Ακόμα και η ρητορική των εγχώριων παραγόντων αποκαλύπτει τη δυσαρέσκεια των επενδυτών από την κατάληξη των επιβεβλημένων ΑΜΚ για τις συστημικές τράπεζες.
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Ακόμα και η ρητορική των εγχώριων παραγόντων αποκαλύπτει τη δυσαρέσκεια των επενδυτών από την κατάληξη των επιβεβλημένων ΑΜΚ για τις συστημικές τράπεζες. Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΠΕΥ ανέφερε: «Η μετοχική 'λεηλασία', που έχει επέλθει στις συστημικές τράπεζες έχει προκαλέσει άσχημο ψυχολογικό αντίκτυπο σε όλο το ταμπλό δημιουργώντας βίαιες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων». Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec παραδέχεται : «Σοκ και δέος προκαλούν οι τιμές στις οποίες έκλεισαν, τελικά, τα βιβλία προσφορών των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών. Η συγκέντρωση των απαιτούμενων κεφαλαίων έγινε σε τιμές οι οποίες δεν αντανακλούν ούτε καν την αξία της "φήμης και πελατείας"». Ειδοποιούν δε πως θα έχουν συνέχεια οι πιέσεις στις μετοχές του κλάδου.
Η εβδομάδα που ξεκινά περιλαμβάνει διακοπές στη διαπραγμάτευση των τραπεζικών μετοχών κάνοντάς τη, εβδομάδα των reverse split. Όλα τα βλέμματα παραμένουν στις Τράπεζες. Η μόνη εκκρεμότητα από πλευράς προσφορών είναι η Εθνική Τράπεζα, η οποία θα κάνει δημόσια εγγραφή για την αγορά μετοχών απευθυνόμενη σε Έλληνες Ιδιώτες στο τέλος Νοεμβρίου. Οι τράπεζες με εξαίρεση ίσως την Εθνική Τράπεζα, θα σταματήσουν να διαπραγματεύονται για τρεις μέρες με μόνη βεβαιότητα μέχρι στιγμής την περίπτωση της Eurobank, η οποία στο χρονοδιάγραμμα που έδωσε στην δημοσιότητα έχει ορίσει σαν αρχική ημερομηνία παύσης της διαπραγμάτευσης των μετοχών την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου.
Η αγορά μετοχών της Αθήνας κινήθηκε πτωτικά, στο τέλος μιας εβδομάδας με ανοδικό αποτέλεσμα, μετά από τρεις καθαρά πτωτικές. Το ερώτημα είναι αν στην τρέχουσα, θα κινηθούν οι τιμές με τη φόρα που πήραν την Πέμπτη και την Παρασκευή ή, θα κινηθούν ανοδικά. Αξίζει να αναφέρουμε πως τα όποια κέρδη σημείωσαν οι βασικοί δείκτες στις ανοδικές συνεδριάσεις, υποστηρίχθηκαν από τζίρο σημαντικά ψηλότερο των δυο τελευταίων ημερών. Παράλληλα, στις τράπεζες δεν εμφανίστηκε κόπωση των πιέσεων για δυο από τις τέσσερις συστημικές. Αφού την Παρασκευή σημείωσαν νέα χαμηλά βίου στο ευρώ και έκλεισαν πάνω σε αυτά οι ΕΤΕ και ΠΕΙΡ. Αντίθετα, αντίδραση πάνω από +10% από το κατώτερο είχε η ΑΛΦΑ και πάνω από 20% η ΕΥΡΩΒ. Περιθώρια για περεταίρω πτώση μοιάζει να έχει μόνο η ΕΤΕ και αυτό κύρια για λόγους διόρθωσης, από τα μέγιστα του τελευταίου δωδεκάμηνου, στο ίδιο ποσοστό με τις άλλες τρεις. Αν και η περίπτωσή της διαφέρει.
Για την ώρα ας είναι καλά η εισαγωγή της ΔΕΗ στους δείκτες MSCI και η κερδοφορία που υπόσχονται εταιρίες όπως η ΕΕΕ ο ΟΤΕ τα ΦΦΓΚΡΠ. Γιατί εκτός των άλλων, έχουμε εισέλθει στην περίοδο των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων. Ξεκινώντας την Δευτέρα με ΕΧΑΕ, Jumbo και Τράπεζα Κύπρου. Την Τρίτη το απόγευμα θα ακολουθήσουν οι Φουρλής, ΟΠΑΠ, το πρωί της Τετάρτης θα ανακοινώσουν Μυτιληναίος και ΜΕΤΚΑ, ενώ το απόγευμα της ίδια ημέρας η Σωληνουργία Κορίνθου. Το πρωί της Πέμπτης ανακοινώνει η ΔΕΗ, το απόγευμα ανακοινώνουν Aegean, ΕΛΒΑΛ και Folli Follie Group ενώ η εβδομάδα των αποτελεσμάτων κλείνει με την ΕΥΔΑΠ την προσεχή Παρασκευή. Εκτιμούμε πως θα χρειαστεί υπομονή και επιπλέον μέτρα ως την ώρα που θα αποφασίσουν οι πιστωτές πως το Grexit δεν υπάρχει ούτε κάτω από το τραπέζι, ούτε πάνω. Μετά, θα αποκατασταθεί μια κανονικότητα, που θα αχρηστέψει τα capital control εκτινάσσοντας τις μετοχικές αξίες του ταμπλό.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Οι αγορές δεν εντοπίζουν μεγάλα προβλήματα στον ορίζοντα
Για άλλη μια φορά οι αγορές διέψευσαν τους απαισιόδοξους αναλυτές που δίνουν επιχειρήματα στις «αρκούδες» των αγορών, δηλαδή σε εκείνους που προσδοκούν κέρδη από την πτώση των μετοχικών αξιών. Οι Αμερικανικές μετοχές έκλεισαν ανοδικά την Παρασκευή, ενισχυμένες από την άνοδο στις μετοχές των εταιριών Λιανικού Εμπορίου, ενώ οι επενδυτές ασχολήθηκαν με τη μελέτη των σχολίων στελεχών της Fed, σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Οι κυριότεροι δείκτες έκλεισαν την εβδομάδα με κέρδη άνω του 3%. Ο S&P 500 είχε την καλύτερη εβδομάδα του με κέρδη 3,27%, μετά από εκείνη που έληξε στις 24 Οκτωβρίου, του 2014.
Αξίζει να υπογραμμίσουμε πως η τρέχουσα εβδομάδα περιλαμβάνει σημαντικές αργίες για την κοινωνία των ΗΠΑ. Άρα οι κινήσεις της περασμένης έγιναν κάτω από αυτό το πρίσμα, με νευρικότητα στο τέλος, που εν μέρει οφείλεται στην εκπνοή σειρών στα παράγωγα. Αυτό που τάραξε αρκετούς αναλυτές ήταν η σχεδόν πλήρης αδιαφορία της αγοράς απέναντι στην τρομοκρατία. Είναι ένα σημάδι των καιρών. Γνωρίζουνε και αναμένουνε να υπάρξουν τέτοιου είδους περιστατικά, αλλά δεν είναι απαραίτητο πλέον να εκτιμήσουν πως θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία, εκτός αν αυτά είναι όντως σημαντικά.
Το πήραν απόφαση
«Στα επιτόκια, καταλαβαίνουμε ότι η Fed πρόκειται να κάνει μια κίνηση, αλλά μετά θα πάμε σε διατήρηση μιας διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής λίγο πολύ όλο το χρόνο». Δήλωσε ο Chris Gaffney, της Everbank World Markets, προσχωρώντας στη θέση που αναφέραμε πριν ένα μήνα για τα επιτόκια των ΗΠΑ, ως εκτίμηση του Dr Yardeni. Πιθανά οι αγορές να συγκλίνουν σε αυτή τη θέση και για αυτό οι πιθανότητες να φθάσει το τέλος της χρονιάς με τους δείκτες σε ανοδική τροχιά αυξάνεται.
Η εκτίμηση της στήλης είναι πως με τις πρόσφατες εξελίξεις, όλα τα ενεργά μέρη που διαμορφώνουν την τάση στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά είναι ικανοποιημένα και συνεπώς οι μετοχές θα κινηθούν ανοδικά. Εξηγούμαστε. Η Fed με την «έκπληξη» για πιθανή άνοδο των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, ανάγκασε τους επενδυτές να ενδιαφερθούν για την πολιτική της. Ενώ εκείνοι είχαν στραφεί στην ΕΚΤ του Ντράγκι που παρουσίαζε και παρουσιάζει τον «εξοπλισμό» της ΕΚΤ για την άσκηση νομισματικής πολιτικής χαλάρωσης και διευκολύνσεων.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε την πολιτική χαλάρωσης χωρίς επεκτάσεις, αλλά με υπαρκτά περιθώρια διεύρυνσής της, αν δεν αυξηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Οι διαχειριστές δεν ανησυχούν με μια μικρή άνοδο των βασικών επιτοκίων, αφού εκτίμησαν πως τα μηνύματα των αρμοδίων τονίζουν ότι δεν θα ακολουθήσουν άλλες γρήγορα. Τέλος, αφού θα συνεχιστούν από ισχυρές Κεντρικές Τράπεζες οι γενναιόδωρες προσφορές κεφαλαίων, πιστεύουν ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποιο μεγάλο πρόβλημα για να επιλυθεί.
Ιστορία και αριθμοί
Σε αυτή την κατεύθυνση δείχνουν και διάφορα άλλα ιστορικά στατιστικά δεδομένα (από το 1950 και μετά) που ξετρύπωσε ο Ryan Detrick, διαχειριστής κεφαλαίων από το Σινσιννάτι. Όσοι ανησύχησαν από το πτωτικό ξεκίνημα του Νοεμβρίου μπορούν να συμμετέχουν τώρα πια σε ένα συλλογικό αναστεναγμό ανακούφισης. Γιατί μετά το 1950, η 20η Νοεμβρίου είναι η μέρα που εγγράφεται ο πυθμένας από όπου ξεκινά το γνωστό ως «ράλι του Αγίου Βασίλη». Την 20η Νοεμβρίου φέτος, ο S&P500 κέρδιζε 0,38%, με την εβδομάδα να φέρνει την καλύτερη επίδοση σε βάθος ενός χρόνου.
Επίσης τα τελευταία 40 χρόνια, αν η αγορά κερδίζει περισσότερο από 5% τον Οκτώβριο, τότε τον Νοέμβριο εμφανίζει πάντα θετική μεταβολή. Ο S&P500 κέρδισε τον περασμένο μήνα 8,3%, σπάζοντας ένα καθοδικό δίμηνο. Κατά τα τελευταία δώδεκα χρόνια δε, ο βαρύτερος μετοχικός δείκτης του κόσμου, για τις τελικές 30 μέρες συναλλαγών έχει μόνιμα εμφανίσει θετική απόδοση.
Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2089,17 μονάδες είχε επίδοση +3,27% και στο 2015 +1,47%. Ο Dow κέρδισε +3,35% και πλέον αποδίδει 0,00% στο έτος. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κέρδισε +2,92% με επίδοση -0,37% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, εμφάνισε μεταβολή +2,49%, με επίδοση έτους -2,45%. Ο δε Nasdaq με μεταβολή +3,59%, ανέβασε την απόδοσή του για το 2015 στο +7,79%. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά -0,43% στα 1076,30 δολάρια η ουγκιά.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε +1,44% και η ετήσια επίδοσή του είναι +13,92%. Ο γερμανικός δείκτης DAX ανέβηκε +3,84%, σε συντονισμό με τους υπόλοιπους της ευρωζώνης, περνώντας σε απόδοση +13,40% το 2015 και ο CAC ενισχύθηκε +2,14% με απόδοση φέτος +14,94%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +1,77% και στο τρέχον έτος ενισχύεται πλέον +0,11%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε κέρδη +1,36% και στο 2015 κερδίζει 16,45%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εκτινάχθηκε +3,49%, με απώλειες το τρέχον έτος -3,74%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ακολούθησε με +2,93%, και πλέον τα κέρδη του το 2015 είναι +4,05%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κέρδισε +0,84% με επίδοση για φέτος +3,88%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία ανέβηκε +1,01%, και στο 2015 αποδίδει -5,93%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε +1,60% και το 2015 υποχωρεί -3,60%.
Το συμπέρασμα είναι ότι η αγορά για ακόμη μία φορά, με τη βοήθεια των γενναιόδωρων προσφορών από τους κεντρικούς τραπεζίτες ανά τον κόσμο, έχει ανακτήσει ανοδικό βηματισμό. Η συνεχιζόμενη πίστη στο παντοδύναμο ανάστημα των Κεντρικών Τραπεζών διατηρείται. Το πιο πιθανό είναι να συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο, μέχρι να συμβεί ένα σημαντικό σοκ διαρκείας, που να κλονίσει αμετάκλητα την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε αυτές. Οι αγορές εκφράζουν πάντα την ισορροπία ανάμεσα στην εμπιστοσύνη και την αμφιβολία, στον φόβο και την απληστία, στην ελπίδα και την απαισιοδοξία. Η τρέχουσα τάση δεν προέκυψε διαφορετικά και, προς έκπληξη αρκετών αναλυτών, η αμφιβολία δεν έχει την δέουσα ισχύ ώστε να προκαλέσει σοβαρά τραύματα στους «ταύρους», πόσο μάλλον να τους… εξολοθρέψει. Φαίνεται πως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και μεγαλύτερο ξεθώριασμα στις ελπίδες για μια μεσοπρόθεσμη αλλαγή τάσης.
ΧΑ
Ο Νοέμβριος έδωσε στο ΧΑ δεκαπέντε συνεδριάσεις και ανάμεσά τους οι ανοδικές ήταν μόλις τέσσερις. Ωστόσο οι δυο από αυτές εμφανίστηκαν στην περασμένη εβδομάδα, που ήταν και η πρώτη ανοδική από τις τρεις του μήνα, τον οποίο η στήλη είχε χαρακτηρίσει παραδοσιακά πτωτικό για το ΧΑ, στα χρόνια των μνημονίων. Παράλληλα είχε ειδική βαρύτητα από στατιστικής απόψεως, αφού οι μετοχές για τις τέσσερις τράπεζες του 25άρη, μετά την σχετική αποσαφήνιση των συνθηκών μέσω των οποίων θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των ΑΜΚ τους, εμφάνισαν τιμές που αντιστοιχούν σε νέα ιστορικά χαμηλά του βίου τους στο ευρώ. Το εβδομαδιαίο αποτέλεσμα ήταν ο ΓΔ να κερδίσει +0,95%, ο 25άρης +1,71% αλλά ο FTSEM έχασε -3,13% έχοντας μόνο ένα ανοδικό κλείσιμο στη βδομάδα.
Η εβδομάδα ξεκίνησε με μια συνεδρίαση που αποτελούσε συνέχεια της καθοδικής ορμής που έδωσαν οι θεσμικοί στο σύνολο των blue chip μετά το Eurogroup της 9/11. Τότε διαπιστώθηκε πως για την εκταμίευση της υπο-δόσης και για την εγγραφή των κεφαλαίων του ESM στο ΤΧΣ χρειαζόντουσαν και άλλα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, αφήνοντας προσωρινά στον αέρα την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού μας συστήματος. Ο ΓΔ λοιπόν τη Δευτέρα οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,34% και έφθασε στις 643,85 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 191,70 με μεταβολή -0,83%. Με τζίρο κοντά στα 41,5 εκατ. ευρώ, οι βασικοί δείκτες σημείωσαν εκείνη τη μέρα τα χαμηλά της εβδομάδας και φάνηκε πως μερικά blue chip είχανε πέσει σε επίπεδα που προκαλούσαν το θεσμικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Αυτό έγινε πιο σαφές την Τρίτη και κορυφώθηκε την Τετάρτη με δυο κλεισίματα θετικά και τους περισσότερους κλαδικούς δείκτες με ημερήσια κέρδη. Έτσι με δυο ισοδύναμα ανοδικά βήματα ο ΓΔ, την Τετάρτη, οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +2,12% και έφθασε στις 671,82 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 200,79 με μεταβολή +2,37%. Ο μέσος τζίρος στις δυο ανοδικές συνεδριάσεις ήταν πάνω από 50 εκατ. ευρώ, άρα ψηλότερος του μέσου τζίρου για τον μήνα. Το ξεχωριστό στατιστικό δεδομένο των ημερών ήταν τα κέρδη των δεικτών κατοχυρώθηκαν παρά το ότι οι τράπεζες δεχόντουσαν πιέσεις και εμφάνιζαν κλαδικά απώλειες σε όλες τις συνεδριάσεις της βδομάδας.
Την Πέμπτη και αφού αρχικά ανέβηκαν οι τιμές ώστε οι δείκτες να εμφανίσουν την ανώτερη τιμή της βδομάδας, το κλείσιμο έγινε με απώλειες για τους ΓΔ και 25άρη της τάξης του -0,20%. Φάνηκαν ωστόσο τα δείγματα κόπωσης στο ανοδικό momentum αρκετών blue chip, με πρόσφατα κέρδη που ξεπερνούσαν τις αρνητικές επιπτώσεις από την πτώση των τραπεζών. Την Παρασκευή λοιπόν η πτώση κατά -1,73% του ΓΔ τον έφερε τις 658,8 μονάδες και ο 25άρης βούτηξε -1,90% καταλήγοντας στις 196,62 μονάδες. Το πλήθος των κλαδικών δεικτών με απώλειες και η αδυναμία των βασικών δεικτών απομάκρυνσης από το κατώτερο μέρας, αποτελούν την αρνητική κληρονομιά για την τρέχουσα. Όμως ο μέσος τζίρος των δυο καθοδικών συνεδριάσεων ήταν περίπου στα 34 εκατ. ευρώ.
Οι τράπεζες αξίζουν μια ειδικής αναφοράς γιατί η στήλη θεωρεί ότι ο κλαδικός δείκτης τους εμφάνισε χαμηλά που είναι ή θα αναχθούν, μετά από λίγες συνεδριάσεις, ως τοπικός πυθμένας. Μετά την μελέτη των διαγραμμάτων των τραπεζικών blue chip θεωρούμε ότι τα minimum βίου των ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ έχουν ήδη εγγραφεί την περασμένη βδομάδα και μάλιστα, ειδικά για την ΕΥΡΩΒ, σχηματίστηκε σημαντική απόσταση ασφαλείας από το ελάχιστο εβδομάδας. Οι ΕΤΕ και ΠΕΙΡ ωστόσο, την Παρασκευή έκλεισαν στο κατώτερο του βίου τους και δεν αποκλείεται να είναι ο πυθμένας για αυτές τις μετοχές λίγο χαμηλότερα, αλλά όχι πολύ χαμηλότερα. Άλλωστε, οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν από το μέγιστο των τελευταίων 12 μηνών ως το ελάχιστο της εβδομάδας πτώση που για την ΑΛΦΑ είναι -91,39%, για την ΕΤΕ -89,28%, για την ΕΥΡΩΒ -95,27%, και για την ΠΕΙΡ -98,89%. Φυσικά αναφερόμαστε σε τοπικό πυθμένα προ των ΑΜΚ, καθώς η εισαγωγή των μετοχών μετά τις ΑΜΚ είναι άλλο θέμα.
Το φρόνημα των επενδυτών αν και η εβδομάδα έβαλε φρένο στην πτώση των δυο προηγούμενων με την εκπνοή των σειρών Νοεμβρίου παράλληλα, είναι χαμηλό καθώς από τα παραπάνω φαίνεται ότι όσοι είχαν μετοχές τραπεζών, σε ένα χρόνο έχουν δει θέση που την αγόρασαν 100 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση να αξίζει λίγο περισσότερο από 10.
Για τη βδομάδα τα blue chip που συνέβαλλαν στα κέρδη του 25άρη ήταν ΕΧΑΕ +16,16%, ΟΤΕ +9,94%, ΜΟΗ +9,53%, ΕΕΕ +8,73%, ΜΠΕΛΑ +5,30%, ΔΕΗ +5,10%, ΦΦΓΚΡΠ +4,95%, και ΒΙΟ +4,83%. Από αυτές οι ΕΕΕ έγραψε νέο μέγιστο 12 μηνών και οι ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ και ΦΦΓΚΡΠ είχαν μέγιστο εβδομάδας που έγινε και μέγιστο τελευταίων τριών μηνών. Ενώ καλύτερη του δείκτη επίδοση εβδομάδας εμφάνισαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,34% και ΛΑΜΔΑ +2,46%. Στον αντίποδα με μεγάλες απώλειες οι ΠΕΙΡ -65,17%, ΕΤΕ -44,55%, ΕΥΡΩΒ -34,62%, και ΑΛΦΑ -18,57% με όλα τα υπόλοιπα καθοδικά blue chip με απώλειες κάτω του -4,8%. Αυτά με τις σημαντικότερες απώλειες ήταν ΕΥΔΑΠ -4,79%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,95%, ΑΡΑΙΓ -3,48%, ΟΠΑΠ -3,41%, ΜΕΤΚ -3,14%, ΕΛΠΕ -2,26%, και ΟΛΠ -2,04%.
Από τα παραπάνω φαίνεται πως οι θεσμικοί ξεπούλησαν θέσεις στις τράπεζες αλλά παράλληλα αύξησαν θέσεις σε μετοχές του αντιτραπεζικού μπλοκ. Αν οι αγορές έχουν κυκλικό χαρακτήρα τότε στην τρέχουσα εβδομάδα θα κουρευτούν οι κεφαλαιοποιήσεις στα κερδισμένα blue chip και θα ενισχυθούν μερικές από τις μετοχές της ομάδας με απώλειες από -5% ως -2%.
Τεχνική ανάλυση
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec:
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έβγαλε μια αντίδραση 2 ½ ημερών από τα χαμηλά των 641 μονάδων, η οποία έδωσε και τον αέρα του ανοδικού κλεισίματος στην εβδομάδα μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές. Τα δεδομένα δεν άλλαξαν ωστόσο και η τάση εξακολουθεί να δείχνει προς χαμηλότερα επίπεδα, αφού η αντίδραση έκανε μόνο το "ελάχιστο αναγκαίο" μετά από την γρήγορη υποχώρηση από τις 726 μονάδες.
Οι κινητοί μέσοι βρίσκονται αισθητά υψηλότερα (680 – 690 μονάδες) ενώ οι ταλαντωτές πήραν ανάσα από τα όρια της υπερπουλημένης ζώνης τιμών. Δύσκολα θα αποφύγει μια διάσπαση των 640 μονάδων ο Γενικός Δείκτης στις επόμενες ημέρες. Επόμενη ζώνη στήριξης οι 615 μονάδες, ίσως το τελευταίο "οχυρό" πριν από τα χειρότερα, η πιο κρίσιμη περιοχή της χρονιάς καθώς το διάγραμμα θα βρεθεί πλέον αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο καταγραφής νέων χαμηλών για το 2015.
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ:
Ο Γενικός Δείκτης παρά την ισχνή πλέον συμμετοχή των Τραπεζών, μόλις 3,73% στη βαρύτητά του, έχει γείρει καθοδικά θέλοντας να επανεκτιμήσει την περιοχή στήριξης των 660 με 650 μονάδων. Πιθανή καθοδική διάσπαση των 650 μονάδων θα δώσει χώρο πτωτικής ανάπτυξης προς το διαγραμματικό όριο των 638 μονάδων.
Αντιθέτως η σθεναρή αντίσταση στο βαθύ "κόκκινο" των Τραπεζών, πέριξ των 655 μονάδων, μπορεί να σπρώξει εκ νέου τον Δείκτη προς τη σημαντική περιοχή αντίστασης των 683 με 690 μονάδων. Ανοδικό σενάριο το οποίο κρίνεται βραχυχρόνια ως εφικτό μετά και την πιθανή έγκριση από το EuroWorking Group της εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ ευρώ και την αποδέσμευση των 10 δισ ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.
Σήμερα
Το ευρώ έπεσε σε μια γούρνα επτά μηνών σήμερα Δευτέρα καθώς η προοπτική της διεύρυνσης στην νομισματική πολιτική χαλάρωσης στην Ευρώπη λειτουργεί προς όφελος του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ η δραστηριότητα στις ασιατικές μετοχές σφραγίσθηκε από τις διακοπές στην Ιαπωνία.
Η δύναμη του δολαρίου και σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την κινεζική ζήτηση είχαν σαν αποτέλεσμα της εμφάνιση πιέσεων στις τιμές των εμπορευμάτων και πάλι, στέλνοντας την τιμή του χαλκού στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα έξι ετών.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να προσφέρει ένα ακόμη ισχυρότερο υπαινιγμό ότι η ΕΚΤ θα παρουσιάσει νέα μέτρα τόνωσης της πολιτικής της κατά τη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου.
Η αντίθεση με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να είναι πιο έντονη, καθώς φαίνεται αποφασισμένο να άρει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, στηρίζοντας την ισχύ για το δολάριο.
Ο αντίκτυπος ήταν σαφής στις αγορές ομολόγων, όπου οι αποδόσεις των διετών γερμανικών ομολόγων κατάφεραν να φθάσουν στο χαμηλότερο τους επίπεδο στην ιστορία δηλαδή σε αρνητικό επιτόκιο στις 38 μονάδες βάσης, ενώ στις ΗΠΑ οι αποδόσεις ήταν στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2010.
Η οπισθέλκουσα δύναμη από τις αρνητικές αποδόσεις τράβηξε το ευρώ κάτω στα 1,0605 δολάρια, παραβιάζοντας το πρόσφατο χαμηλό των 1,0615. Επίσης έφερε ξανά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο τη σχέση με το γιεν αγοράζοντας 130,55.
Έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων ο δείκτης για το δολάριο DXY ανέβηκε 0,4% στο 99,949, ενώ επίσης αγόραζε 123,15 γιεν.
Οι μετοχές ήταν πιο ήσυχα, με τον δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας εμφάνιζε οριακή μεταβολή 0,2%. Ο δείκτη της Νότιας Κορέας κέρδιζε 0,54%, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας ανέβηκαν 0,40%.
Η Wall Street θα μπορούσε να βρει υποστήριξη από τις ειδήσεις για συγχώνευση. Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η Pfizer Inc επρόκειτο να εξασφαλίσει την επίσημη έγκριση του διοικητικού συμβουλίου για την εξαγορά της Allergan Plc με τίμημα περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια δολάρια, δημιουργώντας μεγαλύτερη κατασκευάστρια των φαρμάκων στον κόσμο.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Η μετοχική 'λεηλασία', που έχει επέλθει στις συστημικές τράπεζες έχει προκαλέσει άσχημο ψυχολογικό αντίκτυπο σε όλο το ταμπλό δημιουργώντας βίαιες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Ειδικότερα ο Γενικός Δείκτης παρά την ισχνή πλέον συμμετοχή των Τραπεζών, μόλις 3,73% στη βαρύτητά του, έχει γείρει καθοδικά θέλοντας να επανεκτιμήσει την περιοχή στήριξης των 660 με 650 μονάδων. Πιθανή καθοδική διάσπαση των 650 μονάδων θα δώσει χώρο πτωτικής ανάπτυξης προς το διαγραμματικό όριο των 638 μονάδων.
Αντιθέτως η σθεναρή αντίσταση στο βαθύ "κόκκινο" των Τραπεζών, πέριξ των 655 μονάδων, μπορεί να σπρώξει εκ νέου τον Δείκτη προς τη σημαντική περιοχή αντίστασης των 683 με 690 μονάδων. Ανοδικό σενάριο το οποίο κρίνεται βραχυχρόνια ως εφικτό μετά και την πιθανή έγκριση από το EuroWorking Group της εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ ευρώ και την αποδέσμευση των 10 δισ ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.
Επίσης ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ο οποίος στην ουσία "κρατιέται" από τους τρεις τίτλους: 3E, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ καθώς ελέγχουν το 52,5% της βαρύτητας, "ασθμαίνει" γύρω από τις 200 μονάδες προσπαθώντας να ανεξαρτητοποιηθεί από το "ξεπούλημα" των Τραπεζικών μετοχών.
Οι ζώνες κλειδιά για την περαιτέρω βραχυχρόνια πορεία είναι για μεν τους "Buyers" οι 207 με 211 μονάδες και για δε τους "sellers" οι 190 με 185 μονάδες.
Εδώ η οποιαδήποτε βραχυχρόνια ανοδική ανάταση θα αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερο σκεπτικισμό, καθώς η αναμενόμενη είσοδος των νέων μετοχών των Τραπεζών, θα επιφέρει, πρόσκαιρα, έντονες καθοδικές εκπλήξεις.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Σοκ και δέος προκαλούν οι τιμές στις οποίες έκλεισαν, τελικά, τα βιβλία προσφορών των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών. Η συγκέντρωση των απαιτούμενων κεφαλαίων έγινε σε τιμές οι οποίες δεν αντανακλούν ούτε καν την αξία της "φήμης και πελατείας". Ο αντίλογος έχει μια σημαντική επισήμανση η οποία ίσως να εξηγεί αυτό το οποίο συνέβη το Νοέμβριο στον Τραπεζικό κλάδο: "Δεν μπορεί να υποχρεώνονται σε εθελοντική ανταλλαγή οι ομολογιούχοι πρώτης διαβάθμισης (senior) με μετοχές και το κοινό μετοχικό κεφάλαιο να μην απομειώνεται πλήρως".
Ο ιστορικός του μέλλοντος θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στις αιτίες και τα γεγονότα που έφεραν τις κεφαλαιοποιήσεις των πλήρως ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών από τα 34 δις ευρώ πέρυσι τον Ιούνιο, να αποτιμώνται μόλις 747 εκατ. ευρώ σε λιγότερο από 17 μήνες! Πως από τα επιτυχημένα "stress tests" του περυσινού Οκτωβρίου και τον μηδενικό ELA, οι Τράπεζες βρέθηκαν εκτεθειμένες πέρα από τα όρια τους τόσο σε κεφαλαιακό όσο και σε χρηματοδοτικό επίπεδο;
Επειδή το Χρηματιστήριο κοιτάζει πάντα μπροστά και η ζωή συνεχίζεται, η πίεση στις Τραπεζικές μετοχές δεν αναμένεται να εκτονωθεί γρήγορα. Οι δύο Τράπεζες που θα υποστούν και την μεγαλύτερη απομείωση στους υφιστάμενους μετόχους τους, έχουν ακόμα δρόμο ώστε να θεωρηθούν επενδυτικά ελκυστικές.
Η έκδοση των νέων τίτλων για την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς γίνεται σε τιμές υψηλότερες από την λογιστική αξία των κεφαλαίων τους μετά την αύξηση, όταν για τις δύο άλλες Τράπεζες η σχέση αυτή κυμαίνεται μεταξύ 0,4x και 0,49x. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό οι (πρώην) ομολογιούχοι να θελήσουν να κλείσουν την θέση τους μετά την είσοδο προς διαπραγμάτευση των μετοχών που προέκυψαν από την ανταλλαγή. Η φιλοσοφία διαχείρισης και η ποιοτική διαφορά ενός αξιόγραφου σταθερής απόδοσης με μια μετοχή που χαρακτηρίζεται από υψηλό beta ενισχύει το ενδεχόμενο αύξησης των πωλησιακών πιέσεων όσο οι τιμές θα διακυμαίνονται υψηλότερα από την τιμή της προσφοράς.
Τέλος, οι πιθανές εκροές από την αναδιάρθρωση του MSCI, λειτουργούν ανασταλτικά στο να βγουν αμέσως εντολές αγορών αν και υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος για αναίρεση της αρχικής απόφασης.
Πέρα από τις Τράπεζες το ενδιαφέρον της Αγοράς μετατοπίστηκε, μερικώς, στα αποτελέσματα του εννεαμήνου, καθώς πυκνώνουν οι ανακοινώσεις από τις εισηγμένες εταιρείες, όσο κινούμαστε προς την λήξη της προθεσμίας ανακοινώσεων.
Οι εταιρείες του Εμποροβιομηχανικού τομέα έδειξαν αντοχή στα έως τώρα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, με αιχμή τα μεγέθη του Κλάδου Διύλισης που αντιπροσωπεύουν μέχρι στιγμής πάνω από το 50% της συνολικής κερδοφορίας των εισηγμένων.
Καλή εικόνα είχαν και εταιρείες με έκθεση στην τουριστική ζήτηση, ή το κόστος λειτουργίας τους περιείχε τις θετικές επιδράσεις από την μείωση της τιμής των καυσίμων. Ακόμα θετικές αναγνώσεις και ικανοποιητικά αποτελέσματα είχαν και διάφοροι υποκλάδοι της Λιανικής (Σαράντης, Jumbo, Κλάδος αυτοκινήτων, Εμπορικά κέντρα), ή επιμέρους εταιρείες που κατάφεραν να αποσπάσουν μερίδια Αγορών και να βελτιώσουν την εικόνα της κερδοφορίας τους. Η εικόνα της ανακοινωμένης κερδοφορίας εξηγεί ενδεχομένως την διαφοροποίηση και στο ταμπλό πολλών Δεικτοβαρών μετοχών κατά την διάρκεια της εβδομάδας.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έβγαλε μια αντίδραση 2 ½ ημερών από τα χαμηλά των 641 μονάδων, η οποία έδωσε και τον αέρα του ανοδικού κλεισίματος στην εβδομάδα μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές. Τα δεδομένα δεν άλλαξαν ωστόσο και η τάση εξακολουθεί να δείχνει προς χαμηλότερα επίπεδα, αφού η αντίδραση έκανε μόνο το "ελάχιστο αναγκαίο" μετά από την γρήγορη υποχώρηση από τις 726 μονάδες.
Οι κινητοί μέσοι βρίσκονται αισθητά υψηλότερα (680 – 690 μονάδες) ενώ οι ταλαντωτές πήραν ανάσα από τα όρια της υπερπουλημένης ζώνης τιμών. Δύσκολα θα αποφύγει μια διάσπαση των 640 μονάδων ο Γενικός Δείκτης στις επόμενες ημέρες. Επόμενη ζώνη στήριξης οι 615 μονάδες, ίσως το τελευταίο "οχυρό" πριν από τα χειρότερα, η πιο κρίσιμη περιοχή της χρονιάς καθώς το διάγραμμα θα βρεθεί πλέον αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο καταγραφής νέων χαμηλών για το 2015.
Όλα τα βλέμματα παραμένουν στις Τράπεζες. Η μόνη εκκρεμότητα από πλευράς προσφορών είναι η Εθνική Τράπεζα, η οποία θα κάνει δημόσια εγγραφή για την αγορά μετοχών απευθυνόμενη σε Έλληνες Ιδιώτες στο τέλος Νοεμβρίου. Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι η εβδομάδα των reverse split.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες – με εξαίρεση ίσως την Εθνική Τράπεζα - θα σταματήσουν να διαπραγματεύονται για τρεις μέρες με μόνη βεβαιότητα μέχρι στιγμής την περίπτωση της Eurobank, η οποία στο χρονοδιάγραμμα που έδωσε στην δημοσιότητα έχει ορίσει σαν αρχική ημερομηνία παύσης της διαπραγμάτευσης των μετοχών την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου.
Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πυκνώνουν εβδομάδα ξεκινώντας την Δευτέρα (23/11) με ΕΧΑΕ, Jumbo και Τράπεζα Κύπρου. Την Παρασκευή, θα ανακοινωθούν οι διορθωμένες εκτιμήσεις από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για το πώς κινήθηκε η Ελληνική Οικονομία κατά το τρίτο τρίμηνο.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Ράλι στο δολάριο USD, βουτιά των τιμών στα εμπορεύματα
Το USD συνέχισε το ράλι στις ασιατικές συναλλαγές σήμερα αφού ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ντράγκι τόνισε την περασμένη Παρασκευή τη δέσμευση της Τράπεζας να κάνει "ό, τι πρέπει να κάνει" για την αύξηση του πληθωρισμού. Οι προσδοκίες των πιο εύκολων νομισματικών συνθηκών βοήθησαν να ανέβουν οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές μετοχές υψηλότερα, ενώ παράλληλα προκάλεσαν αποδυνάμωση του ευρώ και την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων αναφοράς. Στην Ασία, το AUD και NZD υποχώρησαν 0,8%, παράλληλα με την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων, ενώ IDR, SGD και KRW ήταν οι underperformers των αναδυόμενων οικονομιών στην Ασία. Η Κίνα έθεσε επίσης τις στηρίξεις του CNY (έναντι του USD) στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 31 Αυγούστου. Τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν 1% από τα επίπεδα κλεισίματος στη Νέα Υόρκη, ενώ στα χρηματιστήρια της Σαγκάης, ο χαλκός υποχώρησε κάτω από 4.500 δολάρια/ mt για πρώτη φορά από το Μάιο του 2009 και τα ΣΜΕ του νικελίου υποχώρησαν 6%.
Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, με το δείκτη Kospi, να οδηγεί με κέρδος 0,9%. Η αγορά της Σαγκάης SHCOMP ανέβηκε 0,4%, αφού η σύνοδος του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας εξέδωσε οδηγίες για προώθηση του τομέα των υπηρεσιών και το NDRC ενέκρινε ένα σιδηροδρομικό έργο CNY80.5bn (Bloomberg). Στην Ιαπωνία οι αγορές είναι κλειστές για διακοπές.
Οι βραχυπρόθεσμες δυναμικές που έδωσαν σταθερότητα στις αγορές των αναδυόμενων οικονομιών δεν μπορεί να διαρκέσει, με τον κύκλο σύσφιξης Fed να αποτελεί πιθανότατα ένα σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για τις ροές κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές. Περιμένουμε μια σχετικά ήσυχη εβδομάδα για τις αγορές αφού οι μεγαλύτερες στις ΗΠΑ βαδίζουν προς τη γιορτή των Ευχαριστιών και οι αγορές έχουν ενσωματώσει ήδη στις τιμές τις επιπτώσεις από τις βασικές δράσεις επί της νομισματικής πολιτικής τον Δεκέμβριο. Αποφάσεις από Κεντρική Τράπεζα οφείλεται αυτή την εβδομάδα στο Ισραήλ, Τουρκία, Βραζιλία και Κολομβία. Σήμερα, κύρια έκδοση θα είναι οι δείκτες PMI φλας της ζώνης του ευρώ για το Νοέμβριο και στις ΗΠΑ, για τον PMI της μεταποίησης σε αυτές τις οικονομίες που διενεργείται από τη Markit. Την Παρασκευή, έρχονται τα κύρια στοιχεία του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου (δεύτερη έκδοση).
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Ερωτηματικά για τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών θέτει ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s, επισημαίνοντας ότι τα κεφάλαια που αναζητούνται ενδεχομένως να μην αποδειχθούν επαρκή. Σημειώνεται ότι τα stress tests της ΕΚΤ κατέδειξαν ότι οι ελληνικές τράπεζες – Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha – χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια 14,4 δισ. υπό το δυσμενές σενάριο και 4,4 δισ. υπό το βασικό. «Αυτά τα κεφάλαια είναι ικανά να απορροφήσουν τις ζημιές που αναμένεται να καταγράφουν στις τράπεζες μόνο για τους επόμενους 12 με 18 μήνες» σημειώνει ο S&P.
Μήνυμα πολιτικού περιεχομένου με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις έστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.
«Η πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση διαθέτει την πολιτική βούληση, την κοινωνική και αντιπολιτευτική ανοχή για να εφαρμόσει τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητες για την οριστική απομάκρυνση από τη “ζώνη κινδύνου” της χώρας και την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας», δήλωσε.
Επιφυλάξεις για τη μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας, αλλά και για τις προτάσεις περί πανευρωπαϊκής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, εκφράζει η Frankfurter Allgemeine (FAZ). Στις οικονομικές σελίδες της η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι «αν και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει πλήρως τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις, οι δανειστές έδωσαν την Παρασκευή πράσινο φως για την εκταμίευση οικονομικής βοήθειας ύψους 12 δισ. ευρώ. Προηγουμένως στην Αθήνα, η Βουλή είχε αποφασίσει την τελευταία στιγμή παρεκκλίσεις από τους συμβιβασμούς με τους πιστωτές».
Την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 748,74 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή του βασικού της μετόχου ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Attica Bank. Μιλώντας στους παριστάμενους στη Γενική Συνέλευση, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, Ιωάννης Γαμβρίλης ανέφερε ότι η Attica Bank, ΑΤΤ μία από τις πέντε τράπεζες της χώρας και μοναδική μη συστημική εισηγμένη τράπεζα, καλείται να επιτύχει την κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων οι οποίες προέκυψαν από την πρόσφατη αξιολόγηση που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-2,79% και οι οποίες ανέρχονται σε 584 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 748 εκατ. στο δυσμενές σενάριο.
«Φοροκαταιγίδα» 2,2 δισ. ευρώ θα «χτυπήσει» το 2016 φυσικά και νομικά πρόσωπα, μειώνοντας ακόμη περισσότερο εισοδήματα και κέρδη, σε μια αγορά που θα εξακολουθήσει να αναζητά «σταγόνες» ρευστότητας, καθώς και το επόμενο έτος θα «βυθίζεται» στην ύφεση. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση «πιστή» στα όσα ζητούν οι δανειστές και υποχρεωμένη να εφαρμόσει κατά γράμμα τις «επιταγές» του τρίτου μνημονίου, συνεχίζει την πολιτική σκληρής λιτότητας, αγνοώντας ακόμη και τις συστάσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που πρόσφατα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς προβλέπει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαντλείται η φοροδοτική ικανότητα ακόμη και των, μέχρι σήμερα, συνεπών φορολογουμένων.
Ολοκληρώθηκε η φάση ανακεφαλαιοποίησης με την Τράπεζα Πειραιώς, ΠΕΙΡ-28,57% που συγκέντρωσε ποσό άνω του 1,34 δισ. ευρώ κατά τη διαδικασία του book building, καταγράφοντας επιτυχία για την τράπεζα, η οποία επωμίστηκε στα stress test μεγάλο βάρος κεφαλαίων εξαιτίας της θέσης της στην αγορά και ξεκίνησε τη διαδικασία σε μια στιγμή που είχε ενταθεί η αβεβαιότητα γύρω από τη διαπραγμάτευση, επηρεάζοντας την επενδυτική διάθεση των διεθνών αγορών.
Έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, το βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς, ΠΕΙΡ-28,57% στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου για την κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών. Η τράπεζα συγκέντρωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το 1,34 δισ. ευρώ που επεδίωκε.
Την πώληση αγροτεμαχίου επιφανείας 45.000,00 τ.μ. στα Οινόφυτα Βοιωτίας, έναντι τιμήματος 2.500.000 ευρώ, ανακοίνωσε η Druckfarben Ελλάς. Σύμφωνα με την εταιρεία, το προϊόν της πώλησης θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Τον κώδωνα του κινδύνου για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η απειλή της τρομοκρατίας στις οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης κρούει ο οίκος Standard & Poor’s. Παρ’ όλ’ αυτά θεωρεί πως προς το παρόν δεν μπορούν να επηρεαστούν οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις των συγκεκριμένων οικονομιών. «Μία έξαρση της τρομοκρατίας, ισλαμιστικής ή άλλου είδους, από μόνη δεν είναι πιθανό να επηρεάσει το αξιόχρεο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης» αναφέρει σε έκθεσή του ο Μόριτς Κρέμερ, επικεφαλής του τομέα κρατικού ρίσκου στον αμερικανικό οίκο. «Σταδιακά, ωστόσο, η τρομοκρατία θα μπορούσε να πλήξει έμμεσα τις προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή και κατά συνέπεια να έχει ενδεχομένως επιπτώσεις στη δημοσιονομική θέση τους» συμπληρώνει.
Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να αυξήσει τον πληθωρισμό υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.
«Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η διαδικασία αποκατάστασης της οικονομίας της Ευρωζώνης έχει ολοκληρωθεί. Στη συνεδρίαση του διοικηδ.σ. τον Δεκέμβριο θα εξετάσουμε διεξοδικά την ισχύ και την επιμονή των παραγόντων που επιβραδύνουν την επαναφορά του πληθωρισμού προς το 2%», τόνισε ο Ντράγκι, προσθέτοντας: «Εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το ισοζύγιο των κινδύνων όσον αφορά τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας για τη σταθερότητα των τιμών έχει μετακινηθεί προς τα κάτω, θα δράσουμε με όλα τα διαθέσιμα που έχουμε στο πλαίσιο της εντολής μας».
Σημαντικές ζημιές και τιμές μετοχών στα χαμηλότερα επίπεδα από την ημέρα εισαγωγής τους στα χρηματιστήρια είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι ναυτιλιακές εταιρείες που διαχειρίζονται πλοία μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου, σαν αποτέλεσμα της κατάρρευσης των ναύλων και του βασικού δείκτη της ναυλαγοράς, του Baltic Dry Index, ο οποίος χθες για πρώτη φορά στην ιστορία του έσπασε και το φράγμα των 500 μονάδων, κλείνοντας στις 498 μονάδες.
Την αξιολόγηση «Α+» της πιστοληπτικής ικανότητας της Εσθονίας επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch, διατηρώντας το outlook σε σταθερό.
H επιβεβαίωση της εσθονικής αξιολόγησης αντανακλά την οικονομική σταθερότητας της χώρας αλλά και την υγιή δημοσιονομική της κατάσταση. Σημειώνεται ότι το δημόσιο χρέος ανέρχεται μόλις στο 10,4% του ΑΕΠ και αποτελεί το χαμηλότερο μεταξύ των 29 κρατών – μελών της Ε.Ε. Μάλιστα έως το 2017 αναμένεται να υποχωρήσει στο 9,2%.
Την αξιολόγηση «ΑΑΑ» της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελβετίας επιβεβαίωσε ο οίκος Standard and Poor’s, διατηρώντας το outlook σε σταθερό. Η επιβεβαίωση της ελβετικής αξιολόγησης αντανακλά την ανταγωνιστικότητα και την ευελιξία της εγχώριας οικονομίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον S&P, η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να άρει το κατώτατο όριο (1,20 φράγκα/ευρώ) στην ισοτιμία ευρώ – φράγκου θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της ανάπτυξης τόσο το 2015 όσο και το 2016.
Στην κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ» αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ολλανδίας ο οίκος Standard and Poor’s, διατηρώντας το οutlook σε σταθερό. Η αναβάθμιση, κατά μία βαθμίδα, της ολλανδικής αξιολόγησης αντανακλά την οικονομική πορεία της χώρας και τις ευοίωνες προοπτικές των επόμενων ετών. Σύμφωνα με τον S&P, η ολλανδική οικονομία διαθέτει υψηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας, ενώ σε μεγάλο βαθμό παραμένει εξωστρεφής. Στα θετικά συγκαταλέγεται το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και το αυξανόμενο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Βελτίωση εμφάνισε τον Νοέμβριο το καταναλωτικό κλίμα στην Ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι διατηρήθηκε σε αρνητικά επίπεδα.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις -6 μονάδες έναντι -7,7 μονάδων τον Οκτώβριο.
Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή βελτίωση στις -7,5% μονάδες.