Με ένα ράλι άνω του 2% υποδέχτηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, «σπάζοντας» τον κύκλο μιας πενθήμερης πτώσης, χωρίς μάλιστα σήμερα να έχει τη συνδρομή του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο «επιθετικών» πωλητών.
Με ένα ράλι άνω του 2% υποδέχτηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, «σπάζοντας» τον κύκλο μιας πενθήμερης πτώσης, χωρίς μάλιστα σήμερα να έχει τη συνδρομή του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο «επιθετικών» πωλητών.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 2,18% στις 657,88 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 668,36 μονάδες και η χαμηλότερη στις 652,55. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 39,23% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 52,46 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 1,75 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο σε ποσοστό 2,32% ενώ αντίθετα ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,81%.
Η αγορά αποτύπωσε την «ανακούφισή» της μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, εξέλιξη που επιτρέπει την ερχόμενη Τρίτη, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να εκταμιευθούν τα 10 συν 2 δισ. ευρώ (2 της πρώτης υποδόσης και 10 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών). Μάλιστα, λίγο μετά τις 13:00 επιβεβαιώθηκε και η σχετική έγκριση της συμφωνίας από το EuroWorking Group, με το ζήτημα της Ελλάδας να αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας.
Οι δύο πλευρές «θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων (και εντός του Δεκεμβρίου λένε οι πληροφορίες) αλλά και του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων που πρέπει κι αυτό να έρθει προς ψήφιση στη βουλή μαζί με το ασφαλιστικό μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
Ωστόσο, τη θετική αυτή εξέλιξη, σκίασε η συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο των πωλητών, εξαιτίας της φημολογίας για τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου. Μάλιστα, αν και οι μετοχές του κλάδου ξεκίνησαν με σημαντικά κέρδη, καθώς ανακοινώθηκε και η κάλυψη των στόχων των ΑΜΚ της Alpha Bank και της Eurobank, γρήγορα το κλίμα άλλαξε, οδηγώντας τις μετοχές σε ισχυρές απώλειες.
Σε αυτό το κλίμα, η Πειραιώς, από το +9,76% το πρωί, κατέγραψε απώλειες 12,20%, η Εθνική, από το +8,78%, έκλεισε στο -7,56%, η Eurobank ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο -11,11%, από το +18,52% το πρωί, ενώ η Alpha Bank από το +15,62%, έκλεισε αμετάβλητη, αν και βρέθηκε ακόμη και στο -6,25%.
Παρ' όλα αυτά, ο μη τραπεζικός κλάδος στήριξε την άνοδο του γενικού δείκτη, ανακάμπτοντας από τις χθεσινές απώλειες. Ειδικότερα, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΔΕΗ (+7,52%), της ΕΧΑΕ (+6,85%), της Viohalco(+6,50%), της Grivalia Properties(+5,67%), της Motor Oil(+5,60%), των ΕΛΠΕ (+5,35%), της ΕΥΔΑΠ (+4,71%), της Coca Cola HBC (+3,67%), της Μυτιληναίος (+3,22%) και της Ελλάκτωρ(+3,11%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Εταιριών Κοινής Ωφέλειας (+5,58%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Τραπεζών (-6,96%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 51 κινήθηκαν ανοδικά, 46 καθοδικά, ενώ η τιμή 14 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.