Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2005 20:32

Κίνητρα για την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων στο ελληνικό νηολόγιο

Με την κατάθεση προσθήκης στο Σχέδιο Νόμου για τον καταδυτικό τουρισμό, απλουστεύονται οι διαδικασίες και παρέχονται κίνητρα για την προσέλκυση και παραμονή στο ελληνικό νηολόγιο επιβατηγών πλοίων που εκτελούν περιηγητικούς πλόες και κρουαζιερόπλοιων άνω των 1500 κόρων ολικής χωρητικότητας.

«Αρθρο ...

1. Για την αντικατάσταση ληξιπροθέσμου ναυτολογίου επιβατηγών πλοίων που εκτελούν περιηγητικούς πλόες και επεκτείνουν τους πλόες αυτούς στο εξωτερικό ή κρουαζιεροπλοίων που εκτελούν πλόες μεταξύ λιμένων εσωτερικού και εξωτερικού ή μόνον εξωτερικού, ολικής χωρητικότητας άνω των 1500 κόρων, κατατίθεται από τον πλοιοκτήτη στο ΝΑΤ εγγυητική επιστολή τράπεζας αναγνωρισμένης από την Τράπεζα της Ελλάδος, ποσού ίσου με τις προϋπολογισθείσες ασφαλιστικές εισφορές. Οι προϋπολογισθείσες εισφορές γνωστοποιούνται από τη Διεύθυνση Εισφορών και Πόρων του ΝΑΤ στον πλοιοκτήτη εντός μηνός από την ημερομηνία έκδοσης του ναυτολογίου. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται και σε περίπτωση οποτεδήποτε ζητηθεί εξόφληση του ναυτολογίου εντός του χρόνου ισχύος του.

2. Μετά την εκκαθάριση του ναυτολογίου, δεν καταβάλλονται οριστικά οι τακτικές ασφαλιστικές εισφορές και το ΝΑΤ επιστρέφει στον πλοιοκτήτη την κατατεθείσα εγγυητική επιστολή, αφού διαπιστωθεί προηγουμένως η τήρηση των ακόλουθων προϋποθέσεων:

α) τηρούνται οι απαιτήσεις της οργανικής συνθέσης πληρώματος του πλοίου ως προς την υποχρέωση ναυτολόγησης ελάχιστου αριθμού Ελλήνων ναυτικών ανά ειδικότητα,

β) ναυτολογείται στο πλοίο επιπλέον της οργανικής συνθέσεως πληρώματος ένας τουλάχιστον σπουδαστής Α.Ε.Ν. ( Πλοίαρχος ή Μηχανικός ), εφόσον προσφέρονται, ή η υποχρέωση αυτή, μετά από έγκριση του ΥΕΝ, εκπληρούται με τη ναυτολόγηση του σπουδαστή ΑΕΝ σε άλλο πλοίο της αυτής διαχειρίσεως, υπό Ελληνική ή ξένη σημαία σύμφωνα με τις νόμιμες προϋποθέσεις,

γ) υφίσταται έγκριση του ΥΕΝ για τη ναυτολόγηση αλλοδαπών ναυτικών στις θέσεις Ελλήνων ναυτικών που καθορίζονται από την οργανική σύνθεση πληρώματος του πλοίου.

3. Προκειμένου εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 2 ο πλοιοκτήτης καταθέτει δήλωση στο ΝΑΤ περί απαρέγκλιτης τήρησης των προϋποθέσεων που ορίζονται. Εφόσον δεν εκπληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 2, ο πλοιοκτήτης υποχρεούται να καταβάλλει στο ΝΑΤ για το χρονικό διάστημα μη εκπλήρωσης αυτών τη δική του τακτική εισφορά, καθώς επίσης και την τακτική εισφορά των ναυτικών για το σύνολο της οργανικής σύνθεσης πληρώματος του πλοίου, με βάση την ισχύουσα κάθε φορά οικεία Συλλογική Σύμβαση, περιλαμβανομένων και των ναυτολογημένων αλλοδαπών ναυτικών. Στην περίπτωση αυτή η εγγυητική επιστολή καταπίπτει κατά το ποσό που αντιστοιχεί στις οφειλόμενες εισφορές.

4. Το χρονικό διάστημα εκκαθάρισης του ναυτολογίου δεν δύναται να υπερβεί τις δεκαπέντε (15) ημέρες από την ημερομηνία κατάθεσής του στο ΝΑΤ και τυχόν υπέρβαση του χρονικού αυτού ορίου συνεπάγεται την αυτόματη επιστροφή της εγγυητικής επιστολής στον πλοιοκτήτη.

5. Από την εφαρμογή της διάταξης της παρούσης παραγράφου σε καμία περίπτωση δεν θίγονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των Ελλήνων ναυτικών από τη θαλάσσια υπηρεσία τους στο πλοίο και οι τακτικές εισφορές δεν δύναται να αναζητηθούν από οποιονδήποτε και για οποιαδήποτε αιτία».