Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2005 20:51

Προτάσεις ΣΒΒΕ για την άρση της απομόνωσης της Θράκης

Στην ανάπτυξη της Θράκης προτείνουν οι Βορειοελλαδίτες βιομήχανοι να επενδυθεί το 75% των μελλοντικών εσόδων του κράτους από τη λειτουργία των αγωγών πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και φυσικού αερίου Μπακού-Ηγουμενίτσας.

Επίσης, η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) ζητά την άμεση δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στην περιοχή, αλλά και την ενεργοποίηση ή διατήρηση ειδικών αναπτυξιακών κινήτρων για την περιοχή (π.χ., ποσοστό επιχορήγησης 12% του μισθολογικού κόστους και επιδότηση επιτοκίου 3% για δάνεια κεφαλαίου κίνησης).

Οι συγκεκριμένες προτάσεις έγιναν ομόφωνα αποδεκτές κατά το έκτακτο διοικητικό συμβούλιο του ΣΒΒΕ στην Κομοτηνή, το οποίο συνεδρίασε παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και ο νέος ρόλος της Θράκης σε σχέση με την Τουρκία. «Πεποίθηση όλων είναι ότι η Θράκη μπορεί να συμβάλει θετικά στην περαιτέρω σύσφιξη των επιχειρηματικών σχέσεων των δυο χωρών, ενώ το μουσουλμανικό στοιχείο της περιοχής μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΒΒΕ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ