Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2005 10:57

Jurys Doyle: Αγοράζεται από τους κυρίους μετόχους της

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της μεγαλύτερης ξενοδοχειακής μονάδας της Ιρλανδίας, σε μία εμπορική συναλλαγή αξίας 1,25 δισ. ευρώ (1,5 δισ. δολ.), που δίνει τέλος σε μία μάχη που διήρκεσε τέσσερις μήνες, έκλεισαν οι κύριοι μέτοχοι της Jurys Doyle Hotel Group Plc.

Η JDH Acquisitions, που ήδη κατέχει μερίδιο 42% στην εταιρεία που εδρεύει στο Δουβλίνο, θα αγοράσει το υπόλοιπο των μετοχών, προς 18,90 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η τιμή είναι 42% υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος της μετοχής στις 6 Μαΐου, την τελευταία εργάσιμη ημέρα, πριν από την ανακοίνωση άλλου ομίλου επενδυτών, ότι θα κάνει τη δική του προσφορά.

Η εταιρεία προσήλκυσε το ενδιαφέρον από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων και των δισεκατομμυριούχων αδελφών David και Simon Reuben, στο πλαίσιο της δυνητικής αναμόρφωσης της γης που έχει η εταιρεία στη πάνω περιοχή του Δουβλίνου, στο Μπώλσμπριτζ. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ιρλανδίας, ο ταχύτερος μεταξύ των 12 χωρών μελών της Ε.Ε. που συναλλάσσονται με το ευρώ, ώθησε τρεις φορές υψηλότερα τις τιμές κατοικιών μέσα σε εννέα χρόνια και κατέστησε τη πρωτεύουσα της χώρας την έβδομη πιο ακριβή πόλη για την ενοικίαση χώρου γραφείων.

Η JDH Acquisitions, ελέγχεται από τις αδερφές Bernadette Gallagher, Eileen Monahan και Ann Roche, που ανήκουν στην οικογένεια Doyle και τους διευθυντές Walter Beatty και Elizabeth Nelson.

Η Gallagher, η Monahan και η Roche, είναι οι κόρες του P.V. Doyle που ίδρυσε το Doyle Hotel Group. H Jurys Hotel Group Plc, αγόρασε το Doyle Hotel Group το 1999 αντί του ποσού των 187,6 εκατ. λιρών Ιρλανδίας (288,4 εκατ. δολ. ΗΠΑ), για να δημιουργήσει τη σημερινή εταιρεία.

Ο δανεισμός στην Ιρλανδία κατόπιν υποθήκης, αναρριχήθηκε με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό σε επίπεδα ρεκόρ τον Αύγουστο, καθώς η αύξηση της απασχόλησης και τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού στα χαμηλότερα επίπεδα 60 ετών, τόνωσαν τη ζήτηση για ακίνητη περιουσία.

Η ζήτηση για χώρο κατοικιών και γραφείων, αυξάνεται επίσης, μετά την άνοδο του πληθυσμού στα 4,13 εκατ. φέτος, τον μεγαλύτερο από το 1845. Μερικοί Ιρλανδοί επέστρεψαν στην πατρίδα μετά τη διαμονή τους στο εξωτερικό, τη στιγμή που εργαζόμενοι από την Ασία και την Ανατολική Ευρώπη μετακόμισαν στη χώρα να βρουν δουλειές σε μία οικονομία η οποία αναπτύχθηκε με μέσο ρυθμό 8% ετησίως την τελευταία δεκαετία.

Η Goldman Sachs Group Inc. συμβουλεύει την οικογένεια των μετόχων για μια δυνητική προσφορά. Η IBI Corporate Finance Ltd., σκέλος της Bank of Ireland Plc, συμβουλεύει την Jurys Doyle.