Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2005 17:34

Διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου

Οι επιτηδευματίες που διαθέτουν πετρέλαιο θέρμανσης στο κοινό, υποχρεούνται από το Σάββατο 15 Οκτωβρίου να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης από θεωρημένα χειρόγραφα στελέχη ή από μηχανογραφικά έντυπα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Οταν ο αγοραστής βαρύνεται προσωπικά με τη δαπάνη για την αγορά πετρελαίου, θα αναγράφονται στα παραστατικά, εκτός των υποχρεωτικών δεδομένων, και το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, ο ΑΦΜ του πελάτη (αγοραστή), η ιδιότητά του σε σχέση με το ακίνητο (ιδιοκτήτης, ενοικιαστής, δωρεάν παραχώρηση) αλλά και το είδος και η ποσότητα του πετρελαίου και ο τόπος παράδοσης του προϊόντος.

Οταν η δαπάνη για την αγορά πετρελαίου βαρύνει από κοινού πολλά πρόσωπα, (περιπτώσεις των πολυκατοικιών, διπλοκατοικιών κλπ.), θα αναγράφεται εκτός των άλλων:

- Ως ΑΦΜ πελάτη, ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή εκπροσώπου των προσώπων για λογαριασμό των οποίων διενεργείται η αγορά του πετρελαίου.

- Η ένδειξη πολυκατοικία ή διπλοκατοικία κλπ. και

- Η ιδιότητα με την οποία πραγματοποιεί ο πελάτης την αγορά (ως διαχειριστής, ως εκπρόσωπος κλπ).

Επίσης η εγκύκλιος προβλέπει τα παραστατικά για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης από αγρότη (για τις ατομικές ή τις οικογενειακές τους ανάγκες εκδίδεται Δελτίο Λιανικής Πώλησης, ενώ για τις ανάγκες της αγροτικής τους εκμετάλλευσης, εκδίδεται δελτίο αποστολής και τιμολόγιο).

Τέλος, καθιεριώνεται η υποχρέωση υποβολής αναλυτικών καταστάσεων για τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης.