Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015 09:49

Market beat: Η άνοδος έχει πιθανότητες μόνο επειδή κανένας δεν την περιμένει

Τεχνικά, για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα ο γενικός δείκτης «δοκίμασε» και έχασε τη στήριξη των 650 μονάδων. Την προηγούμενη ακριβώς Δευτέρα (16 Νοεμβρίου) είχε βρεθεί στις 641 μονάδες, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε η ανοδική αντίδραση έως τις 673 μονάδες (19 Νοεμβρίου), χωρίς να καταφέρει να προσεγγίσει την αντίσταση των 680-690 μονάδων.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Τεχνικά, για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα ο γενικός δείκτης «δοκίμασε» και έχασε τη στήριξη των 650 μονάδων. Την προηγούμενη ακριβώς Δευτέρα (16 Νοεμβρίου) είχε βρεθεί στις 641 μονάδες, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε η ανοδική αντίδραση έως τις 673 μονάδες (19 Νοεμβρίου), χωρίς να καταφέρει να προσεγγίσει την αντίσταση των 680-690 μονάδων.

Στην πρώτη συνεδρίαση της βδομάδας απουσίασε παντελώς, η επικράτηση ανοδικής δυναμικής έστω και για λίγο, από ανακούφιση για την επιτυχία των τραπεζικών ΑΜΚ.

Καλώς πολύ καλώς έγιναν με επιτυχία οι ανακεφαλαιοποιήσεις. Ωστόσο το τίμημα αυτής της επιτυχίας, είναι κάτι δυσάρεστο για το ταμπλό που δεν θα έχει μικρή διάρκεια. Η ανακεφαλαιοποίηση έγινε. Αλλά σίγουρα εις βάρος εκείνων των εγχώριων επενδυτών (ιδιωτών, Ταμείων, Αμοιβαίων Κεφαλαίων) που εμπιστεύθηκαν κεφάλαια για την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίησή τους. Το μέγεθος της αρνητικής προκατάληψης που θα αφήσει αυτή η εξέλιξη δεν είναι εύκολο να μετρηθεί.

Η ανησυχία μας προκύπτει από το μέγεθος των πιέσεων που αναπτύχθηκαν στα τραπεζικά blue chip σε σχέση με τους χαμηλότατους ρυθμούς συναλλαγών. Ακόμα περισσότερο ανησυχητικό ήταν το άπλωμα των πιέσεων στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό. Είχαμε περίπου τους ίδιους ανοδικούς κλάδους αριθμητικά με της Παρασκευής, αλλά τα ποσοστά απωλειών των καθοδικών ήταν μεγαλύτερα της προηγούμενης και πάλι καθοδικής συνεδρίας. Και το χειρότερο, αυξήθηκε το πλήθος των καθοδικών μετοχών στο σύνολο περνώντας από τις 50 ως 55 τη μέρα στις 80. Αυτή η γενίκευση μπορεί να αφορά πιέσεις από ιδιώτες επενδυτές ή αύξηση του country risk για τους ξένους.

Στο μεταξύ, ο Νοέμβριος τελειώνει, η κυβέρνηση έχει βγει λαβωμένη από την ψήφιση του πρώτου πακέτου με τα προαπαιτούμενα και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσεγγίσει με μεγαλύτερη προσοχή το 2ο πακέτο των προαπαιτούμενων, το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Αλλά με τις ΑΜΚ τους, οι τράπεζες απέδειξαν πως υπάρχουν ακόμα διαχειριστές κεφαλαίων που θέλουν να πάρουν το ρίσκο της τοποθέτησης σε ελληνικές αξίες. Όσοι «καταριούνται» την ώρα και τη στιγμή που οδήγησε στις ΑΜΚ σε τόσο χαμηλά επίπεδα, ας φανταστούν για λίγο τι θα σήμαινε να μην είχαν καταφέρει να μαζέψουν οι τέσσερις τράπεζες τα κεφάλαια που απαιτούνται από το βασικό σενάριο. Για το δυσμενές έχει το… ΤΧΣ αν και ορισμένοι αναλυτές από το εξωτερικό εκφράζουν ενστάσεις για το ποσοστό δυσμενών συνθηκών  που επιμετρά.

Τα παράγωγα όπου διευρύνθηκαν τα short στοιχήματα και η προπορεία του 25άρη έναντι των ΣΜΕ ειδοποιούν για συνέχεια στην κάθοδο. Το ελάχιστο της τρέχουσας σειράς ήταν οι 188,25 μονάδες και το μέγιστο στις 194,50. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 190,50 μονάδες, με τον 25άρη στο -2,60% και κλείσιμο στις 191,50 μονάδες. Η τιμή εκκαθάρισης της σειράς Δεκεμβρίου ορίστηκε στις 189,50 μονάδες και της επόμενης στις 188,00. Η προπορεία του 25άρη έναντι του ΣΜΕ ξεπέρασε τις 2 μονάδες και είναι πολλαπλάσια από αυτή που ορίστηκε την Παρασκευή. Η δε επιλογή τιμών κάτω από τις 190 μονάδες στα futures του δείκτη υπογραμμίζει την προσδοκία για συνέχεια στην κάθοδο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ  

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street μετά τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, που οι αναλυτές τις απέδωσαν στις ισχυρές πιέσεις στα εμπορεύματα και την πρόβλεψη της Goldman Sachs ότι η Fed θα προχωρήσει σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το 2016.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,17% στις 17.792 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,12% στις 2.086 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,05% στις 5.102 μονάδες.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο μεταποιητικός δείκτης PMI τον Νοέμβριο υποχώρησε σε χαμηλό 25 ετών στις 52,6 μονάδες έναντι 54,1 τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, στη στεγαστική αγορά, οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ κατέγραψαν «βουτιά» 3,4% στα 5,36 εκατ. ακίνητα.

Στην αγορά εμπορευμάτων και ειδικότερα στα μέταλλα, ο χαλκός και ο μόλυβδος πλέον διαπραγματεύονται σε χαμηλό έξι ετών, το νικέλιο σε χαμηλό δώδεκα ετών και το αλουμίνιο σε χαμηλό άνω των έξι ετών. Επίσης ο χρυσός υποχώρησε 0,9% στα 1.066 δολάρια ανά ουγκιά σε χαμηλό αντίστοιχο του Φεβρουαρίου του 2010. 

Αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου (συμβόλαιο Ιανουαρίου) κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% στα 41,75 δολάρια ανά βαρέλι. Όπως τονίζουν οι αναλυτές, οι πιέσεις στα μέταλλα οφείλονται στη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα.

Παράλληλα οι αναλυτές της Goldman Sachs προέβλεψαν ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 1% το 2016 με τους επενδυτές να ανησυχούν μήπως ο ακριβότερος δανεισμός προκαλέσει καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Πέρα όμως από τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία, τις ισχυρές πιέσεις στα εμπορεύματα και τις προβλέψεις της Goldman Sachs, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και τα εταιρικά deals, όπως της φαρμακευτικής Pfizer με την Allergan. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη συμφωνία ανέρχεται στα 160 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει μετρητά και μετοχές.

ΕΥΡΩΠΗ

Υπό το βάρος των κλάδων των εμπορευμάτων και της υγείας βρέθηκαν χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, κλείνοντας τελικά με απώλειες, αν και τις περιόρισαν αρκετά προς το τέλος της συνεδρίασης. Αρνητικά λειτούργησε και η αβεβαιότητα που προκαλούν οι εξελίξεις γύρω από πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, o βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,47% στις 6.305 μονάδες, ο γερμανικός DAX  κατέγραψε πτώση 0,25% στις 11.092 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,45% στις 4.889 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,37% στις 380,38 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο -0,9%.

Στο ταμπλό, σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των εμπορευμάτων, με την Arcelormittal να κλείνει στο -4,4%, ενώ στον κλάδο υγείας η Novartis υποχώρησε κατά 1,4%, μετά την υποβάθμιση της σύστασής της από την Vontobel Holdings σε hold.

Επίσης, η Playtech σημείωσε απώλειες 9%, καθώς αποσύρθηκε από τις συζητήσεις για την εξαγορά της Plus500 έναντι του ποσού των 460 εκατ. στερλινών, εγείροντας ανησυχίες γύρω από την εφαρμογή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στον αντίποδα, η Wincor Nixdorf σημείωσε κέρδη 5,9%, μετά τη συμφωνία που πέτυχε για την εξαγορά της από την Diebold, δημιουργώντας έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές συστημάτων ασφαλείας στον κόσμο.

Οι αγορές επίσης παρακολουθούν τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες, καθώς η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού από φόβο ότι μπορεί να υποστεί μια επίθεση σαν εκείνη του Παρισιού.

Από την άλλη, υποστηρικτικά λειτουργεί το γεγονός ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιταχύνεται, καθώς σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Markit, ο σύνθετος δείκτης PMI αναρριχήθηκε τον Νοέμβριο στις 54,4 μονάδες έναντι των 53,9 μονάδων του Οκτωβρίου και αποτελεί υψηλό 54 μηνών.

ΧΑ

Κάτω από τη ζώνη των 650 μονάδων έκλεισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτυπώνοντας τις ισχυρότατες πιέσεις που δέχτηκε και σήμερα από τον τραπεζικό κλάδο, και δη από τις μετοχές της Εθνικής και της Πειραιώς.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,33% στις 643,51 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 657,41 μονάδες και η χαμηλότερη στις 643,48. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 6,72% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα  26,25 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 0,53 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 2,60% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,04%.  

Η εγχώρια αγορά αδυνατεί να στρέψει πάνω της το ενδιαφέρον των επενδυτών, το οποίο έχει επικεντρωθεί στον τραπεζικό κλάδο. Δυστυχώς όμως ο κλάδος βρίσκεται υπό τη μεγάλη πίεση των επενδυτών, οι οποίοι με τις κινήσεις τους οδηγούν τις αποτιμήσεις κοντά στις τιμές των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο,  η Εθνική, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψε απώλειες που έφτασαν το limit down, ήτοι στο 29,91%, ενώ ακολούθησε και η Πειραιώς, η οποία έκλεισε στο -26,67%. Απώλειες 17,65% κατέγραψε και η Eurobank, ενώ και η  ΑΛΦΑ  βρέθηκε στο -8,77%.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η μόνη εκκρεμότητα από πλευράς προσφορών είναι η ΕΤΕ -29,91% η οποία θα κάνει δημόσια εγγραφή για την αγορά μετοχών απευθυνόμενη σε Έλληνες Ιδιώτες στο τέλος Νοεμβρίου. Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα θα είναι η εβδομάδα των reverse split.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες – με εξαίρεση ίσως την Εθνική Τράπεζα - θα σταματήσουν να διαπραγματεύονται για τρεις μέρες με μόνη βεβαιότητα μέχρι στιγμής την περίπτωση της Eurobank, η οποία στο χρονοδιάγραμμα που έδωσε στην δημοσιότητα έχει ορίσει σαν αρχική ημερομηνία παύσης της διαπραγμάτευσης των μετοχών την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, ο Νοέμβριος τελειώνει, η κυβέρνηση έχει βγει λαβωμένη από την ψήφιση του πρώτου πακέτου με τα προαπαιτούμενα και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσεγγίσει με μεγαλύτερη προσοχή το 2ο πακέτο των προαπαιτούμενων, το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Τεχνικά, για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα ο γενικός δείκτης «δοκίμασε» και έχασε τη στήριξη των 650 μονάδων. Την προηγούμενη ακριβώς Δευτέρα (16 Νοεμβρίου) είχε βρεθεί στις 641 μονάδες, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε η ανοδική αντίδραση έως τις 673 μονάδες (19 Νοεμβρίου), χωρίς να καταφέρει να προσεγγίσει την αντίσταση των 680-690 μονάδων.

Στο ταμπλό τώρα, από τον δείκτη FTSE 25 μόλις οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (+0,97%), της Folli Follie (+0,52%) και του ΟΛΠ (+0,20%) κατέγραψαν άνοδο, ενώ εκείνες της ΕΧΑΕ (-5,91%), των ΕΛΠΕ (-5,88%), της Τιτάν (-4,95%), της Grivalia Properties (-4,00%), της ΜΥΤΙΛ (-3,79%) και του ΟΠΑΠ (-3,22%), έκλεισαν με απώλειες.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (-20,79%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Χημικών (+0,72%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 25 κινήθηκαν ανοδικά, 80 καθοδικά, ενώ η τιμή 24 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Επιμένουμε στην ισχύ των παρατηρήσεων της Δευτέρας

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec:

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έβγαλε μια αντίδραση 2 ½ ημερών από τα χαμηλά των 641 μονάδων, η οποία έδωσε και τον αέρα του ανοδικού κλεισίματος στην εβδομάδα μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές. Τα δεδομένα δεν άλλαξαν ωστόσο και η τάση εξακολουθεί να δείχνει προς χαμηλότερα επίπεδα, αφού η αντίδραση έκανε μόνο το "ελάχιστο αναγκαίο" μετά από την γρήγορη υποχώρηση από τις 726 μονάδες.

Οι κινητοί μέσοι βρίσκονται αισθητά υψηλότερα (680 – 690 μονάδες) ενώ οι ταλαντωτές πήραν ανάσα από τα όρια της υπερπουλημένης ζώνης τιμών. Δύσκολα θα αποφύγει μια διάσπαση των 640 μονάδων ο Γενικός Δείκτης στις επόμενες ημέρες. Επόμενη ζώνη στήριξης οι 615 μονάδες, ίσως το τελευταίο "οχυρό" πριν από τα χειρότερα, η πιο κρίσιμη περιοχή της χρονιάς καθώς το διάγραμμα θα βρεθεί πλέον αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο καταγραφής νέων χαμηλών για το 2015.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ:

Ο Γενικός Δείκτης παρά την ισχνή πλέον συμμετοχή των Τραπεζών, μόλις 3,73% στη βαρύτητά του, έχει γείρει καθοδικά θέλοντας να επανεκτιμήσει την περιοχή στήριξης των 660 με 650 μονάδων. Πιθανή καθοδική διάσπαση των 650 μονάδων θα δώσει χώρο πτωτικής ανάπτυξης προς το διαγραμματικό όριο των 638 μονάδων.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές πάλεψαν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας σήμερα Τρίτη μετά από την αποτυχία μιας μεγάλης συγχώνευσης στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης να εντυπωσιάσει θετικά τη Wall Street, ενώ το δολάριο πήρε μια ανάσα μετά από ράλι σε  υψηλά σε βάθος οκτώ μηνών από την αύξηση των προσδοκιών ότι η Federal Reserve θα ανεβάσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αμφιταλαντευόταν μέσα και έξω από το θετικό έδαφος, και τελευταία ήταν κάτω κατά 0,2%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας στο πρώτο μέρος βυθίζεται περίπου 0,1% μετά από ένα μακρύ Σαββατοκύριακο. Αφού οι αγορές έκλεισαν για μια εθνική εορτή τη Δευτέρα. Αλλά στο δεύτερο μέρος εμφάνισε άνοδο +0,23%.

Οι μετοχές στην Κίνα είχαν αρχικά συναλλαγές με το δείκτη των blue chip CSI300 κάτω -1,2% στο πρώτο μέρος και τον Shanghai Composite Index (SSEC) στο -1%. Στη συνέχεια οι απώλειες τους μειώθηκαν  με τον SSEC στο -0,33%.

Ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθεί το νόμισμα των ΗΠΑ εναντίον έξι κυριότερων αντίπαλων νομισμάτων, υποχώρησε περίπου 0,1% στο 99,683, αφού ανέβηκε στο  υψηλό 8-μηνών των 100,00 στη διάρκεια της νύχτας, μέσα σε βάθος 12 ετών το ανώτατο επίπεδο του 100,39 σημειώθηκε στις 13 Μαρτίου.

Η πιθανότητα το δολάριο να μπορεί να περάσει πάνω από αυτή την κορυφή, θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το ρυθμό της αύξησης των επιτοκίων της Fed το επόμενο έτος. Οι αγορές προεξοφλούν σήμερα δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων τον επόμενο χρόνο μετά από μια πιθανή κίνηση Δεκέμβριο.

Σε αντίθεση με τη Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ευρέως να αυξήσει το ερέθισμα στην οικονομική δραστηριότητα επόμενη εβδομάδα, με εμβάθυνση στα ήδη αρνητικά επιτόκια της που κάνουν τις τράπεζες πληρώνουν, και όχι να λαμβάνουν, τόκους από τις καταθέσεις τους στην κεντρική τράπεζα.

Το ευρώ σημείωσε ελαφρά άνοδο στα 1,0637 δολάρια, μετά από πτώση σε χαμηλό 7 μηνών των 1,0592 στις συναλλαγές των ΗΠΑ τη Δευτέρα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Ουσιαστικά, ο Τραπεζικός κλάδος χάθηκε από τα χέρια του Ελληνικού Κράτους, μιας και το 'dilution' ήταν ολικό, με τους Ξένους να καλύπτουν τις ΑΜΚ σε αποτιμήσεις πολύ μικρές.

Οι μικρομέτοχοι έπαθαν ολική καταστροφή, χωρίς μάλιστα να τους επιτραπεί η συμμετοχή στις Α.Μ.Κ., με εξαίρεση την Εθνική. Μπορεί οι πολιτικές διαπραγματεύσεις του προηγούμενου διαστήματος να τελείωσαν με συμφωνία, παρόλα αυτά στοίχησαν περίπου 30 δις στους φορολογούμενους, με πιο σημαντικό γεγονός ότι μαζί τους χάθηκε, ουσιαστικά, ο έλεγχος του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος και πιθανόν και αρκετές Επιχειρήσεις που θα πουληθούν τον επόμενο διάστημα σε Ξένους.

Αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση, οι Τράπεζες ξεκινάνε από μία άλλη βάση, με τις αποτιμήσεις να είναι σημαντική ευκαιρία αν αναλογιστεί κάποιος ότι "κάηκαν" 40 δισ μέσα σε λιγότερα από δύο χρόνια.

Η Α.Μ.Κ. της Εθνικής, λογικά, θα υπερκαλυφτεί σε μεγάλο βαθμό από τους Έλληνες επενδυτές, όχι μόνο λόγω τιμής αλλά και λόγω του ότι δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στις υπόλοιπες Α.Μ.Κ.

Οι Τραπεζικές μετοχές θα μείνουν εκτός ταμπλό για κάποιες μέρες και θα επιστρέψουν αρχές Δεκέμβρη, με τις νέες μετοχές και μετά από το reverse split. Δεν περιμένουμε κερδοφορία από λειτουργικά κέρδη καινούργιων δανείων αλλά από τις αναπροσαρμογές των ήδη υφισταμένων.

Τεχνικά, παρακολουθούμε μία Αγορά δύο ταχυτήτων, μιας και ο Τραπεζικός κλάδος έχει πλήρως αποκοπεί από το υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι Ασιατικές μετοχές πέφτουν, καθώς το ενδιαφέρον για τα μέταλλα στεγνώνει

Οι Ασιατικές μετοχές διαπραγματεύονται χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης (Κίνα -0,5%, η Αυστραλία -1,0%), με επικεφαλής της πτώσης τον κλάδο των ορυχείων, αφού πρώτα ο χαλκός και το νικέλιο υποχώρησαν στις χαμηλότερες τιμές τους σε βάθος τουλάχιστον έξι ετών, μετά την επικράτηση της καθοδικής δυναμικής στην ομάδα των βιομηχανικών μετάλλων. Ο Χαλκός διαπραγματεύεται κάτω από τα 4.500 δολάρια/ τόνο, για πρώτη φορά από το 2009, και το νικέλιο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2003.

· Μπρεντ κυμαινόταν γύρω στα 45 δολάρια / ανά βαρέλι, μετά την άνοδό  2 δολαρίων ανά βαρέλι εντός της ημέρας χθες,  μετά από τις αναφορές ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με άλλες χώρες για τη σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου πριν από τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ που θα γίνει στις 4, Δεκ. Για την πορεία του χαλκού, ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί στην μείωση του κόστους και όχι στη μείωση της παραγωγής. Στη δυναμική της τιμής του πετρελαίου, η πιθανότητα μιας νέας μεγάλης πτώσης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις θερμοκρασίες στο βόρειο ημισφαίριο, καθώς οι όγκοι σε αποθήκευση συνεχίζουν να διατηρούνται στα νέα υψηλά όλων των εποχών.

Τη Δευτέρα, το δολάριο ΗΠΑ συνέχισε το ράλι του, παρά την παρουσίαση δεδομένων όπου εμφανίστηκε βραδυπορία στον τομέα της στέγασης και ενίσχυση στους "flash" δείκτες PMI της ζώνης του ευρώ. Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές υφιστάμενες πωλήσεις κατοικιών και ο PMI της μεταποίησης από τη Markit ήταν ασθενέστερος από ό, τι αναμενόταν. Η κυκλική ανάκαμψη συνεχίζεται στη ζώνη του ευρώ, αφού οι Δείκτες PMI της Δευτέρας (υπηρεσίες, την κατασκευή, και σύνθετων δεικτών) αποτέλεσαν θετική  έκπληξη και αυξήθηκαν σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Αναμένουμε την ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 3ο τρίμηνο το ΑΕΠ να αναθεωρηθεί στο 2,1% κατά τη δεύτερη εκτίμηση σήμερα (η εκ των προτέρων εκτίμηση ήταν 1,5%). Σε ένα γράμμα της προς τον Ralph Nader, η πρόεδρος της Fed Yellen υπερασπίστηκε την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

To διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) ενέκρινε την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, κρίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση ολοκλήρωσε το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΜΣ, το παραπάνω ποσό θα χρησιμοποιηθεί για εξυπηρέτηση του χρέους, για οφειλές του δημοσίου και για κάλυψη της εθνικής συμμετοχής σε συγχρηματοδοτούμενα έργα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την άρση των περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων το α' τρίμηνο του 2016 έθεσε ως στόχο η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για το ελληνικό εμπόριο.

Η κ. Κατσέλη εξέφρασε την αισιοδοξία της για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ εκτίμησε ότι το επόμενο βήμα είναι η ομαλοποίηση των μεθόδων χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και η άρση των capital controls.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να καθοριστούν οι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της υπο-δόσης του 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup,Γερούν Ντέισελμπλουμ. Κατά τη διάρκεια της αποψινής συνέντευξης Τύπου, ο Ντέισελμπλουμ δήλωσε ότι  οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν το νέο πακέτο μέτρων ως τα μέσα Δεκεμβρίου. Μεταξύ των δράσεων θα περιλαμβάνεται και η συγκρότηση του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, σημείωσε ότι αναμένεται για τον Ιανουάριο, ενώ κατέστησε σαφές ότι «δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος».

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η προετοιμασία της πρώτης αξιολόγησης και η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Στα 73 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη μετά τη φορολογία που αναλογούν στους ιδιοκτήτες της Τράπεζας Κύπρου στο εννεάμηνο του 2015, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η τράπεζα.

Τα κέρδη μετά τη φορολογία από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στο εννεάμηνο του 2015 στα 115 εκατ. ευρώ, ενώ στο τρίτο τρίμηνο του 2015 ανήλθαν σε 45 εκατ. ευρώ έναντι 15 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Στα 21,79 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη του ομίλου Jumbo κατά το πρώτο τρίμηνο της νέας οικονομικής χρήσης που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2015, καταγράφοντας αύξηση 8,90% σε σχέση με πέρυσι, παρά την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στην Ελλάδα.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 4,89% φτάνοντας τα 152,63 εκατ. ευρώ. Κατά την περίοδο αυτή οι πωλήσεις στην Ελλάδα κατέγραψαν πτώση - μικρότερη του αναμενομένου δεδομένων των συνθηκών - η οποία ωστόσο αντισταθμίστηκε από τον δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης των καταστημάτων του εξωτερικού.

Στην ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου της με στόχο την αναβάθμιση του εργασιακού χώρου των μισθωτών της και την οικολογική προσέγγιση της δραστηριότητάς της, προχωράει η Grivalia Properties.

Συγκεκριμένα, το κτήριο Kifissias Plaza είναι το πρώτο από τα ακίνητα της Grivalia Properties που επιλέχθηκε για ενεργειακή αναβάθμιση και πιστοποίηση, μία επένδυση που αναμένεται να ανέλθει σε 7 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Με συγχώνευση προχωρούν οι εταιρείες Pfizer και Allergan, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στον κόσμο βάσει πωλήσεων. Συγκεκριμένα, η Pfizer, που παράγει σκευάσματα όπως το Viagra και το Lipitor, κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της Allergan, της εταιρείας που παράγει το Botox, σε μια συναλλαγή αξίας περίπου 160 δισ. δολαρίων.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 μηνών υποχώρησε η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα, ο προκαταρκτικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 52,6 μονάδες από 54,1 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την έρευνα της Markit.

Με απώλειες έκλεισε χθες το πετρέλαιο, καθώς δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την αντίδραση που επιχείρησε ενδοσυνεδριακά, ενώ πτωτικά έκλεισε και ο χρυσός, συνεχίζοντας την πτώση από την προηγούμενη εβδομάδα.  Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 0,9%, στα 1.066,80  δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 0,4%, κλείνοντας στα 41,75 δολάρια το βαρέλι.

Σε γενικές γραμμές ο προϋπολογισμός της Γαλλίας για το 2016 βρίσκεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Σήμερα θα συζητήσουμε για τους προϋπολογισμούς της Γαλλίας και του Βελγίου. Δεν διαφαίνεται η ανάγκη να ληφθούν άμεσα αποφάσεις» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας με δημοσιογράφους.

Τα πρώτα συμπεράσματα από την εσωτερική έρευνα για το σκάνδαλο χειραγώγησης εκπομπών ρύπων αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα η Volkswagen. Σύμφωνα με ενημέρωση του εκτελεστικού διευθυντή, Ματίας Μίλερ, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα δημοσιοποιήσει μέρος των ευρημάτων της εσωτερικής έρευνας που διεξαγάγει, στα μέσα Δεκεμβρίου. Η τελική παρουσίαση της έρευνας αναμένεται εντός των επόμενων μηνών.

Την περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας έως το 2017 σχεδιάζει η HSBC, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το βρετανικό Sky News.

Οι περικοπές εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της βρετανικής τράπεζας, με στόχο τον περιορισμό των δαπανών.

Αρκετές από τις περικοπές θα αφορούν τις δραστηριότητες της HSBC στη Μ. Βρετανία.

Στην αναβάθμιση της αξιολόγησης καταθέσεων της RCB Bank σε B3 από Caa1 προχώρησε η Moody’s, αναδεικνύοντας την ως την τράπεζα με την υψηλότερη αξιολόγηση στην Κύπρο. Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της RCB, η σημαντική αυτή αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την νέα κεφαλαιακή δομή της RCB Bank, τη διαφοροποίηση που χαρακτηρίζει τα εισοδήματ’α της, τη στέρεα κεφαλαιοποίηση της αλλά και το γεγονός ότι η τράπεζα γενικώς δεν επηρεάζεται από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Ένας στους τέσσερις Ιταλούς – ήτοι το 24,4% του πληθυσμού – κινδυνεύει με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Στατιστικής της Ιταλίας, Istat. Πρόκειται για ποσοστό τέσσερις μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 49,5% των ερωτηθέντων δηλώνει επίσης, ότι δεν είναι σε θέση να πάει μια εβδομάδα διακοπές και το 38,8% ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα απρόβλεπτο έξοδο της τάξης των 800 ευρώ.