ΧΙΛΙΑΔΕΣ είναι οι νεκροί από την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε το Σάββατο το διαφιλονικούμενο από την Ινδία και το Πακιστάν, Κασμίρ.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαουκάτ Αζίζ λέει ότι 23.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην χώρα, διορθώνοντας προηγούμενες πληροφορίες που έκαναν λόγο για λιγότερους νεκρούς.
Τα Ηνωμένα Εθνη λένε, ότι χρειάζονται επειγόντως 272 εκατ. δολ. για την ανακούφιση των πληγέντων. Τα χρήματα αυτά, θα καλύψουν τις πρώτες ανάγκες για τους επόμενους έξι μήνες, όπως καταφύγια για το χειμώνα, τρόφιμα και φάρμακα.
Την ίδια ώρα η καταρρακτώδης βροχή που πλήττει την περιοχή δυσχεραίνει το έργο των σωστικών συνεργείων. Οι πτήσεις των ελικοπτέρων, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, έχουν απαγορευτεί, ενώ ορατός παραμένει ο κίνδυνος των κατολισθήσεων. Ως εκ τούτου σε πολλές περιοχές, το οδικό δίκτυο είναι κλειστό.
Στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του Πακιστάν και της Ινδίας η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έφτασε ποτέ. Οι επιζώντες είναι εξαγριωμένοι κατηγορώντας τις αρχές για εγκατάλειψη. Ψάχνουν μόνοι τους για συγγενείς τους μέσα στα ερείπια, αν και οι ελπίδες ανεύρεσης επιζώντων, τρεις μέρες μετά το σεισμό, απομακρύνονται.
Νέα δυστυχία
Στην ισοπεδωμένη Μπαλοκότ, οι εργάτες που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο να ανοίξουν τις εξόδους της πόλης, εκφράζουν φόβους για νέες κατολισθήσεις.
Οι καιρικές συνθήκες δεν διευκολύνουν το έργο των στρατιωτών του Πακιστάν, αλλά και των ειδικών συνεργείων που έχουν φτάσει από το Ντουμπάϊ, την Ιαπωνία, την Ελβετία, την Κίνα και τη Γαλλία.
Για τους περισσότερους από τους χιλιάδες άστεγους δεν υπάρχει καταφύγιο για να προφυλαχθούν από τη βροχή.
Στην αεροπορική βάση της Τσακλάλα δεκάδες ελικόπτερα, φορτωμένα με τρόφιμα και φάρμακα, είναι ακινητοποιημένα. «Δεν μπορούν να πετάξουν εάν ο καιρός δεν βελτιωθεί εδώ και στο βορρά και στο Κασμίρ», δήλωσε αξιωματούχος.
Οργή στην Ινδία
Στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, οι αρχές λένε ότι έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι και ότι ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί. Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει από την κατεστραμμένη πόλη Ούρι, κοντά στη γραμμή ελέγχου που χωρίζει στη μέση το Κασμίρ, ότι φάρμακα και τρόφιμα παραμένουν συγκεντρωμένα στην περιοχή, καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση σε κάποια χωριά.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμόχαν Σινγχ, ο οποίος επισκέπτεται κάποιες από τις πληγείσες περιοχές, είπε, ότι η ζώνη των καταστροφών εκτείνεται σε τόσες πόλεις και χωριά όπου η πρόσβαση είναι αδύνατη.
Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν εξαγριωμένα πλήθη. Τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν 12.000 ανθρώπους σε ορεινά χωριά στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ.
ΠΗΓΗ: BBC