Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2005 11:09

Ιαπωνία: Ανακάμπτει η οικονομία της χώρας

ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ η οικονομία της Ιαπωνίας, καθώς αυξάνονται οι εξαγωγές και τα κέρδη, ωθούν τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις επενδύσεις τους και τους μισθούς των εργαζομένων, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

«Οι επενδύσεις συνεχίζουν να αυξάνονται και αυτό είναι θετικό», αναφέρει στη μηνιαία της έκθεση για τον Οκτώβριο η Bank of Japan, την οποία δημοσιοποίησε σήμερα στο Τόκυο. Η τράπεζα προβλέπει ότι η μείωση των τιμών για επτά χρόνια, θα σταματήσει αυτό το έτος.

Ενα τέλος στον αποπληθωρισμό θα ωθήσει στην ανάκαμψη της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο, μετά από τέσσερις υφέσεις τα 15 τελευταία χρόνια. Η έκθεση καταδεικνύει ότι τα μέλη της τράπεζας που ψήφισαν επτά προς δύο, υπέρ της διατήρησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού κοντά στο μηδέν, βρίσκονται κοντά στο να θέσουν τέλος στη νομισματική τους πολιτικής, ηλικίας τεσσάρων ετών.

Η οικονομία της Ιαπωνίας, αναπτύχθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο τους τρεις μήνες που έληξαν στις 30 Ιουνίου, καθώς αυξήθηκαν οι επενδύσεις και οι δαπάνες των καταναλωτών και οι εξαγωγές ανέκαμψαν μετά την υποχώρησή τους το πρώτο τρίμηνο.