Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2005 00:01

Φθινοπωρινή συνεδρίαση

ΤΑ ΚΕΡΔΗ του πετρελαίου ανέκοψαν το ράλι των μετοχών στη Wall Street καθώς η αναζωπύρωση των πληθωριστικών ανησυχιών επισκίασε τις ενθαρρυντικές κερδοφορίες από εταιρείες κολοσσούς, ενώ ο Nikkei σημείωσε τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη του έτους.

ΤΑ ΚΕΡΔΗ του πετρελαίου ανέκοψαν το ράλι των μετοχών στη Wall Street καθώς η αναζωπύρωση των πληθωριστικών ανησυχιών επισκίασε τις ενθαρρυντικές κερδοφορίες από εταιρείες κολοσσούς, ενώ ο Nikkei σημείωσε τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη του έτους. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 14,41 μονάδες, ποσοστό 0,14%, φθάνοντας στις 10.253,17 μονάδες. Με απώλειες 17,83 μονάδων, ποσοστό 0,86%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.061,09 μονάδες.

Η αύξηση των τιμών ενέργειας και των επιτοκίων δεν είναι ένας καλός συνδυασμός για κέρδη από μετοχές έτσι οι επενδυτές προβλέπεται να παραμείνουν επιφυλακτικοί μέχρι το τέλος του έτους, όπως εκτιμούν αναλυτές της αγοράς.

Τα κέρδη στην General Motors και άλλων επιλεγμένων blue chips έδωσαν ώθηση στο δείκτη Dow Jones 30, αλλά η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά συνάντησε δυσκολίες εν μέσω του αυξανόμενου κόστους ενέργειας, της εξασθένησης του τομέα τεχνολογίας και της διατήρησης των πληθωριστικών ανησυχιών.

Η χρεοκοπία της Delphi και οι πληθωριστικές ανησυχίες πυροδότησαν γενικές ρευστοποιήσεις την περασμένη Δευτέρα, οδηγώντας τον Dow Jones και τον Standard & Poor's 500 στα κατώτερα πενταμήνου και το Nasdaq στα χαμηλότερα τριμήνου.

Οι μετοχές έχουν σημειώσει ως επί το πλείστον απώλειες στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις. Η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται επίσης υπό την επιρροή εποχικών παραγόντων, ιδιαίτερα η συνηθισμένη εξασθένηση του Οκτωβρίου, πριν από το παραδοσιακό ράλι στο κλείσιμο του έτους.

Οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι ο Οκτώβριος θα κλείσει στο κόκκινο και αναμένουν περιορισμένες κινήσεις τις επόμενες εβδομάδες πριν δουν μέτρια κέρδη προς το τέλος του έτους.

Αναλυτές προβλέπουν μέση ανάπτυξη κερδών για τις εταιρείες του S&P 500 στο 14,9% το τρίτο τρίμηνο και 15,2% στην τελική περίοδο του έτους μετά την ανάπτυξη 12% του δευτέρου τριμήνου.

Αγορές μετοχών εταιρειών του μεταλλευτικού τομέα και οι ενθαρρυντικές αναφορές από τη βρετανική αλυσίδα ειδών ένδυσης και υπόδησης Marks & Spencer πυροδότησαν ευφορία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ η αύξηση 2% των τιμών του πετρελαίου ενίσχυσαν τις μετοχές ενέργειας αλλά έσπειραν νευρικότητα στους επενδυτές.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισε 0,2% στις 1.212,9 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei σημείωσε τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη από τις 19 Μαΐου του 2004, κλείνοντας με άνοδο 2,5% στις 13.556,71 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ