Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2005 16:34

ΠΑΣΟΚ: Αντιαναπτυξιακός και άδικος ο προϋπολογισμός

Την κατάρτιση ενός νέου προϋπολογισμού για το 2006 ζήτησε από την κυβέρνηση η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου με θέμα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Η κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση «αντιαναπτυξιακό», διότι οι επενδύσεις επανέρχονται στο προ του ’97 επίπεδο, «άδικο», διότι επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα και υπάρχει, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, πραγματική μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, ενώ επισήμανε ότι η είσπραξη των δημοσίων εσόδων για το 2005 υπολείπεται πολύ από αυτά που η κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει. «Αυτό σημαίνει», τόνισε, «ότι έχει διευρυνθεί η φοροδιαφυγή και η διαφθορά στη δημόσια διοίκηση, μέσω της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης να διαλύσει τους μηχανισμούς και να προωθήσει τα δικά της παιδιά και τους ημετέρους σε θέσεις ευθύνης».

Η τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ άσκησε δριμεία κριτική στην ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα μας δεν αξίζει αυτή την κυβέρνηση, έχει δυνατότητες, χρειάζεται μια άλλη πολιτική και μία κυβέρνηση που να μην υπονομεύει την προοπτική της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Μια κυβέρνηση που έχει ως στόχο να επαναφέρει την αξιοπιστία, την εμπιστοσύνη και την προοπτική σε αυτή τη χώρα».

Για δεύτερη συνεχή χρονιά απορρίπτεται το σχέδιο προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό είχε ξανασυμβεί στη χώρα μας την περίοδο ’90-’93. Έτσι ολοκληρώνεται η ταχύτατη επιστροφή της σημερινής κυβέρνησης, της κυβέρνησης της σεμνότητας και ταπεινότητας, στην πολιτική και τη διαχείριση της περιόδου του κ. Μητσοτάκη. Η δεξιά δεν αλλάζει», παρατήρησε η κ. Παπανδρέου.

Αναφορικά με την τιτλοποίηση, η κ. Παπανδρέου σημείωσε πως δεν μπορεί ένας προϋπολογισμός να βασίζεται στην τιτλοποίηση.

«Υπάρχει η δυνατότητα να φτιαχτεί προϋπολογισμός, ο οποίος επιταχύνει την ανάπτυξη, αυξάνει τα έσοδα και κατανέμει τα βάρη δίκαια στους φορολογούμενους. Βεβαίως χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές στη χώρα μας και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως κάνουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική, μεταρρυθμίσεις οι οποίες δίνουν προοπτική. Όχι μεταρρυθμίσεις όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία μέχρι τώρα που βασικά μεταφέρει τα βάρη από τους λίγους στους πολλούς», κατέληξε η κ. Παπανδρέου.

Από την πλευρά του ο συντονιστής οικονομικών υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει «πρόβλημα συνταγματικής λειτουργίας της χώρας με την έννοια ότι το ύψιστο νομοθέτημα που η Βουλή συζητά και ψηφίζει κάθε χρόνο, είναι ο προϋπολογισμός. Πέρσι ο προϋπολογισμός, τον οποίο συζήτησε η Βουλή και ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, απερρίφθη σ’ ένα μήνα με τη σύμφωνη γνώμη και της κυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Φοβάμαι ότι και φέτος θα επαναληφθεί το φαινόμενο η Βουλή να συζητήσει και η πλειοψηφία να ψηφίσει έναν προϋπολογισμό, ο οποίος τον επόμενο μήνα πάλι θα απορριφθεί. Αυτό συνιστά μείζον πρόβλημα δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας», παρατήρησε ο κ. Φλωρίδης.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της συνέντευξης, το ΠΑΣΟΚ διένειμε δεκασέλιδη ανακοίνωση με θέμα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.