Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2005 10:51

Posco: Η χαμηλότερη αύξηση των κερδών σε τρία χρόνια

ΑΥΞΗΣΗ 4,9%, σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της πέμπτης μεγαλύτερης χαλυβουργίας στον κόσμο, Posco, τη χαμηλότερη σε τρία χρόνια, καθώς το κόστος του σιδηρομεταλλεύματος και του άνθρακα, αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στο 1,06 τρισ. ουόν (1,02 δισ. δοο.) το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, από 1,01 τρισ. ουόν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, προς το Χρηματιστήριο της Ν. Κορέας. Αυτή η αύξηση, ήταν η χαμηλότερη από τον Ιούνιο του 2002, όταν τα κέρδη της Posco είχαν σημειώσει πτώση. Δέκα αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα σημειώσουν ελαφρά διαφοροποίηση.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Posco, Lee Ku Taek, καταβάλλει 71,5% περισσότερα για σιδηρομετάλλευμα φέτος, καθώς η ζήτηση από τις χαλυβουργίες της Κίνας αυξάνεται, όπως και ο ανταγωνισμός για πρώτες ύλες. Η Posco και η Mittal Steel Co., επενδύουν συνολικά 21 δισ. δολ. για να εξασφαλίσουν τις προμήθειες στην Ινδία, σε μία περίοδο που η αύξηση της παραγωγής στην Κίνα, ωθεί ακόμη υψηλότερα τις τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Το τρίτο τρίμηνο τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν 6,1%, φθάνοντας το 1,32 τρισ. ουόν, περίοδο κατά την οποία οι πωλήσεις σημείωσαν επίσης αύξηση 6,1%, φθάνοντας στα 5,46 τρισ. ουόν, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.

Σήμερα η εταιρεία αναθεώρησε προς τα κάτω τον στόχο των πωλήσεων της για φέτος κατά 5,5% στα 22,3 τρισ. ουόν, καθώς και την πρόβλεψη της παραγωγής της κατά 1,6% στα 30,8 εκατ. τόνους. Η εταιρεία μείωσε και τον προϋπολογισμό των επενδύσεών της σε ποσοστό 12%, στα 3,6 τρισ. ουόν.

Οι μετοχές της Posco, της τρίτης μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Ασίας, σημείωσαν το τελευταίο δωδεκάμηνο αύξηση 22%, έναντι ανόδου 55% των μετοχών της Nippon Steel Corp. και 15% της JFE Holdings Inc. H Nippon Steel και η JFE παρήγαγε η κάθε μία 32 εκατ. τόνους χάλυβα το 2004, λίγο περισσότερα από την παραγωγή 30 εκατ. τόνων της Posco.

Σήμερα οι μετοχές της υποχώρησαν 1,1%, στα 221.000 ουόν η μία στη Σεούλ. Τα αποτελέσματα της εταιρείας, ανακοινώθηκαν μετά το τέλος της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Ν. Κορέας, στις 3 μ.μ., τοπική ώρα.