Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 10:06

Market beat: Η σημερινή δυναμική καθορίζει την μεταβολή της εβδομάδας με την πολιτική πρωταγωνίστρια

Δεν αποκλείεται σήμερα η δυναμική των συναλλαγών να έχει δυο πρόσωπα όπως συνήθως συμβαίνει την ημέρα της εκπνοής σειρών στα ΣΜΕ του 25άρη που είναι τα ακριβότερα προϊόντα της αγοράς παραγώγων.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Δεν αποκλείεται σήμερα η δυναμική των συναλλαγών να έχει δυο πρόσωπα όπως συνήθως συμβαίνει την ημέρα της εκπνοής σειρών στα ΣΜΕ του 25άρη που είναι τα ακριβότερα προϊόντα της αγοράς παραγώγων. Βέβαια από την εξέλιξη των ανοικτών θέσεων θα λέγαμε πως έχει ολοκληρωθεί η μετακύληση θέσεων πανηγυρικά αφού η σειρά Δεκεμβρίου έχει τη μεγαλύτερη έκθεση από όλες τις σειρές που τέθηκαν σε διαπραγμάτευση μετά την αργία.

Δεν ήταν μια συνηθισμένη βδομάδα η τρέχουσα, καθώς είχαμε το ξεκαθάρισμα σχετικά με την τιμή των νέων μετοχών που θα προκύψουν από τις ΑΜΚ των Τραπεζών, αλλά και τη δοκιμασία της ισχύος του κυβερνητικού σχηματισμού. Την ίδια ώρα οι διεθνείς αγορές ανατρίχιαζαν από το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης και το άπλωμα του φόβου στις μεγάλες πρωτεύουσες της Κεντρικής Ευρώπης. Παράλληλα οι επενδυτές κινούνται στην κατεύθυνση της προεξόφλησης μιας αύξησης των επιτοκίων της Fed και μιας ενίσχυσης της χαλαρής πολιτικής από την ΕΚΤ με αποδυνάμωση της ισχύος του ευρώ με ταυτόχρονη ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις μετοχές της ευρωζώνης.

Με 153 «ναι» εγκρίθηκε το ν/σ για τα προαπαιτούμενα. Συνολικά ψήφισαν 290 βουλευτές, με τους 137 να καταψηφίζουν το νομοσχέδιο. Επί της αρχής υπερψήφισαν το νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ καταψήφισαν Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν και τα άρθρα εκτός από τα άρθρο 1 που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, τα άρθρα 11 και 16 που τα ψήφισε το Ποτάμι και το άρθρο 18 που το ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα θα διαπιστώσουμε την αντίδραση των ξένων θεσμικών στο γεγονός της μείωσης κατά δύο ψήφους της κυβερνητικής πλειονοψηφίας.

Οι εγχώριοι αναλυτές συνέχισαν να δικαιολογούν τις πιέσεις στις τράπεζες (που ασκούνται από τους ξένους θεσμικούς κυρίως) με βάση την δύσκολη θέση των υφιστάμενων μετόχων και του ΤΧΣ που καταγράφουν μεγάλες ζημιές και μεγάλης έκτασης "dilution".

Για την ώρα το εύρος διακύμανσης μετράει και η μεταβολή της εβδομάδας έχει σημασία για τη συνέχεια αφού τα σπουδαία γεγονότα και οι εξελίξεις που θα μειώσουν ουσιαστικά το country risk αργούν. Σε αυτά πρόκειται να προστεθούν τα σχόλια των εγχώριων πολιτικών αναλυτών που προετοιμάζουν τον κόσμο για ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό, γιατί τεκμαίρουν αστάθεια όταν θα απαιτηθεί από την κυβέρνηση να νομοθετήσει και για το ασφαλιστικό. Αν αυτό αποτελέσει προβληματισμό και για τους αναλυτές των ξένων επενδυτικών Οίκων, η άνοδος που στηρίχθηκε από μετοχές του αντιτραπεζικού μπλοκ, κόντρα στον αρνητισμό από τη βουτιά των τραπεζικών blue chip, θα σταματήσει και η καλύτερη συνέχεια θα είναι μια συσσώρευση των βασικών δεικτών.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ  

Σχεδόν σταθεροποιητικά έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες την Πέμπτη, ολοκληρώνοντας, με οριακές αρνητικές διακυμάνσεις, μια συνεδρίαση συνεχών αλλαγών προσήμου, καθώς η αγορά επιδόθηκε σε αναπροσαρμογές των χαρτοφυλακίων της ενόψει της πιθανολογούμενης αύξησης του επιτοκίου της Federal Reserve τον Δεκέμβριο. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,02% στις 17.732,75 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,03% στις 5.073,64 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,11% στις 2.081,24 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Keurig Green Mountain σημείωσε άλμα 18,2%, καθώς ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου χρήσης διαμορφώθηκαν στα 1,04 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να μην ξεπεράσουν τα 1,03 δισ. δολάρια. Τα κέρδη ανήλθαν στα 0,85 δολάρια ανά μετοχή, ενώ αναμενόταν να φτάσουν τα 0,70 δολάρια.

Στον αντίποδα, η Chesapeake Energy σημείωσε απώλειες 10%, μετά την πτώση του πετρελαίου κάτω από τα 40 δολάρια νωρίτερα, για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο.

Επίσης, απώλειες 2,8% σημείωσε η Allergan, καθώς έχει γίνει γνωστό ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Pfizer, για ενδεχόμενη εξαγορά της. Οι δύο εταιρείες αναμένεται να ανακοινώσουν τη συμφωνία έως την Δευτέρα, με το αντίτιμο να κυμαίνεται μεταξύ των 370 και 380 δολαρίων ανά μετοχή.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 5.000 υποχώρησε ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας, καθώς για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Νοεμβρίου, διαμορφώθηκε στις 271.000. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 270.000.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Νομισματικής Επιτροπής εκτιμούν ότι τα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η αγορά εργασίας βελτιώνεται και οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται σταδιακά. Τα δύο αυτά θεμελιώδη αποτελούν και τους βασικούς παράγοντες που συνηγορούν στην άποψη ότι τον Δεκέμβριο μπορεί να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων. Η επόμενη συνεδρίαση της Fed θα λάβει χώρα στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

ΕΥΡΩΠΗ

Λαμβάνοντας ώθηση αφενός από τον κλάδο των μεταλλευμάτων και αφετέρου από τις εκτιμήσεις ότι οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία βελτιώνονται οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,81% στις 6.330 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,14% στις 11.085 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,17% στις 4.915 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,43% στις 380,96 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το +1,2%. 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η πιθανή αύξηση του επιτοκίου από τη Federal Reserve τον Δεκέμβριο, σε συνδυασμό με την ομοίως πιθανή περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιθανόν να οδηγήσει το ευρώ ακόμη χαμηλότερα. Εάν επιβεβαιωθεί η εξέλιξη αυτή, οι ευρωπαϊκοί τίτλοι θα καταστούν ελκυστικότεροι για τα ξένα κεφάλαια, τα οποία δείχνουν από σήμερα κιόλας να προσαρμόζονται σε μια τέτοια προοπτική.

Στο ταμπλό τώρα, άλμα 9,8% σημείωσε η Sodexo, μετά την ανακοίνωση ότι τα έσοδα του 12μήνου που ολοκληρώθηκε στις 21 Αυγούστου αυξήθηκαν κατά 10% στα 19,82 δισ. ευρώ. Τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 43% στα 700 εκατ. ευρώ.

Επίσης, κέρδη 4,9% σημείωσε η Royal Mail, μετά την ανακοίνωση της διοίκησής της ότι το πρόγραμμα μείωσης του λειτουργικού κόστους προχωρά επιτυχώς. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι τα έσοδα του εξαμήνου που ολοκληρώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν στα 4,4 δισ. στερλίνες, χαμηλότερα κατά 2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Τέλος, χθες έγινε η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ, με την αγορά να αναμένει να αποκωδικοποιήσει τις προθέσεις των αξιωματούχων σχετικά με τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής.

ΧΑ

Με μικρές απώλειες έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η άνοδος των μετοχών των ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και Folli Follie κατάφερε να αντισταθμίσει την, για ακόμη μία ημέρα, κατακόρυφη πτώση των τραπεζικών μετοχών. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,20% στις 670,45 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 672,84 μονάδες και η χαμηλότερη στις 660,81. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 21,16% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 35,10 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 3,67 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 0,18% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,98%. 

Μέσα στις 14 συνεδριάσεις του Νοεμβρίου, ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει πάνω από το 54% της αξίας του, την ώρα που οι απώλειες του γενικού δείκτη δεν ξεπερνούν το 8%. Η εικόνα αυτή είναι απόρροια περισσότερο των τιμών στις οποίες θα γίνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, με την αγορά να βλέπει το dilution των υφιστάμενων μετόχων να ξεπερνά ακόμη και το 90%. 

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστές οι τιμές της αύξησης κεφαλαίου από την Eurobank (0,01 ευρώ) και την Alpha Bank (0,04 ευρώ), εξέλιξη που δεν ικανοποίησε τους υφιστάμενους μετόχους. Η εικόνα δεν πρόκειται, όπως αναμένεται, να διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα στις άλλες δύο συστημικές, Πειραιώς και Εθνική, με τις μετοχές να κλείνουν και σήμερα υπό μεγάλη πίεση.  Είναι σαφές ότι η αγορά θα ομαλοποιηθεί αφού πρώτα ενταχθούν στο ταμπλό οι νέες μετοχές που θα προκύψουν από τις ΑΜΚ, εξέλιξη που δεν αναμένεται πριν τις αρχές του Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πειραιώς κατέγραψε απώλειες 27,59% στα 0,0210 ευρώ, η Εθνική υποχώρησε κατά 14,67% και η Eurobank ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο -23,81% και στα 0,0160 ευρώ. Η Alpha Bank ήταν η μόνη που περιόρισε σημαντικά τις απώλειες της, κλείνοντας στο -6,56%.

Στο μεταξύ, αν και η αγορά πιέστηκε στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης λόγω των πολιτικών εξελίξεων (σ.σ. παραίτηση Σακελλαρίδη), η κατάσταση εξομαλύνθηκε καθώς όπως όλα δείχνουν δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα σήμερα το βράδυ. Η διαδικασία της ψηφοφορίας αναμένεται να διεξαχθεί ομαλά, εξέλιξη που θα αποτελέσει έναν καλό λόγο «ανακούφισης» της αγοράς, μετά από αρκετές εβδομάδες αβεβαιότητας.

Έτσι, στο ταμπλό, εκτός του τραπεζικού κλάδου, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ(-3,67%), του ΟΠΑΠ  (-3,29%), του ΟΛΠ(-1,78%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  (-1,72%), ενώ αντίθετα, άνοδο κατέγραψαν εκείνες  ΕΧΑΕ (+7,93%), της Folli Follie (+3,91%), του ΟΤΕ (+3,84%), της Ελλάκτωρ(+2,35%), της Aegean Airlines(+1,47%) και της Grivalia Properties (+1,21%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (-15,08%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Ασφαλειών (+7,04%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 41 κινήθηκαν ανοδικά, 59 καθοδικά, ενώ η τιμή 23 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Στην χθεσινή συνεδρίαση, ο δείκτης των blue chip είχε πορεία σχήματος V. Η έναρξη έγινε με ανοδικό χάσμα και εγγραφή του μέγιστου μέρας στο πρώτο τρίλεπτο. Ήταν οι 201,76 μονάδες για τον δείκτη που κινήθηκε αμέσως μετά καθοδικά. Πέρασε στις 10:37 σε αρνητικό πεδίο και εμφάνισε στις 11:46 ελάχιστο μέρας στις 197,22 μονάδες. Αμέσως μετά ξεκίνησε ανοδική πορεία με σταθερή κλίση και στο δεύτερο μέρος σημειώθηκε το ενδοσυνεδριακό μέγιστο στις δημοπρασίες και ήταν οι 200,42 μονάδες. Εκεί έκλεισε, με πτώση μόλις -0,18% όταν οι τράπεζες σαν κλάδος βούτηξαν -15,08%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 7,535 εκατ. ευρώ.

Άλλαξαν χέρια 1902 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου. Επίσης διακινήθηκαν 3029 ΣΜΕ για τη σειρά Δεκεμβρίου. Το ελάχιστο αυτής της σειράς ήταν οι 197,25 μονάδες και το μέγιστο στις 200,75. Οι τελευταίες πράξεις του έγιναν στις 200,75 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 68 ΣΜΕ Ιανουαρίου. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ Δεκεμβρίου ορίστηκε στις 199,50 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις 13.345. Έχουμε λοιπόν προπορεία του 25άρη έναντι της τιμής εκκαθάρισης που θα κυριαρχεί σήμερα στις συναλλαγές, χονδρικά μετά τις 14:00. Από τα options του δείκτη παράλληλα φάνηκε πως τον 25άρη δεν τον βλέπουν πάνω από τις 215 μονάδες ούτε κάτω από τις 195 στο εγγύς μέλλον. Στην αγορά κυκλοφορεί η άποψη για το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,18%), ότι θετική εξέλιξη θεωρείται η διατήρηση υψηλότερα των 199 μονάδων. Με επόμενη αντίσταση στις 203 και 205 - 207 μονάδες όταν οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 198, 194 και τις 192 μονάδες.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κατάφεραν να κρατήσουν τα κέρδη αυτής της εβδομάδας, ενώ το δολάριο πήρε μια ανάσα σήμερα Παρασκευή μετά την υποχώρηση από τα υψηλά επτά μηνών, καθώς οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τις προοπτικές του υψηλότερου κόστους δανεισμού των ΗΠΑ και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Οι τιμές των εμπορευμάτων πιέστηκαν, με το χαλκό κοντά στα χαμηλά 6-1/2 ετών και ένα σημαντικό δείκτη θαλάσσιων ναύλων να οδηγείται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες για χαλάρωση της παγκόσμιας ζήτησης.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν σχεδόν επίπεδος σήμερα, αν και κράτησε την αύξηση του 1,7% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε από τα υψηλά τριών μηνών που χτύπησε την Πέμπτη, με πτώση 0,20%, επειδή το δολάριο βυθίζεται έναντι του γεν αν και είναι πιθανό να εμφανίσει την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών.

Οι δείκτες μετοχών της Ηπειρωτικής Κίνας εμφανίζουν μικρά κέρδη, με τον Shanghai Composite (SSEC) με μεταβολή +0,26% στις 07:30 βρίσκεται κοντά σε υψηλό τριών μηνών που χτύπησε την Τρίτη. Τελικά εμφάνισε κέρδη πάνω από 1,5%.

Οι τιμές του πετρελαίου ήταν επίσης σε επίπεδο που δεν απέχει πολύ από τα χαμηλά τριών μηνών που χτύπησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Τα futures αναφοράς για το  Brent διαμορφώθηκε τελευταία στα 44,33 δολάρια το βαρέλι, σχετικά κοντά στο χαμηλό της Δευτέρας στα 43,15.

Το δολάριο αφού αποδυναμώθηκε σε όλους τους τομείς, την Πέμπτη, μετά από τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις της κέρδη, καθώς οι επενδυτές ενθυλάκωσαν τα κέρδη από την άνοδο από τις εκτεταμένες προσδοκίες πως η Federal Reserve θα αποφασίσει την αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Ο δείκτης δολαρίου .DXY έπεσε από τα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών της Τετάρτης στο 99,853 για να σταθεί στο 99,098.

Το ευρώ ανέκαμψε αγοράζοντας 1,0718 δολάρια αφού χτύπησε ένα χαμηλό επτά μηνών στα 1,0617 την Τετάρτη. Το δολάριο υποχώρησε στα 122,96 γιεν από το υψηλό τριών μηνών της Τετάρτης στο 123,77.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες όπως πάντα συμβαίνει σε περιόδους αυξήσεων κεφαλαίου, την τρέχουσα εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να κινηθεί ανοδικά αλλά με ένα μεγάλο χαμένο. Καθημερινά βλέπουμε την καταγραφή νέων ιστορικών χαμηλών από τις Τραπεζικές μετοχές, απόρροια των πολύ χαμηλών τιμών που γίνεται η Ιδιωτική τοποθέτηση των Ξένων, κατά κύριο λόγο, επενδυτών.

Ήδη ανακοινώθηκε η τιμή για την ΕΥΡΩΒ στα 0,01 ευρώ και της ΑΛΦΑ στα 0,04 ευρώ, ενώ οι πληροφορίες για τις υπόλοιπες δύο Τράπεζες δείχνουν ότι θα προκύψουν επίσης πολύ χαμηλές τιμές. Από την μία έχουμε την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση με Ιδιωτικά κεφάλαια, χωρίς την συμμετοχή του ΤΧΣ για ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ, από την άλλη οι υφιατάμενοι μέτοχοι των Τραπεζών και το ΤΧΣ, καταγράφουν μεγάλες ζημιές και μεγάλης έκτασης "dilution".

Ο Γενικός Δείκτης αφού κατέγραψε μία διόρθωση 90 μονάδων από τα υψηλά των 731 μονάδων (29/10) ως τα χαμηλά των 641,9 μονάδων (16/11) προσπαθεί να ανακάμψει με την βοήθεια των μη Τραπεζικών μετοχών του FTSE Large Cap, με πρώτη κρίσιμη αντίσταση τις 685 μονάδες και τον ΚΜΟ 30 ημερών να βρίσκεται σήμερα στις 687,8 μονάδες, ενώ στήριξη παρέχει το χαμηλό των 641,9 μονάδων και η περιοχή των 630 μονάδων.

Η σημερινή ψηφοφορία στη βουλή θα πρέπει να αποδείξει την Κυβερνητική σταθερότητα ενόψει και δύσκολων μελλοντικών ψηφοφοριών. Ήδη η πορεία εκτέλεσης του προγράμματος έχει καθυστερήσει, δύσκολα ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό είναι μπροστά και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα σημαίνει την έναρξη της συζήτησης για το χρέος φαίνεται να πηγαίνει όλο και πιο πίσω χρονικά. Η επίλυση όμως αυτών των ζητημάτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επανέλθει η εμπιστοσύνη και η κανονικότητα στην Οικονομία αλλά και στο Χρηματιστήριο.

Μόνο τότε θα μπορέσει η Χρηματιστηριακή Αγορά να απεγκλωβιστεί από το εύρος διακύμανσης, από τα capital controls και μετά και να δοκιμάσει τις σημαντικές αντιστάσεις των ΚΜΟ 200 ημερών στις 750 μονάδες, που θα άλλαζε την μεσοπρόθεσμη πορεία της Αγοράς.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Με σχετικά περιορισμένες οικονομικές ειδήσεις συνεχίστηκε η άνοδος των Ασιατικών νομισμάτων και μετοχών

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα, μετά το ράλι στις ευρωπαϊκές μετοχές, με τον Topix να αυξάνεται για πέντε συνεχόμενες ημέρες, ενώ ο Shenzhen Composite κέρδισε 1,6%. Έχουν ενισχυθεί τα περισσότερα εκ των ασιατικών νομισμάτων, παρά το ότι τα πρακτικά της FOMC σηματοδοτούν μια απογείωση των επιτοκίων το Δεκέμβριο. Στα εμπορεύματα, ο χρυσός ξεκόλλησε από χαμηλό 5 ετών, ενώ το παλλάδιο αυξήθηκε κατά 1,6%. Το πετρέλαιο έχει σταθεροποιηθεί μετά την επαφή με χαμηλά τριών μηνών όταν έγινε γνωστό πως τα αποθέματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα.

· Η PBOC Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε τα μίας νυκτας και 7 ημερών επιτόκια SLF σε μια κίνηση για να εδραιωθούν οι θετικές προσδοκίες της αγοράς εν όψει της επανέναρξης των IPOs δημόσιων εγγραφών. Αυτό σηματοδοτεί την τελευταία κίνηση προς τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου νομισματικής πολιτικής. Πιστεύουμε ότι το νέο καθεστώς θα μπορούσε να αποτελείται από ένα βασικό επιτόκιο νομισματική πολιτικής και μια διακύμανση των επιτοκίων, παρόμοια με της ΕΚΤ.

Τα Οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ ήταν μετρίως υποστηρικτικά. Οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας σε εβδομαδιαία βάση παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, ο δείκτης μεταποίησης Philly Fed ήταν σημαντικά ισχυρότερος από το αναμενόμενο, και ο δείκτης του Conference Board των κορυφαίων πρόδρομων δεικτών ήταν ελαφρώς καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Οκτωβρίου της ΕΚΤ, σύμφωνα με την άποψή μας έδειξαν ότι επίκειται περαιτέρω χαλάρωση με όλες τις επιλογές πιθανές στο τραπέζι.  

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Με 153 «ναι» εγκρίθηκε το ν/σ για τα προαπαιτούμενα. Συνολικά ψήφισαν 290 βουλευτές, με τους 137 να καταψηφίζουν το νομοσχέδιο.

Επί της αρχής υπερψήφισαν το νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ καταψήφισαν Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν και τα άρθρα εκτός από τα άρθρο 1 που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, τα άρθρα 11 και 16 που τα ψήφισε το Ποτάμι και το άρθρο 18 που το ψήφισε το ΠΑΣΟΚ.

Στα 0,30 ευρώ καθορίστηκε η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατόπιν του επιτυχούς κλεισίματος του βιβλίου προσφορών. Από τη διαδικασία, η Εθνική Τράπεζα άντλησε 1,166 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας το έντονο ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών. Στο σχετικό ποσό συνυπολογίζεται και η εθελοντική άσκηση διαχείρισης παθητικού της τράπεζας.

Στις 15 Δεκεμβρίου θα κατατεθούν οι προσφορές για τον διαγωνισμό αξιοποίησης του ΟΛΠ έπειτα από σχετικό αίτημα των ενδιαφερόμενων επενδυτών, όπως έγινε γνωστό χθες κατά την εφ’ όλης της ύλης συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη.

Αύξηση εσόδων κατά 714 εκατ. τον Οκτώβριο και αύξηση εσόδων κατά 28% από τους φορολογικούς ελέγχους στα νησιά, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομιών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στη Βουλή.

Τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αισιόδοξη πορεία της οικονομίας είναι: Α) Τον Οκτώβριο του 2015 τα φορολογικά έσοδα είναι αυξημένα κατά 714 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2014. Β) τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο είπε ότι μειώθηκαν κατά 536 εκατ. ευρώ το δεκάμηνο του 2015 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Γ)οι φορολογικοί έλεγχοι στα νησιά έχουν φέρει αποτελέσματα λέγοντας ότι στον τομέα εστίασης και διαμονής τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 28%.

Φυλλορροεί το τελευταίο τρίμηνο, των capital controls, το ελληνικό νηολόγιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Πρόκειται για ένα άκρως ανησυχητικό στοιχείο, καθώς η εξέλιξη αυτή έχει επιπτώσεις και στην απασχόληση, καθότι τα πλοία με ελληνική σημαία απασχολούν τους περισσότερους Ελληνες ναυτικούς. Γενικότερα πρέπει να σημειωθεί ότι το ελληνικό νηολόγιο εμφανίζει τα τελευταία χρόνια μία πτωτική τάση, καθώς από 2.091 πλοία το 2009 (υψηλότερο ρεκόρ της δεκαετίας 2001-2010) φθάσαμε το 2014 στα 1.855 πλοία.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Συνέχιση της ήπια ανοδικής τάσης της οικονομίας της Γερμανίας, παρά τους αυξανόμενους κινδύνους που σχετίζονται με την επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών, «βλέπει» το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, στη μηνιαία έκθεσή του για τον Νοέμβριο. Το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ επισημαίνει ότι η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει ο καθοριστικός παράγοντας ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. 

Με τη μεγαλύτερη άνοδο από τα μέσα Οκτωβρίου έκλεισε χθες ο χρυσός, καθώς η ανοδική τροχιά του δολαρίου ανακόπηκε σήμερα. Στον αντίποδα, το αργό έκλεισε με μικρές απώλειες, αν και ενδοσυνεδριακά υποχώρησε ακόμη και κάτω από τα 40 δολάρια, για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη 0,9%, στα 1.077,90  δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 8 σεντς, κλείνοντας στα 41,72 δολάρια το βαρέλι.

Κατά 5.000 υποχώρησε ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας, καθώς για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Νοεμβρίου, διαμορφώθηκε στις 271.000. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 270.000. Κατά τη διάρκεια πάντως, του τελευταίου μήνα, η μέση εβδομαδιαία άνοδος ανήλθε στις 3.000, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ εβδομάδων. 

Τις συνέπειες από τη συγκράτηση των μισθών στις χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες επλήγησαν από την κρίση, εξετάζειμελέτη στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF Discussion Note). Η μελέτη, με τίτλο «Μετριασμός των τιμών σε περιπτώσεις κρίσης», εξετάζει τις επιπτώσεις της συγκράτησης των μισθών σε πέντε χώρες της Ευρωζώνης - την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία - και εγκρίθηκε για δημοσιοποίηση από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Μορίς Όμπστφελντ, και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του Ταμείου, Πάουλ Τόμσεν.

Kατά 2,3% υποχώρησαν τα έσοδα της Best Buy το γ’ τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν στα 8,82 δισ. δολάρια έναντι 9,38 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Τα κέρδη παράλληλα, ανήλθαν στα 0,41 δολάρια ανά μετοχή. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 0,35 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 8,83 δισ. δολάρια.

Σε απεργιακές δράσεις συμφώνησαν οι δημοσιογράφοι της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, αντιδρώντας στις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα των εργαζομένων. Σημειώνεται ότι το νέο «αφεντικό» των Financial Times, το ιαπωνικό Nikkei έχει προτείνει τη συνολική αναθεώρηση του ασφαλιστικού συστήματος των υπαλλήλων της εφημερίδας.

Σε «Caa3» από «Ca» προηγουμένως, αναβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ουκρανίας ο οίκος Moody’s, αναθεωρώντας σε «σταθερό» το outlook. Η ουκρανική αναβάθμιση αντανακλά τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση κρατικών ομολόγων, ύψους 15 δισ. δολαρίων, τα οποία κατείχαν ιδιώτες επενδυτές.