Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2005 09:01

Αυστραλία: Απροσδόκητη μείωση της απασχόλησης

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση, εμφάνισε τον Σεπτέμβριο η απασχόληση στην Αυστραλία, η πρώτη μείωση σε χρονικό διάστημα πλέον του έτους, καθώς οι βιομηχανίες και οι τράπεζες, προχώρησαν σε απολύσεις για να μειώσουν το κόστος τους. Πτωτικά κινήθηκε το νόμισμα της χώρας, όπως και οι μετοχές.

Η απασχόληση μειώθηκε 42.300 θέσεις, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Σύδνεϋ. Κατά μέσον όρο, 20 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η απασχόληση θα σημείωνε άνοδο κατά 5.000 θέσεις εργασίας. Ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε στο 5,1% από τα χαμηλότερα επίπεδα 29 ετών του 5% που ήταν τον Αύγουστο.

Η υποχώρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και η μείωση των θέσεων εργασίας σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Holden, σκέλους της General Motors Corp., ενδέχεται να μειώσουν τις δαπάνες και να περιορίσουν την ανάπτυξη της οικονομίας της Αυστραλίας, της πέμπτης σε μέγεθος οικονομίας της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού.

Ανοδικά κινήθηκαν τα ομόλογα, ενδυναμώνοντας τις προσδοκίες, ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, θα αποφύγει να αυξήσει και πάλι τα βασικά επιτόκια δανεισμού φέτος.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και στα 74,97 σεντς. Διαπραγματεύθηκε στα 75,12 σεντς στις 2:08' μ.μ. στο Σύδνεϋ, από 75,37 σεντς που ήταν πριν από την έκθεση. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων 6,25%, που λήγουν τον Απρίλιο του 2015, υποχώρησε 2 μονάδες βάσης ή 0,02%, στο 5,38%.