστό -0,62%.
Μέχρι τις 16:30 περίπου, η αγορά παλινωδούσε εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων, δείχνοντας διαθέσεις διαφοροποίησης στον τρόπο αντιμετώπισης των τραπεζικών μετοχών. Πειραιώς και Εθνική βρέθηκαν υπό μεγάλη πίεση, φτάνοντας έως και το -20%, αν και τελικά έκλεισαν με σημαντικά κέρδη. Αντίθετα, Eurobank και Alpha Bank έδειξαν να απορροφούν μεγάλο μέρος των εντολών αγοράς, συντηρώντας την άνοδό τους από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η αγορά προσπαθεί να αναπροσαρμόσει τις θέσεις της, καθώς πλησιάζουν οι μέρες που θα υπάρξει προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης των τραπεζικών μετοχών, στο πλαίσιο της ένταξης στο ταμπλό των νέων μετοχών που προέκυψαν από την ανακεφαλαιοποίηση.
Άλλωστε, στη νέα στρατηγική τους οι traders, ιδιαίτερα οι ξένοι, πλέον λαμβάνουν υπόψιν τους και το γεγονός ότι οι τέσσερις ελληνικές τραπεζικές μετοχές παραμένουν στον δείκτη MSCI Global Standard, σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου Morgan Stanley Capital International. Μέχρι και την ανακοίνωση, η πλειονότητα της αγοράς ανέμενε αλλαγές, καθώς η κεφαλαιοποίηση τους έχει υποχωρήσει κάτω από ένα δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, στο υπόλοιπο ταμπλό, οι όγκοι συναλλαγών παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά τηρεί στάση αναμονής χωρίς να «αποκαλύπτει» το αποτύπωμά της για την τάση. Παρά την ισχνή συμμετοχή των τραπεζών στον γενικό δείκτη, μόλις 3,73% στη βαρύτητά τους, η επιρροή που έχουν οι διακυμάνσεις τους στην ψυχολογία της αγοράς ήταν καθοριστική για ακόμη μία ημέρα. Τα επίπεδα των 650 μονάδων χάθηκαν δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ εάν δεν υπάρξει πλέον αντίδραση πάνω από αυτό το όριο, ανοίγεται το πεδίο πτωτικής ανάπτυξης προς το διαγραμματικό όριο των 638 μονάδων.
Στο ταμπλό τώρα, έπειτα από από δέκα πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων είχε καταγράψει απώλειες άνω του 65%, ο τραπεζικός δείκτης σήμερα υπεραπέδωσε, σημειώνοντας κέρδη 11,29%. Σε αυτό βοήθησε το γεγονός ότι κατέγραψαν μεγάλη άνοδο οι μετοχές της Alpha Bank (+19,23%), της Eurobank (+14,29%), της Πειραιώς (+9,09%) και της Εθνικής (+3,18%).
Υποστηρικτικά στον δείκτη λειτούργησαν και οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (+3,07%), της Μυτιληναίος (+2,55%), της ΔΕΗ (+2,52%) του ΟΠΑΠ (+1,90%) και του ΟΤΕ (+1,83%), ενώ αντίθετα, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Folli Follie (-4,53%), της Viohalco (-1,90%), της ΕΧΑΕ (-1,29%), της Lamda Development (-1,22%), της Τιτάν (-0,83%) και της Coca Cola HBC (-0,70%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος Τραπεζών (+11,29%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος Ασφαλειών (-7,89%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 49 κινήθηκαν ανοδικά, 48 καθοδικά, ενώ η τιμή 26 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.