Η δυναμική στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά είναι εύκολο να προβλεφθεί σήμερα θα τρέξουν οι επενδυτές να αποσύρουν κεφάλαια από τις αξίες υψηλού κινδύνου για να τοποθετηθούν σε ασφαλείς επενδυτικούς λιμένες όπως τα ομόλογα ΗΠΑ, Γερμανίας, το γιεν και ο χρυσός. Αλλά το δύσκολο είναι να προβλεφθεί η διάρκεια αυτής της αντίδρασης.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Η δυναμική στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά είναι εύκολο να προβλεφθεί σήμερα θα τρέξουν οι επενδυτές να αποσύρουν κεφάλαια από τις αξίες υψηλού κινδύνου για να τοποθετηθούν σε ασφαλείς επενδυτικούς λιμένες όπως τα ομόλογα ΗΠΑ, Γερμανίας, το γιεν και ο χρυσός. Αλλά το δύσκολο είναι να προβλεφθεί η διάρκεια αυτής της αντίδρασης. Μπορεί να κρατήσει μερικές μέρες και μετά να έχουν οι αγορές μια επιστροφή στο business us usual αλλά ο πόλεμος που μεταφέρθηκε στο Παρίσι συμβαίνει χρόνια στη Συρία. Πιθανά συνεπώς η τρομοκρατία στη Γαλλική πρωτεύουσα να φέρει μια παροδική ή μια μόνιμη αλλαγή στον τρόπο ζωής στην Ευρώπη με επιπτώσεις στους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Η αγορά της Αθήνας θα ανοίξει σήμερα κάτω από την επίδραση μιας πτωτικής εβδομάδας σε παγκόσμια κλίμακα και στον αντίκτυπο του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι. Επίσης στο ΧΑ οι τράπεζες συνέχισαν την αναζήτηση πυθμένα για τον FTSEB που σημείωσε νέο χαμηλό βίου την Παρασκευή, ενώ συνέχισαν το Σαββατοκύριακο να διαφωνούν οι κυβερνητικοί παράγοντες με τους εκπροσώπους των δανειστών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την μετάθεση του Euroworking group από την Κυριακή αύριο.
Πτώση και μάλιστα μεγάλη, σε εβδομαδιαία βάση, σημείωσαν οι βασικοί δείκτες των σημαντικότερων χρηματιστηρίων του πλανήτη, εξ αφορμής της προεξόφλησης μιας διάστασης της νομισματικής πολιτικής της Fed, έναντι των υπολοίπων ισχυρών Κεντρικών Τραπεζών του πλανήτη. Αυτές επιμένουν στην αναγκαιότητα της υιοθέτησης μέτρων νομισματικής χαλάρωσης, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ειδοποιήσει έμμεσα, πως είναι πιθανή, στην σύνοδο του Δεκεμβρίου της FOMC, μια αύξηση των επιτοκίων της. Κίνηση που έχει να συμβεί 10 χρόνια περίπου, με την οποία θα ξεκολλήσουν τα επιτόκια της Fed από τα μηδενικά επίπεδα, που οδηγήθηκαν μετά την ύφεση του 2008.
Όταν συμβαίνουν γεγονότα όπως αυτά στο τέλος της περασμένης βδομάδας, αισθανόμαστε πραγματικά ανόητοι, επειδή είμαστε υποχρεωμένοι να αναφερθούμε στην στατιστική εικόνα που απόκτησε η αγορά, από τις συναλλαγές των συνεδριάσεων προ του χτυπήματος στο Παρίσι. Όσο και αν φαίνεται υπερβολικό, ο κόσμος δεν θα είναι ίδιος από σήμερα, ακόμα και στην Ελλάδα. Αλλά όπως συνήθως, ένας λαός με μεγάλη αδράνεια σε σχέση με τις πολύχρονες συνήθειές του, θα αργήσει να το αντιληφθεί. Οι διαχειριστές κεφαλαίων ωστόσο, θα υποχρεωθούν σήμερα, να εισάγουν εντολές που θα σχετίζονται με τους υπολογισμούς της επιβάρυνσης που θα έχει η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, από το ανέβασμα σε άλλο επίπεδο του πολέμου της Δύσης με την τρομοκρατία.
Ο φόβος και η ανασφάλεια, θα φανεί αυτές τις μέρες, ότι προκαλούν την εμφάνιση των πλέον συντηρητικών αντιλήψεων σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων που τα βιώνουν. Στο επενδυτικό κοινό του ΧΑ συντηρητική αντίληψη είναι η συνέχεια στις πιέσεις των τραπεζικών blue chip, καθώς το «περιμένω και βλέπω» από τον Σεπτέμβριο και μετά, έχει προκαλέσει διαφορετικής ποιότητας συναισθήματα.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Βούλιαξαν οι αγορές προ της διάστασης των νομισματικών πολιτικών
Πτώση και μάλιστα μεγάλη, σε εβδομαδιαία βάση, σημείωσαν οι βασικοί δείκτες των σημαντικότερων χρηματιστηρίων του πλανήτη, εξ αφορμής της προεξόφλησης μιας διάστασης της νομισματικής πολιτικής της Fed, έναντι των υπολοίπων ισχυρών Κεντρικών Τραπεζών του πλανήτη. Αυτές επιμένουν στην αναγκαιότητα της υιοθέτησης μέτρων νομισματικής χαλάρωσης, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ειδοποιήσει έμμεσα, πως είναι πιθανή, στην σύνοδο του Δεκεμβρίου της FOMC, μια αύξηση των επιτοκίων της. Κίνηση που έχει να συμβεί 10 χρόνια περίπου, με την οποία θα ξεκολλήσουν τα επιτόκια της Fed από τα μηδενικά επίπεδα, που οδηγήθηκαν μετά την ύφεση του 2008.
Οι επενδυτές ήρθαν αντιμέτωποι με μια ιδιάζουσα κατάσταση, αφού διαπίστωσαν το τέλμα στο οποίο εισήλθαν τα κέρδη των εισηγμένων στον βαρύτερο δείκτη του κόσμου S&P500, ενώ ακόμα χειρότερα έδειξαν τα πράγματα για τα συνολικά τους έσοδα, με τη Fed έτοιμη να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων. Κάτι που θα δυσκολέψει την οικονομική δραστηριότητα, μια εποχή που οι Λιανικές Πωλήσεις στις ΗΠΑ εμφάνισαν αύξηση μόλις κατά 0,1% τον Οκτώβριο. Τον Σεπτέμβριο, οι πωλήσεις αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω για να εμφανίσουν μηδενικό κέρδος. Οι δε εταιρίες ετοιμάζονται να παρουσιάσουν το πρώτο τρίμηνο, με απώλειες στα κέρδη, της τάξης του -0,90%, από το τρίτο τρίμηνο του 2009. Ακόμη και αν η τάση αυτή ανατραπεί το επόμενο έτος, όπως αναμένουν αρκετοί αναλυτές, η αύξηση των επιτοκίων της Fed το Δεκέμβριο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια πρωτοφανή σύγκρουση μεταξύ ενός κύκλου σύσφιξης, που ξεκινά την ίδια στιγμή που τα κέρδη των εισηγμένων πέφτουν σε ύφεση.
Τα αίτια της βουτιάς
Εκτιμήσεις για το τέταρτο τρίμηνο περιλαμβάνουν μια συστολή των κερδών -2,4%, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters Thomson, που θα δημιουργήσει τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα με μείωση της κερδοφορίας. Τόσα απαιτούνται για ένα καλόπιστο ορισμό της ύφεσης στα κέρδη. Αυτό έχει ήδη συμβεί κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την FactSet Research Systems, η οποία υπολογίζει τα τριμηνιαία αποτελέσματα με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο από ό, τι η Thomson Reuters.
Επιπλέον, η μείωση των εσόδων ήταν πιο απότομη από ότι στα κέρδη, κακό σημάδι για τους επενδυτές που θέλουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε εταιρείες που οι πωλήσεις τους αναπτύσσονται και η άνοδός τους δεν προκύπτει μόνο από τη μείωση του κόστους ή την αγορά ιδίων μετοχών. Οι πωλήσεις του προηγούμενου τριμήνου έχουν δει πτώση -4,3% και οι εκτιμήσεις για το τρέχον τρίμηνο είναι για ένα -2,7% μείωση.
Είναι δύσκολο να υποστηριχθεί, ότι τα μεγέθη αυτά αντιστοιχούν σε μια οικονομία σε υπερθέρμανση, που απαιτεί σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Βέβαια μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των κερδών στον S & P 500 προέρχεται από τους τομείς της ενέργειας και των υλικών, καθώς οι τιμές των βασικών προϊόντων έχουν πέσει σε πολυετή χαμηλά.
Ο Joseph Zidle, της Richard Bernstein Advisors παρατηρούσε: «Η άνοδος των επιτοκίων είναι πάντα αρνητικό για τις μετοχές, για κάποια περίοδο. Στους περισσότερους κύκλους σύσφιξης, τα κέρδη των επιχειρήσεων ανθούν τόσο πολύ, ώστε η αύξηση των κερδών υπερβαίνει την αντιστάθμιση της απώλειας λόγω αύξησης των επιτοκίων».
Οι αγορές της Νέας Υόρκης εμφάνισαν πτώση πάνω από -1% την Παρασκευή. Από την πίεση που προκάλεσε η ελεύθερη πτώση στις τιμές του πετρελαίου και τα ασθενή δεδομένα αναφορικά με τους καταναλωτές. Έσπασε λοιπόν το ανοδικό σερί έξη εβδομάδων με τους δείκτες να υποχωρούν περισσότερο από -3,5%, εμφανίζοντας τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τη βδομάδα που τελείωσε στις 21 Αυγούστου. Μόνο που τότε τη βουτιά προκάλεσε η ανησυχία για την επιβράδυνση στην Κινεζική ανάπτυξη.
Οι αριθμοί
Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2023,04 μονάδες είχε επίδοση -3,63% και στο 2015 -2,84%. Ο Dow έχασε -3,71% και πλέον αποδίδει -4,13% στο έτος. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης βούλιαξε -3,91% με επίδοση -4,30% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, εμφάνισε μεταβολή -4,43%, με επίδοση έτους -4,83%. Ο δε Nasdaq με μεταβολή -4,26%, μείωσε την απόδοσή του για το 2015 στο +2,87%. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά -0,73% στα 1081,00 δολάρια η ουγκιά.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε +1,72% και η ετήσια επίδοσή του είναι +12,30%. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε -2,54%, σε συντονισμό με τους υπόλοιπους της ευρωζώνης, περνώντας σε απόδοση +9,21% το 2015 και ο CAC ακολούθησε με πτώση -3,54% με απόδοση φέτος +13,25%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έχασε -3,27% και στο τρέχον έτος χάνει πλέον -1,64%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε απώλειες -3,05% και στο 2015 κερδίζει 14,89%. Ο Bovespa της Βραζιλίας έχασε -0,86%, με απώλειες το τρέχον έτος -6,98%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ακολούθησε με -3,59%, και πλέον τα κέρδη του το 2015 είναι +1,09%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έχασε -3,32% με επίδοση για φέτος +3,01%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία έπεσε -2,49%, και στο 2015 αποδίδει -6,87%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng μειώθηκε κατά -2,06% και το 2015 υποχωρεί -5,12%.
Εστίαση στις Κεντρικές Τράπεζες
Αξίζει να αναφέρουμε πως η Fed διατηρεί την κεντρική της δέσμευση, κάθε φορά που πρόκειται να αποφασίσει για την σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, πως η απόφαση θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των δεδομένων. Πρόσφατα δήλωσε πως παρακολουθεί και την πορεία των μετοχικών αξιών.
Στις ΗΠΑ οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν τον Οκτώβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και το κόστος των υπηρεσιών υποχώρησε, δείχνοντας υποτονικές πληθωριστικές πιέσεις που θα υποστήριζαν την απόφαση της Federal Reserve για μη αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.
Το ισχυρό δολάριο και η χλιαρή παγκόσμια ζήτηση έχουν μετριάσει τις πιέσεις στις τιμές, αφήνοντας τον να τρέχει συνεχώς αρκετά κάτω από το στόχο της Fed, για πληθωρισμό στο 2%. Παρά τον υποτονικό πληθωρισμό, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, μετά από μια ισχυρή έκθεση για την απασχόληση τον Οκτώβριο. Ενώ παρακολουθούν στενά τις δηλώσεις των ιθυνόντων της ΕΚΤ, προσπαθώντας να προσδιορίσουν το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ Fed και ΕΚΤ στην αρχή του 2016, που το θεωρούν δεδομένο. Και αυτό αποτύπωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας και των εμπορευμάτων.
Οι απαισιόδοξοι επιστέφουν
Οι δείκτες στη Wall Street παρέμειναν αρκετά ψηλότερα από τα χαμηλά του φετινού καλοκαιριού, αλλά αρκετοί αναλυτές αναφέρονται στην επιστροφή του φόβου που αναπτύχθηκε τον Αύγουστο. Γύρω από την επίδραση που θα έχει στην Κίνα και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες η βουτιά στις τιμές των Πρώτων Υλών. Μόνο που η ανησυχία αυτή τη βδομάδα θα ενισχυθεί από την επίδραση του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι και από την ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Ο Michael Arone της State Street Global Advisors δήλωσε: «Από το 2013, κάθε φορά που η Fed σηματοδοτεί μια αύξηση επιτοκίων (το χρηματιστήριο), απαντά με ένα καθοδικό ξέσπασμα. Ένα μικρό κομμάτι από αυτό βλέπουμε τώρα. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, κάθε φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο, η Fed αποφασίζει να μην αυξήσει τα επιτόκια, έτσι θα δούμε αν αυτός ο κύκλος θα σπάσει το Δεκέμβριο».
Ο Kirk Spano από το MarketWatch από τις 10 Νοεμβρίου ειδοποίησε τους αναγνώστες της στήλης του να ετοιμάζονται για τη μέρα που θα εμφανιστεί ένα flash crash. Δηλαδή μια βουτιά που θα γίνει υπό την μορφή μιας πτώσης με μηχανικό τρόπο, που μπορεί να προκαλέσει βουτιά 1000 μονάδων στον Dow. Όπως συνέβη το καλοκαίρι στις 24 Αυγούστου, που ήταν η μέρα της καθόδου κατά 1000 μονάδες και το είχε προειδοποιήσει.
Τώρα, θεωρεί πως το φρόνημα των επενδυτών θα διαμορφωθεί από τη σκέψη ότι είναι καλύτερα να «τους καταλάβει πανικός για ξεφόρτωμα, πριν αυτό το φαινόμενο πάρει πραγματικά μεγάλες διαστάσεις». Τόνιζε δε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές αντιξοότητες που τις καθοδηγούν τα δημογραφικά στοιχεία και τα χρέη. Ο συνδυασμός του σκεπτικισμού των επενδυτών, με μια αργής ανάπτυξης οικονομία και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να συνεχίζει τη ρητορική υπέρ σύσφιξης, καθιστά πολύ πιθανή την εμφάνιση άλλης μιας πτώσης χιλίων μονάδων σε μια ημέρα, πολύ σύντομα. «Στην πραγματικότητα», κατέληγε, «είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα παρουσιαστούν δύο ή τρεις συνεδριάσεις τέτοιας σκληρότητας μέσα σε λίγες εβδομάδες».
ΧΑ
Η αγορά της Αθήνας τον τελευταίο καιρό κινείται κάτω από το βάρος των πιέσεων που ασκούνται στις τραπεζικές μετοχές, καθώς ο δρόμος προς τις απαραίτητες ΑΜΚ δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά με τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση των Ελλήνων ιθυνόντων με τους πιστωτές.
Στη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του παραδοσιακά «κακού» για τις μετοχές του ΧΑ Νοεμβρίου, είχαμε την πρώτη συνεδρίαση ανοδική και τις υπόλοιπες τέσσερις πτωτικές με σταθερό καθοδικό βηματισμό. Επέφεραν στον ΓΔ πτώση -3,66%, στον 25άρη -4,01% και στον FTSEM -1,77%. Οι μεγάλοι ηττημένοι της εβδομάδας είναι οι ΑΛΦΑ -27,84% σε πέντε συνεδριάσεις όταν την πρώτη βδομάδα του μήνα έχασε -15,65%, ακολουθεί η ΠΕΙΡ με απώλειες -23,2% μετά από εβδομαδιαία βουτιά -39,8% με την ΕΤΕ στο -23,05% μετά από βουτιά 22,57% ενώ η ΕΥΡΩΒ την πρώτη εβδομάδα κέρδισε 3,2% και την περασμένη έχασε -18,75%. Η μηνιαία επίδοση των τραπεζικών blue chip δίδει για την ΠΕΙΡ πτώση -53,8%, για την ΕΤΕ -40,4%, για την ΑΛΦΑ -39,1% και για την ΕΥΡΩΒ -16,1% με την ΟΠΑΠ στο -16,15% να συμπληρώνει την πεντάδα με τις μεγαλύτερες απώλειες στο μέσο του μήνα.
Ο μέσος τζίρος από τις 9/11 ως τις 13/11 διαμορφώθηκε στα 42 εκατ. ευρώ περίπου και για τα πακέτα διαμορφώθηκε στα 5,1 εκατ. Ο τζίρος των μετοχών του 25άρη χωρίς τα πακέτα ήταν πάνω από τα 35,8 εκατ. ευρώ τη μέρα και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ μετά από καιρό πέρασε κάτω από τα 37,8 δις ευρώ. Το μέσο πλήθος των ανοδικών μετοχών περιορίστηκε στις 36 με των καθοδικών 53 και τις αμετάβλητες στο 19.
Ο κλάδος με τα περισσότερα ανοδικά κλεισίματα στη βδομάδα ήταν τα Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,39% την Παρασκευή από +1,53% την Πέμπτη από +1,32% την Τετάρτη από -2,48% την Τρίτη από +2,44% τη Δευτέρα, ακολούθησαν του Εμπορίου -1,09% από +0,55% από +1,74% από -0,12% από 0,00%, των Τροφίμων Ποτών -2,52% την Παρασκευή από +1,15% από -1,14% από +1,39% από +1,99% τη Δευτέρα, Χημικών -2,72% από +2,80% από +1,42% από 0,00% από +1,44%. Για μεταβολές μικρότερες τη μονάδας αλλά πάντα αρνητικές εντοπίσαμε τις εταιρίες στις Κατασκευές Υλικά -0,64% την Παρασκευή από -0,47% την Πέμπτη από -0,64% την Τετάρτη από -0,32% την Τρίτη από -0,57% τη Δευτέρα.
Η εβδομάδα που πέρασε ως προς τις επιμέρους μετοχές του 25άρη δεν λειτούργησε ομοιόμορφα όπως γίνεται σαφές από το μέγεθος των απωλειών των τραπεζικών blue chip. Μαζί με αυτά υπήρξαν επίσης με πτώση μεγαλύτερη των βασικών δεικτών και δη του 25άρη οι μετοχές των ΓΡΙΒ -8,5%, ΒΙΟ -7,6%, ΟΠΑΠ -7%, ΕΧΑΕ -6,6%, ΕΛΠΕ -6,35%, ΜΟΗ -5,4%, και ΛΑΜΔΑ -5,1%. Η μετοχή του ΟΤΕ με απώλειες -3,4% είναι η μόνη με μεταβολή κοντά σε αυτή των ΓΔ και FTSE25. Τα υπόλοιπα blue chip χωρίζονται σε αυτά με κέρδη μια πτωτική βδομάδα δηλαδή οι ΜΠΕΛΑ +4,14% ΔΕΗ +1,45%, ΦΦΓΚΡΟ +1,11% και ΕΕΕ +0,8% και στα αμυντικά. Δηλαδή στις μετοχές με απώλειες κάτω από -3% και πάνω από -1% που είναι: ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,75%, ΤΙΤΚ -2,65%, ΜΥΤΙΛ -2,6%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,3%, ΑΡΑΙΓ -2,1%, ΜΕΤΚ -2,05%, ΕΥΔΑΠ -1,8%, ΤΕΝΕΡΓ -1,8%, και ΟΛΠ -1,3%.
Στατιστικά η εβδομάδα προκάλεσε επιδείνωση της εικόνας της αγοράς καθώς για τα περισσότερα blue chip (τα 16 από τα 25) το ελάχιστο εβδομάδας έγινε και ελάχιστο των τελευταίων 30 ημερών. Άλλωστε στις περισσότερες συνεδριάσεις το κλείσιμο γινόταν πάνω ή οριακά ψηλότερα από το κατώτερο ημέρας που σημειωνόταν στην τελευταία ώρα της διαπραγμάτευσης.
Τεχνική ανάλυση
Οι Τράπεζες θύματα του εναγκαλισμού με το κράτος
Μια μελέτη σχετικά με τις τράπεζες του ΧΑ, δίδει την ευκαιρία να παρατηρήσουμε την πορεία των τιμών του 25άρη από το Νοέμβριο του 2009 ως σήμερα. Ο μέσος όρος των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης από τις 1400 μονάδες τότε, έχει πέσει σήμερα κάτω από τις 200, ενώ παραμένει ως χαμηλό εξαετίας το ελάχιστο που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2012 στις 168 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης των τραπεζών FTSEB τον Ιούνιο του 2012 ήταν στα επίπεδα των 1200 μονάδων και από τις 1187,6 στις 6/6 του 2012, έκλεισε την Παρασκευή στις 117,34 μονάδες μειωμένος κατά 1070 μονάδες! Η διαφοροποίηση στην κίνηση του τραπεζικού δείκτη από την πορεία του 25άρη, που καθορίζεται από τις τιμές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, έχει τεχνικά τη βάση της στην χειρότερη επίδοση των τραπεζικών τίτλων έναντι των υπολοίπων blue chip. Η διαγραμματική μελέτη των τεσσάρων τραπεζών της υψηλής κεφαλαιοποίησης του τραπεζικού δείκτη και του 25άρη υποδεικνύει την ανάγκη χωρισμού της περιόδου σε δυο τριετίες. Στην πρώτη από το τελευταίο τρίμηνο του 2009 ως και το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Ενώ ακολουθεί η τελευταία τριετία από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 ως σήμερα, τις παραμονές της επόμενης ΑΜΚ των τραπεζών.
Η σφραγίδα του PSI συναλλακτικά
Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών την άνοιξη του 2013 και αφού η κεφαλαιακή τους επάρκεια είχε κουτσουρευτεί από το περίφημο PSI, ο δρόμος τους έγινε πιο κατηφορικός από ότι των υπολοίπων κλάδων. Ο σφικτός εναγκαλισμός τους με το ελληνικό κράτος που πτώχευσε και χρειάστηκε κούρεμα στο χρέος προς τους Ιδιώτες, τις έφερε σε δύσκολη θέση, ως κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Τότε, στο ενδεχόμενο μιας ανάκαμψης που θα ακολουθούσε μια επιτυχία στις δέουσες ΑΜΚ, είχαμε μια τελευταία συντονισμένη κορύφωση τον Μάιο του 2013. Αυτή ορίστηκε στις 17/5 με τον FTSEB στις 2.651,3 μονάδες και τον FTSE25 στις 406,29. Την τελευταία συντονισμένη κορύφωση διαδέχθηκε μια συντονισμένη διόρθωση, με πυθμένα για τον 25άρη στις 15/7 τις 269,65 μονάδες. Όταν την ίδια μέρα, ο FTSEB είχε πυθμένα στις 869,5 μονάδες. Ο 25άρης βούτηξε κατά -33,6% τότε σε λίγες βδομάδες και ο FTSEB -67,2%. Εμφάνισε δηλαδή ακριβώς διπλάσια πτώση από τον 25άρη.
Από τότε άρχισαν τα πραγματικά πέτρινα χρόνια για τις τραπεζικές μετοχές που έγιναν πολλαπλάσιες στο πλήθος τους και απέκτησαν παράλληλα τα warrants.
Μεταξύ δυο αναγκαστικών ΑΜΚ
Το διάστημα από τον Ιούλιο του 2013 ως σήμερα ορίζεται και ως η περίοδος μεταξύ δυο αναγκαστικών ΑΜΚ, που τις επέβαλλαν τα δυο προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Οι επενδυτές λαβώθηκαν από την συμμετοχή τους στην πρώτη ΑΜΚ λόγω του δεύτερου μνημονίου. Ενώ αυτή που έρχεται, αφορά στις επιπτώσεις των capital control και της πολύμηνης απουσίας δόσεων προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα η οικονομική δραστηριότητα να παράγει κόκκινα δάνεια αντί κέρδη στον τραπεζικό τομέα.
Από τα χαμηλά του Ιουλίου του 2013 υπήρξε αντίδραση, αλλά αυτή αποδείχθηκε ικανή να φέρει τον 25άρη τον Μάρτιο του 2014 πάνω από τις 445 μονάδες ήτοι πάνω από το υψηλό του Μαΐου του 2013 μια εκτίναξη +65%. Αλλά ο τραπεζικός δείκτης από τις 869,5 στις 20 Μαρτίου του 2014 κορύφωσε στις 1599,2 με rebound 83,9%, παρέμεινε ωστόσο πολύ πιο κάτω από την κορυφή του Μαΐου του 2013.
Η ζημιά για εκείνους που διακράτησαν μετοχές από τις ΑΜΚ του 2013 ήταν ήδη μεγάλη, παρά το μέγεθος του rebound. Στο ΧΑ έμειναν θεσμικοί που φρόντιζαν να βγάλουν κέρδη από τα short στοιχήματα στις τράπεζες και τα ανοδικά γυρίσματα σε εξαιρετικά πιεσμένες μετοχές. Για αυτό κάποιοι προλάβαιναν να ρευστοποιήσουν με όφελος και άλλοι εγκλωβιζόντουσαν, κάνοντας την ομάδα των βραχυπρόθεσμα συναλλασσόμενων όλο και μεγαλύτερη. Τα κίνητρα για συμμετοχή σε γενικές γραμμές καθόρισαν το ύψος της νευρικότητας για τις τραπεζικές μετοχές, στο διάστημα από την άνοιξη του 2014 και μετά. Από τότε θεωρούμε πως εμφανίστηκε για τους ξένους θεσμικούς το country risk. Όντως και ο 25άρης και ο τραπεζικός δείκτης πήραν την κατηφόρα από τις παραμονές των ευρωεκλογών και οι πιέσεις αυξήθηκαν δικαίως από τότε, με την πάροδο του χρόνου.
Το δεύτερο εξάμηνο στο ΧΑ
Το δεύτερο εξάμηνο στο ΧΑ για το 2015 με τις συναλλαγές κάτω τα capital control, επανήλθε ο συντονισμός στην κίνηση των τιμών των τραπεζικών blue chip του FTSE25 και του FTSEB. Σαν συνέχεια σε μια κοινή κατηφόρα διαρκείας από τις 8/12 του 2014 ως τις 26/6 του 2015 η οποία συνεχίστηκε για όλες τις αξίες που προαναφέραμε με μεγαλύτερη καθοδική κλίση, μετά την αργία ενός μηνός, ως την εγγραφή για τον 25άρη σκληρού πυθμένα στις 162 μονάδες ενδοσυνεδριακά στις 24 Αυγούστου. Ο FTSEB τότε άγγιξε τις 121 μονάδες.
Από τότε για τον 25άρη ακολούθησαν δύο ανοδικά κύματα με τις απαραίτητες διορθώσεις τους και αυτή τη βδομάδα είχαμε τη δεύτερη καθοδική στο Νοέμβριο και τρίτη στη σειρά, αλλά όχι νεότερα χαμηλά για τον 25άρη. Αντίθετα η ΠΕΙΡ και ο FTSEB πέρασαν σε νέα ιστορικά χαμηλά την περασμένη βδομάδα με την απόσταση της τιμής των υπολοίπων από τα ιστορικά χαμηλά μικρή.
Οι Τράπεζες εμφάνισαν ανοδικό rebound μετά τον Αυγουστιάτικο πυθμένα, αλλά η κορυφή του Σεπτεμβρίου ήταν και η τελευταία τους συντονισμένη αναλαμπή, που έφερε τον FTSEB στις 217 μονάδες επίπεδο που επανεμφανίστηκε στις 27/10 και στις 2/11 έπιασε τις 223 μονάδες. Τώρα μετρά 105 μονάδες πτώση, μετά από εννέα συνεδριάσεις εκ των οποίων μόνο μια ανοδική. Αποτυπώνει την απόφαση των θεσμικών να αποκτήσουν μετοχές από τις ΑΜΚ στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα και την αδιαφορία τους για τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν για τους εγχώριους Ιδιώτες επενδυτές.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλά έξι εβδομάδων σήμερα Δευτέρα 16/11 και νομίσματα αναδυόμενων αγορών ήταν μαραμένα καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν την ασφάλεια του δολαρίου στον απόηχο από τις θανατηφόρες επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι και από τα απαισιόδοξα οικονομικά δεδομένα.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε περισσότερο από 1% στις αρχές των συναλλαγών, μετά την απώλεια κατά -3% την περασμένη εβδομάδα.
Κορυφαίος ηττημένος ήταν ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei που υποχώρησε σχεδόν 1,3%, αφανίζοντας σχεδόν την αύξηση κατά +1,7% την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα τελευταία οικονομικά στοιχεία υστέρησαν έναντι των αγοραίων προσδοκιών.
Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πριν από το άνοιγμα της αγοράς του Τόκιο έδειξαν ότι η οικονομία της Ιαπωνίας γλίστρησε σε ύφεση στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, με μείωση -0,8% σε ετήσια βάση, έναντι των μέσων εκτιμήσεων για συστολή κατά -0,2%.
Ο δείκτης VIX CBOE της μεταβλητότητας ή «του εύρους στον επενδυτικό φόβο» ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από 2η Οκτωβρίου.
Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, όπου τα χρηματιστήρια έχουν ανακτήσει μέρος της ισορροπίας τους μετά από ένα καλοκαίρι κατάρρευσης, έχουν απογοητεύσει τους επενδυτές παγκόσμια.
Η πιστωτική δραστηριότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών τον Οκτώβριο, ενώ τα στοιχεία από την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η κατανάλωση του χάλυβα, ένα βασικό μέτρο της οικονομικής δραστηριότητας, επιβραδύνθηκε περαιτέρω.
Τα Futures μετοχών υποδείκνυαν ένα ακόμα αδύναμο ξεκίνημα στη Wall Street μετά τη βουτιά που έκαναν οι βασικοί δείκτες περίπου -1% με χαμηλό όγκο στα τέλη των συναλλαγών την Παρασκευή.
Σε μια ένδειξη σταθερότητας για τη ζώνη του ευρώ, η Ελλάδα και οι πιστωτές της ζώνης του ευρώ κατέληξαν σε συμφωνία σε πολλά θέματα στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η Αθήνα σε αντάλλαγμα για τα δάνεια, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Στη Γαλλία οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα είναι ανοιχτές ως συνήθως, τη Δευτέρα, με επιπλέον μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται για το προσωπικό, δηλώθηκε από το χρηματιστήριο Euronext μια μέρα μετά τις επιθέσεις.
Οι Αγορές στη Μέση Ανατολή, που λειτουργούν την Κυριακή, χτυπήθηκαν σκληρά, αν και μέρος της παρακμής τους οφείλεται στην πτώση της περασμένης εβδομάδας στις τιμές του πετρελαίου.
Η τιμή των Συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους μέσα σε οκτώ μήνες με πτώση -8% για την εβδομάδα με τη χειρότερη επίδοση από τον Μάρτιο, καθώς η μεγέθυνση των αποθεμάτων τροφοδότησε τους φόβους για υπερπροσφορά.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος των τεράστιων αυξήσεων κεφαλαίου των συστημικών Τραπεζών και της συνεχόμενης αναβλητικότητας για την εκταμίευση των 12 δις ευρώ, παρέδωσε διαγραμματικά τη στήριξη που παρείχε η κάτω γραμμή στο διπλό ανοδικό κανάλι στην περιοχή των 704 με 690 μονάδων.
Στοιχείο, όπου άνοιξε το δρόμο για την καταγραφή τιμών χαμηλότερα του σημείου των 670 μονάδων και μέσα στην περιοχή όπου "απλώνεται" έως τις παρυφές των 650 μονάδων προκαλώντας "ρίγη" στην ομάδα των "Bulls".
Η περιοχή αυτή θεωρείται ως άκρως ανεπιθύμητη, καθώς εάν διαρραγεί καθοδικά με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα βάλει τη σφραγίδα για την προσέγγιση της επικίνδυνης ζώνης στήριξης των 638 με 612 μονάδων.
Εδώ πιθανή βραχυχρόνια στροφή στην εν λόγω αρνητική εικόνα μπορεί να προκληθεί με το ανοδικό πάτημα του Δείκτη άνω των 680 μονάδων.
Ιδιαίτερη προσοχή θα χρειαστεί προς το τέλος του μήνα και κυρίως μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών από τις ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών, όπου και θα προκληθούν σημαντικές αυξομειώσεις με μεγάλη μεταβλητότητα, καθώς θα αλλάξουν ριζικά οι "βαρύτητες συμμετοχής" με τις Τραπεζικές μετοχές να παίρνουν εκ νέου τα "ηνία" στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη.
Και στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης η καθοδική λύση της κάτω πλευράς του βραχυχρόνιου ανοδικού καναλιού, στις 204 μονάδες, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα στη διαμόρφωση της πτωτικής τάσης ωθώντας προς το επίπεδο στήριξης των 193 μονάδων.
Παράθυρο ανοδικής αισιοδοξίας αφήνουν οι περισσότεροι ταλαντωτές με την "oversold" κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει μετά από μια συνεχόμενη πτώση της τάξεως του 12,5% από τις 220 μονάδες.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Με τα τέσσερα βιβλία προσφορών ανοικτά, οι Ελληνικές Τράπεζες επιδιώκουν να πετύχουν την δυσκολότερη συγκέντρωση κεφαλαίων στην ιστορία τους, προκειμένου να καλύψουν τις βασικές κεφαλαιακές ανάγκες, ή και το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου. Η χρονική στιγμή που το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα αναζητά κεφάλαια δεν είναι σίγουρα η καλύτερη δυνατή.
Εν µέσω περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και µε την εξασφάλιση της πρώτης υποδόσης ακόμα να εκκρεμεί, οι συστηµικές Τράπεζες απευθύνονται σε επενδυτές, κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό, για τρίτη φορά μέσα στους τελευταίους 32 µήνες για να ανακεφαλαιοποιηθούν.
Οι Τράπεζες δεν μπορούν να υποσχεθούν µια κερδοφορία που θα προέλθει από την ανάπτυξη νέων εργασιών, ωστόσο η μείωση του χρηματοδοτικού κόστους, η αναδιάρθρωση του δικτύου και η ενεργή διαχείριση των µη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν το "στοίχημα" των επόμενων χρήσεων, ενέργειες µέσα από τις οποίες θα μπορέσει να παραχθεί αξία για τους νέους μετόχους.
Ειδικά το "στοίχημα" των µη εξυπηρετούμενων δανείων, µετά και την ψήφιση του σχετικού νόμου για τα "κόκκινα" δάνεια, ενδέχεται να αποτελέσει τον βασικό καταλύτη για την επιστροφή του κλάδου στην κερδοφορία.
Ουσιαστικά οι αυξήσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο έχουν περίπου το χαρακτήρα νέων εισαγωγών στο Χρηματιστήριο. Η υποχώρηση των Τραπεζικών αποτιμήσεων στα τρέχοντα επίπεδα αποτελεί ένα είδος υπολειπόμενης αξίας – ειδικά αν εξαιρεθεί η αξία της Finansbank - κάτι σαν την αξία της φήμης και πελατείας για κάθε Τράπεζα. Όταν το 95% του Τραπεζικού Συστήματος µε ενεργητικό 340,3 δισ ευρώ αποτιμάται κάτι λιγότερο από 3,5 δις ευρώ, η είσοδος ενός νέου επενδυτή γίνεται µε όρους ίδρυσης νέας Τράπεζας.
Για τους παλαιούς επενδυτές, ωστόσο, η περίπτωση των αυξήσεων είναι µια νέα δοκιμασία πίστης. Αν η συμμετοχή τους στις πρόσφατες αυξήσεις το 2013 και το 2014 σε πολύ υψηλότερες τιμές βασιζόταν στην αισιοδοξία ενός νέου ξεκινήματος του κλάδου από καλύτερη κεφαλαιακή βάση, το ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον του 2015 είναι εύλογο να δημιουργεί προβληματισμό.
Σε αυτούς τους προβληματισμούς, η πολύ χαμηλή τιμή σε σχέση µε την αξία των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων μετά την αύξηση (0,3x – 0,6x), δοκιμάζει την πίστη νέων και παλαιών επενδυτών.
Όπως και να έχει, το ενδιαφέρον και την τρέχουσα εβδομάδα θα παραμείνει επικεντρωμένο στις εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο, ωθώντας την Αγορά να κινηθεί ανάλογα µε την πρόοδο που θα παρουσιάζεται στην ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου.
Τεχνικά το ανοδικό σενάριο, µετά την καθοδική διάσπαση και των δύο βασικών κινητών μέσων (30 και 50 ημέρες) θεωρείται πλέον παρελθόν και η κίνηση της Αγοράς δίνει επόμενο βραχυπρόθεσμο στόχο τις 640 µονάδες.
Ακόµα οι ταλαντωτές δεν έχουν εισέλθει σε υποτιµηµένες ζώνες τιµών, ενώ οι συναλλακτικοί όγκοι αν και έχουν βελτιώσει την δυναµική τους από τις αρχές Νοεµβρίου (44,8 εκατ. ευρώ έναντι 37,3 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο), περισσότερο ενισχύουν πτωτικά την τάση παρά λειτουργούν ανασταλτικά στις πιέσεις. Ενδεχοµένως µια αντίδραση από τα επίπεδα των 640 µονάδων θα πρέπει να αναµένεται, καθώς ο Γενικός ∆είκτης µετράει µία µόλις θετική συνεδρίαση στις τελευταίες εννέα. Η δοµή και η ένταση της αντίδρασης θα κρίνει το αν θα συνεχίσει η πίεση προς την επόµενη ζώνη στήριξης που εντοπίζεται στις 620 µονάδες.
Οι εγκριτικές Γενικές Συνελεύσεις για τις αυξήσεις κεφαλαίου των Τραπεζών έχουν ξεκινήσει µε πρώτη το Σάββατο την ΑΛΦΑ -9,09%. Την Κυριακή 15 Νοεµβρίου θα αποφασίσουν οι μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς, στις 16/11 οι μέτοχοι της Eurobank και την Τρίτη 17/11 ο πρώτος κύκλος συνελεύσεων θα κλείσει µε την Εθνική Τράπεζα. Εφόσον χρειαστούν επαναληπτικές Γενικές Συνελεύσεις σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί η απαραίτητη απαρτία (66%), αυτές θα διεξαχθούν σε διάστημα πέντε ημερών από την πρώτη συνέλευση.
Από πλευράς αποτελεσμάτων τα εννεάμηνα που θα ανακοινωθούν µε σειρά δημοσιοποίησης την ερχόμενη εβδομάδα είναι τα εξής: 16/11 Αιολική Επενδύσεων, 18/11 Motor-Οil, και 19/11 Lamda Development" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Περιορισμένη η αντίδραση της αγοράς στις γεωπολιτικές εξελίξεις
Η εμφάνιση αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων μετά τις Επιθέσεις την Παρασκευή στο Παρίσι προκάλεσαν περιορισμένη αντίδραση στα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου στη σύνοδο Ασίας. Οι ασιατικές μετοχές διαπραγματεύονται κατ 'αποκοπή - 2% ασθενέστερα και τα Futures του S & P 500 -0,5% χαμηλότερα. Οι ιαπωνικές μετοχές υποχώρησαν -1% αφού το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο (Q3: -0.8% q / q Saar, Q2: -0,7%) και περισσότερο από την αγοραία συναίνεση του -0,2%. Ως αποτέλεσμα, η πρόβλεψη μας επί της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στο Q4 έχει μειωθεί στο +0,6% q / q Saar από 1,2%. Πιστεύουμε ότι η BoJ θα αφήσει ως έχει την πολιτική της στη σύνοδο αυτής της εβδομάδας (18-19 Νοεμβρίου), αλλά θα επικεντρωθεί σε αναθεωρήσεις για την οικονομική αξιολόγηση της. Μετοχές εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ ήταν αξιοσημείωτοι αρνητικοί πρωταγωνιστές με την HSCEI κάτω κατά -2% και ο HSI -1,6% χαμηλότερα. Σε αντίθεση, οι μετοχές που είναι εισηγμένες σε Σαγκάη και Shenzhen τα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας είχαν περιορισμένο αντίκτυπο.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Xωρίς να έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία ολοκληρώθηκε στις 5.00 η μαραθώνια διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, με τις διαφωνίες να παραμένουν στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, έχει διαπιστωθεί σύγκλιση, για παράδειγμα στο ότι οι πλέον φτωχοί δανειολήπτες (περίπου 25% του συνόλου των δανειοληπτών) θα καλύπτονται σχεδόν αυτόματα από το νέο καθεστώς προστασίας, ενώ τα μεσαία και υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα (περίπου 33%) θα πρέπει να αποδείξουν την οικονομική αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν.
Η Ελλάδα φαίνεται ότι δυσκολεύεται να εφαρμόσει τη συμφωνία, διαμήνυσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιβ Μερς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Les Εchos». Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης παραδέχθηκε ωστόσο, ότι ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Παρά τις δυσκολίες, συνέχισε, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα, τα οποία συνιστούν προϋπόθεση για την εκταμίευση πρόσθετων χρημάτων.
Την Τρίτη και όχι σήμερα -όπως αναμενόταν- θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, καθώς παραμένουν οι διαφωνίες του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των δανειστών για τα αγκάθια των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών. Η είδηση ότι η συνεδρίαση μεταφέρεται χρονικά για την Τρίτη έγινε γνωστή μέσω twitter από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος χαιρέτισε πάντως την «πρόοδο στις συνομιλίες» και είπε ότι υπάρχει συμφωνία σε πολλά θέματα.
Ο στόχος της κυβέρνησης να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές έως το Σάββατο δεν επετεύχθη, καθώς μετά τις χθεσινές μαραθώνιες διαβουλεύσεις των δύο πλευρών που τελείωσε στις 2 τα ξημερώματα, δεν βγήκε λευκός καπνός.
Την αισιοδοξια του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος, μιλώντας σήμερα στη γενική συνέλευση των μετόχων με θέμα την ανακεφαλοποίηση της τράπεζας. Η ελληνική οικονομία έχει δείξει αντοχές και η ανάκαμψη μπορεί να έρθει ταχύτερα από ό,τι εκτιμούν το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ και η Κομισιόν, ανεφερε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και τη σταδιακή άρση των capital controls θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταθετών.
Δράσεις ύψους 873 εκατ. ευρώ έχουν εγκριθεί στην Τράπεζα Πειραιώς, μετά από συζητήσεις με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με τις ενέργειες που θα έπρεπε να ληφθούν υπ’ όψιν για τη μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων που προέκυψαν από την πρόσφατη Συνολική Αξιολόγηση. Στο ανωτέρω ποσό συμπεριλαμβάνονται 602 εκατ. ευρώ που απορρέουν από την πρόσφατη άσκηση διαχείρισης παθητικού. Με βάση την έγκριση αυτή, το ύψος των κεφαλαίων που η Τράπεζα Πειραιώς πρέπει να αντλήσει από τον ιδιωτικό τομέα, μέσω αύξησης κεφαλαίου με μετρητά και έκδοσης νέων κοινών ονομαστικών μετοχών με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης, ανέρχεται σε 1.340 εκατ. ευρώ.
Στη διαγραφή των μετοχών της Globo από την αγορά του Λονδίνου την 1η Δεκεμβρίου προχωρούν οι αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τους διαχειριστές της εταιρείας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των διαχειριστών που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της εταιρείας, δεν αναμένεται καμία θετική εξέλιξη και επιστροφή από τη διοίκηση στους μετόχους της εταιρείας, γεγονός που καθιστά μη αναστρέψιμη την έξοδο των μετοχών της Globo από τη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου.
«Η διατήρηση των δεικτών ανταγωνιστικότητας των ΕΛΠΕ στο 25% των πλέον ανταγωνιστικών διυλιστηρίων, αποτελεί για την εταιρεία πρωταρχικό στόχο και βασική υποχρέωση προς τους μετόχους της», τόνισε ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ μιλώντας σε συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Ο κ. Τσοτσορός έκανε λόγο για ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων και εντατικοποίηση των δράσεων στον τομέα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων (upstream), στην εκμετάλλευση και ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων και δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού καθώς και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εξοικονόμηση και τα δίκτυα.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Στα επίπεδα - ρεκόρ των περίπου 3 δισ. βαρελιών σκαρφάλωσαν τα αποθέματα πετρελαίου λόγω της ισχυρής παραγωγής από χώρες εντός και εκτός του ΟΠΕΚ, κάτι που ενδεχομένως να επιδεινώσει την υποχώρηση των τιμών, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ). Όπως επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός, τα αποθέματα έχουν αυξηθεί λόγω της υψηλής προσφοράς από το Ιράκ, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, παρόλο που η παγκόσμια ζήτηση για καύσιμα αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών.
Με απώλειες έκλεισαν την Παρασκευή χρυσός και πετρέλαιο, με το «μαύρο χρυσό» να χάνει και τα επίπεδα των 41 δολαρίων, μετά την ανακοίνωση ότι τα αποθέματα ανήλθαν σρα επίπεδα - ρεκόρ των 3 δισ. βαρελιών. Το αργό πετρέλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 2,4%, κλείνοντας στα 40,74 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 8%. Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες μόλις κατά 10 σεντς, στα 1.080,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε απώλειες 0,6%.
Να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπίσουν την άνιση οικονομική ανάπτυξη, δεσμεύονται οι χώρες – μέλη των G20, σύμφωνα με έγγραφο, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων χωρών συναντώνται σήμερα και αύριο στην Τουρκία, προκειμένου να βρουν τρόπους τόνωσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι μέρος της ατζέντας έχει επισκιαστεί από τα γεγονότα στο Παρίσι. Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters, οι 20 ηγέτες υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα προσεκτικής χρήσης των διαθέσιμων νομισματικών εργαλείων.
Την αξιολόγηση «ΒΒΒ-» της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας επιβεβαίωσε ο οίκος Standard & Poor’s, διατηρώντας το outlook σε «σταθερό». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού οίκου, το ιταλικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,3% φέτος - ρυθμός, ο οποίος θα διατηρηθεί έως το 2017. Ωστόσο, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα.
Κατά 49 δισ. κυβικά πόδια αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα τα αποθέματα φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές της Platts ανέμεναν άνοδο κατά 51 δισ. κυβικά πόδια. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των αποθεμάτων ανέρχεται στα 3,978 τρισ. κυβικά πόδια – αριθμός, ο οποίος είναι ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε ετών.