Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2005 20:20

Η ΓΣΕΕ απορρίπτει την έκθεση για την στρατηγική των συντάξεων

«Η προτεινόμενη έκθεση για την στρατηγική των συντάξεων http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/10/07/1105448.htm , της ελληνικής κυβέρνησης που απεστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πέρα από το ότι δεν συζητήθηκε ποτέ και με κανέναν, επιχειρεί να ανατρέψει και να κατεδαφίσει την κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας. Η ΓΣΕΕ απορρίπτει το κείμενο, προειδοποιώντας τους συντάκτες του, ότι θα υπάρξουν σφοδρότατες αντιδράσεις και συγκρούσεις.

Τα κυριότερα σημεία των διαφωνιών μας είναι τα εξής:

1. Στις 34 σελίδες της έκθεσης αναφέρεται 17 φορές ο συντάκτης στην βιωσιμότητα του ΣΚΑ (Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης) χωρίς να χρησιμοποιεί τον όρο «κοινωνική αποτελεσματικότητα». Απλώς κάνει κάποιες αναφορές στον όρο «επάρκεια συντάξεων». Αυτό δημιουργεί σοβαρότατες ανησυχίες για το χαρακτήρα των σχεδιαζόμενων πολιτικών.

2. Υποτάσσει το ΣΚΠ (Σύστημα Κοινωνικής Προστασίας) στις ανάγκες της δημοσιονομικής διαχείρισης και πειθαρχίας.

3. Δεν προτείνει ολοκληρωμένες πολιτικές στο ΣΚΠ αλλά επιμέρους δράσεις δήθεν εκσυγχρονισμού του ΣΚΠ, με χαρακτήρα καθαρά επιδείνωσης των παροχών και μείωσης των κοινωνικών δαπανών και συνεπώς αύξησης των ιδιωτικών δαπανών.

4. Διατυπώνεται από άγνοια και σύγχυση εννοιών (σελ. 6) ότι το ΣΚΑ διαρθρώνεται σε 3 επίπεδα: α) Κύρια και επικουρική ασφάλιση, β) επαγγελματικά Ταμεία, γ) Ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια. Όμως στην κοινωνική ασφάλιση στο πρώτο επίπεδο ανήκει η κύρια ασφάλιση και στο δεύτερο η επικουρική. Τα επαγγελματικά ταμεία και τα ασφαλιστικά συμβόλαια είναι μεν μια πραγματικότητα αλλά δεν εντάσσονται στο επίπεδο της κοινωνικής ασφάλισης. Είναι Ιδιωτική ασφάλιση. Η ΓΣΕΕ είναι αυστηρά προσανατολισμένη και προσηλωμένη στην ενίσχυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης κύριας και επικουρικής.

5. Αναφέρεται στη σελ. 7 η σύνθεση των Δ.Σ. των ασφαλιστικών οργανισμών αλλά δεν αναφέρεται ότι η πλειοψηφία ανήκει στο κράτος. Αρα και η ευθύνη διαχείρισης των ασφαλιστικών οργανισμών ανήκει στο κράτος γιατί η συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων και των συνταξιούχων είναι μειοψηφική.

6. Η διαπιστούμενη ασάφεια στην διατύπωση (σελ. 8) υποκρύπτει την δυνατότητα είτε κατάργησης των κατώτατων ορίων, είτε ενοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης στο 80% από 100% που είναι σήμερα.

7. Επίσης προβλέπεται στην σελ. 8, η κατάργηση των κοινωνικών πόρων, η οποία χωρίς όμως παράλληλη πρόβλεψη χρηματοδοτικής υποκατάστασης θα δημιουργήσει μείωση παροχών ή αύξηση εισφορών.

8. Η ασαφής διατύπωση στη σελ. 8, δεν αποκλείει κινδύνους μειώσεων ήδη νομοθετημένων συνταξιοδοτικών και κοινωνικών παροχών και άρα μειώσεις συντάξεων.

9. Διατυπώνεται η θεωρία ότι τα αίτια της κρίσης του ΣΚΑ (σελ. 8) είναι τα ίδια με αυτά των άλλων κρατών-μελών. Η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι η παραδοχή αυτή είναι λαθεμένη γιατί τα αίτια της κρίσης που διέρχεται το ελληνικό ΣΚΑ είναι διαφορετικά (λεηλασία αποθεματικών), αλλά και οι συντελεστές βαρύτητας των αιτίων είναι επίσης διαφορετικοί.

10. Η δημογραφική πρόκληση, το μέλλον της απασχόλησης κλπ. (σελ. 9) πρέπει να αντιμετωπισθεί δυναμικά και όχι στατικά και μοιρολατρικά για δημιουργία πανικού. Η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι πρέπει να εφαρμοσθεί μία ολοκληρωμένη δημογραφική πολιτική, να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι με χρονοδιάγραμμα για την μείωση της ανεργίας και δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι στην προοπτική των 50 ετών αυξάνει η γήρανση του πληθυσμού αλλά αυξάνει και η παραγωγικότητα στην οικονομία. Αυτό οδηγεί σε τελείως διαφορετικά συμπεράσματα για το μέλλον και την προοπτική της κοινωνικής ασφάλισης. Στις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις αλλά και στις τεχνικές προσεγγίσεις μας η αύξηση της γήρανσης στα 50 επόμενα χρόνια δεν δημιουργεί συνθήκες κατάρρευσης της κοινωνικής ασφάλισης, όπως υποστηρίζεται στην έκθεση, δεδομένου ότι αυξάνει το επίπεδο παραγωγικότητας στην οικονομία.

11. Προβλέπετε η ενίσχυση των επαγγελματικών Ταμείων (σελ. 15) και των ομαδικών συμβολαίων. Η ΓΣΕΕ αντίθετα διεκδικεί την ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης (κύριας και επικουρικής).

12. Προβλέπει (σελ. 21) ότι «το δημοσιονομικό βάρος των προκλήσεων αυτών θα αρχίσει να εμφανίζεται μετά το 2015». Ομως δεν διασαφηνίζεται η βάση αυτής της πρόβλεψης. Σε κάθε περίπτωση δεν φαίνεται να έχει καταστεί γνωστό ότι όσο καθυστερεί η παρέμβαση στον τομέα ενίσχυσης της χρηματοδότησης του ΣΚΑ, τόσο οι δημοσιονομικές επιπτώσεις θα είναι αυξημένες και συνεπώς δυσχερέστερα αντιμετωπίσιμες», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.