Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, ωθώντας τον περιφερειακό δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδα ενός μηνός. Οι μετοχές της Samsung Electronics Co. οδηγούσαν την πτώση, καθώς η υποχώρηση των μετοχών του κλάδου υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ, αύξησε τις ανησυχίες ότι τα κέρδη θα περιοριστούν.

Οι μετοχές των εταιρειών εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της BHP Billiton και της Rio Tinto Group κινήθηκαν πτωτικά, μετά την υποχώρηση των τιμών του χαλκού και του νικελίου.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχώρησε 1,5%, φθάνοντας στις 109,02 μονάδες, στις 11:35' π.μ. στο Τόκυο, οδεύοντας προς τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 13 Σεπτεμβρίου. Οι μετοχές του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας και των εταιρειών πρώτων υλών αποτέλεσαν το 35% της συνολικής πτώσης του δείκτη.

Στην Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχώρησε 2%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από όλους τους δείκτες της περιφέρειας. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225, σημείωσε απώλειες 1,3%, φθάνοντας στις 13.290,71 μονάδες και στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 Index απώλεσε 1,2%. Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι δείκτες στην Ασία, εκτός από τους δείκτες στη Μαλαισία.

Χθες στις ΗΠΑ, ο Standard & Poor's 500 Index, υποχώρησε 0,6%, σημειώνοντας απώλειες για έβδομη ημέρα σε σύνολο οκτώ ημερών, μια πτώση μέσα στον μήνα σε ποσοστό 4,2%. Οι μετοχές της Advanced Micro Devices Inc. στον δείκτη, κατρακύλησαν 9,8%, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι η κερδοφορία δεν συμβαδίζει με την άνοδο των εσόδων.

Χθες στο Λονδίνο οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν 1,8%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 17 Αυγούστου, φθάνοντας στα 3.900 δολ. ο μετρικός τόνος. Το νικέλιο σημείωσε απώλειες 1%, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2004.