Με σημαντικές απώλειες έκλεισε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς συντηρείται η αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της αξιοολόγησης του προγράμματος στήριξης από τους θεσμούς, ενώ αρνητικά επέδρασε και το ρευστό διεθνές κλίμα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.
Με σημαντικές απώλειες έκλεισε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς συντηρείται η αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της αξιοολόγησης του προγράμματος στήριξης από τους θεσμούς, ενώ αρνητικά επέδρασε και το ρευστό διεθνές κλίμα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,34% στις 643,85 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 652,61 μονάδες και η χαμηλότερη στις 641,90. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 28,87% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 37,68 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 3,84 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 0,83% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,93%.
Σήμερα ήταν η πέμπτη ημέρα συνεχούς πτώσης για τον γενικό δείκτη, ενώ από την αρχή του Νοεμβρίου έχει καταγράψει μόνο δύο ανοδικές συνεδριάσεις, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται τόσο η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου όσο και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής.
Αν και στην αρχή της συνεδρίασης σήμερα υπήρξε μια μικρή ανοδική αντίδραση, γρήγορα το κλίμα επιδεινώθηκε, καθώς για ακόμη μία ημέρα η συμφωνία για την αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών δεν έχει κλείσει. Όπως προέκυψε από τις χθες μαραθώνιες διαβουλεύσεις, υπάρχουν ακόμη διαφωνίες, με την κυβέρνηση να επιδίδεται σε έναν «αγώνα δρόμου», προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Την ίδια ώρα, αρνητικά στην αγορά επέδρασε και το διεθνές κλίμα, εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, δεδομένου του ότι η πλειονότητα των δρώντων χαρτοφυλακίων είναι ξένα. Τα διεθνή χαρτοφυλάκια σήμερα κινούνται στη λογική του risk off, εξέλιξη που δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το Χ.Α.
Σε τεχνικό, επίσης, επίπεδο, ο γενικός δείκτης προσεγγίζει την επικίνδυνη ζώνη στήριξης των 638 μονάδων, χωρίς μάλιστα να έχουμε περάσει στο επόμενο στάδιο της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης, το οποίο είναι η εισαγωγή των νέων μετοχών. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, προς το τέλος του μήνα η αγορά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και κυρίως μετά την εισαγωγή των νέων τραπεζικών μετοχών, καθώς θα προκληθούν σημαντικές αυξομειώσεις με μεγάλη μεταβλητότητα, αφού θα αλλάξουν ριζικά οι "βαρύτητες συμμετοχής".
Στο ταμπλό, μόλις πέντε μετοχές του FTSE 25 έκλεισε με κέρδη, αυτές της Eurobank (+3,85%), του ΟΤΕ (+1,75%), της Εθνικής (+1,49%), της Jumbo (+0,44%) και της ΕΧΑΕ (+0,20%).
Στον αντίποδα, σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (-8,57%), της ΕΥΔΑΠ (-6,08%), της Ελλάκτωρ (-5,85%), της Grivalia Properties (-5,37%), της Πειραιώς (-4,65%), των ΕΛΠΕ (-4,11%), της Viohalco (-3,38%) και της Μυτιληναίος (-3,33%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Χημικών (-5,60%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (+1,75%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 22 κινήθηκαν ανοδικά, 70 καθοδικά, ενώ η τιμή 19 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.