Στη γενική εικόνα των ελληνικών εξαγωγών, κατά το εννεάμηνο του 2015, δείχνει να διατηρείται η πτωτική τάση που ξεκίνησε τοn Σεπτέμβριο του 2013.
Στη γενική εικόνα των ελληνικών εξαγωγών, κατά το εννεάμηνο του 2015, δείχνει να διατηρείται η πτωτική τάση που ξεκίνησε τοn Σεπτέμβριο του 2013.
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), σχετίζεται με τις επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων, εξαιτίας των δυσκολιών απόκτησης πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων στη μεταποίηση, την τυποποίηση και διαμετακόμιση αγαθών από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία εννεαμήνου 2015 της ΕΛΣΤΑΤ.
Σημειώνεται πάντως ότι στις χειμερινές προβλέψεις της για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις για την πορεία εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, αναπροσαρμόζοντας τους ρυθμούς αύξησης ξανά στο 5,6%, έναντι πρόβλεψης για αύξηση 4,1% στην εαρινή της έκθεση.
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΠΣΕ και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, 3ο μήνα εφαρμογής capital controls, η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται μειωμένη κατά 13%, ενώ πλέον εξανεμίζεται σχεδόν και η όποια αύξηση καταγράφονταν στην αξία των εξαγωγών, μετά την εξαίρεση των πετρελαιοειδών.
Ως αποτέλεσμα των επιδόσεων του Σεπτεμβρίου, στο εννεάμηνο του έτους, προκύπτει μείωση της τάξης του -4,6% στη συνολική αξία των εξαγωγών, ή απώλειες της τάξης των 925 εκατ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, την ίδια περίοδο προκύπτει αύξηση της τάξης του 10,6%, ήτοι αύξηση κατά 1,27 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι στο εξάμηνο του έτους, πριν την επιβολή δηλαδή κεφαλαιακών ελέγχων, η αξία των εξαγωγών ήταν μειωμένη κατά 2,2%, ενώ η αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή σημείωνε αύξηση 13,4%.
Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική μείωση οφείλεται στην πτώση των εξαγωγών καυσίμων κατά 27,6%). Αντίθετα, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται αυξημένες κατά 16,5%, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων κινούνται επίσης ανοδικά κατά 8,8% και μικρότερες αυξήσεις παρατηρούνται στις εξαγωγές πρώτων υλών (4%) και στις χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα (κατά 6,6%).
Σε ό,τι αφορά επιμέρους κατηγορίες προϊόντων, ξεχωρίζει η άνοδος του παρθένου ελαιολάδου στην 4η θέση, η εμφάνιση των μηχανών επεξεργασίας πληροφοριών (lap top, smartphones, tablets, gps κτλ) στην 9η θέση, η καταγραφή σωλήνων για αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου (18η θέση) και ασφάλτου από πετρέλαιο, για πρώτη φορά στο ΤΟΡ 20 των προϊόντων (20η θέση).