Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2005 09:44

Hynix: Υψηλότερα των προβλέψεων κέρδη το τρίμηνο

ΚΕΡΔΗ, υψηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, εμφάνισε το τρίτο τρίμηνο, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών στον κόσμο, Hynix Semiconductor Inc., μετά τη μικρότερη υποχώρηση των πωλήσεων. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της εταιρείας.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 3,5%, φθάνοντας στα 511,5 δισ. ουόν (489 εκατ. δολ.) έναντι 530 δισ. ουόν, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στη Ν. Κορέα. Τα αποτελέσματα, υπερέβησαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των επτά οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν κατά μέσον όρο ότι τα κέρδη της εταιρείας θα έφθαναν τα 330 δισ. ουόν. Μείωση 3,3% σημείωσαν οι πωλήσεις της Hynix.

Τα αποτελέσματα, ενδέχεται να τονώσουν τη ζήτηση για μια σχεδιαζόμενη πώληση μετοχών, αξίας 2,4 τρισ. ουόν από τους πιστωτές της εταιρείας, η οποία σώθηκε μερικώς το 2002. Οι μετοχές της Hynix, είχαν την καλύτερη επίδοση φέτος μεταξύ των μετοχών των 20 μεγαλύτερων εταιρειών με ημιαγωγούς στον κόσμο, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι μπορεί να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να διατηρηθούν τα κέρδη, καθώς οι τιμές των chip, υποχωρούν.

Η Hynix ανακοινώνει τα αποτελέσματά της μία ημέρα πριν την ανταγωνίστριά της Samsung Electronics Co. Τη τελευταία φορά που τα ανακοίνωσε πριν την Samsung ήταν τον Απρίλιο του 2002. Η Hynix ανακοίνωσε τα πρώτα της κέρδη σε έξι τρίμηνα. Τα προηγούμενα πέντε χρόνια, η Hynix ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου στις 19 Οκτωβρίου.

Τα λειτουργικά κέρδη, εκτός των θυγατρικών της στο εξωτερικό, μειώθηκαν 23% στα 378 δισ. ουόν και οι πωλήσεις της μειώθηκαν 3,3% στο 1,5 τρισ. ουόν, σύμφωνα με την εταιρεία. Η Hynix, σύμφωνα με τους αναλυτές, προβλεπόταν να εμφανίσει λειτουργικά της κέρδη 341 δισ. ουόν και πωλήσεις 1,4 τρισ. ουόν.

Οι μετοχές της σημείωναν άνοδο 3,9% μετά την ανακοίνωση. Συνολικά κέρδιζαν 2,6%, φθάνοντας στα 23.800 ουόν ημ ία, στις 2:15 μ.μ. στο Χρηματιστήριο της Κορέας.