Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2005 11:36

Μεξικό: 2,1% η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

ΑΥΞΗΣΗ 2,1%, σημείωσε τον Αύγουστο η βιομηχανική παραγωγή του Μεξικό, χαμηλότερη από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας, σημάδι ότι οι βιομηχανίες χάνουν τον ρόλο τους, ως κύριος μοχλός της οικονομικής επέκτασης.

Η αύξηση της παραγωγής, στον ίδιο ρυθμό με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, ακολουθεί τη μείωση 1,1% του Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Είκοσι οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, εκτιμούσαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα σημείωνε αύξηση 2,2%.

Η υστέρηση του βιομηχανικού τομέα στην έντονη ανάκαμψη του Μεξικό, δίνει ένα ακόμη κίνητρο στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας να μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, προκειμένου να τονώσει την εσωτερική ζήτηση, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του John Welch της Lehman Brothers Inc.

O Welch προέβλεψε ότι η Κεντρική Τράπεζα του Μεξικό, θα μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού ακόμη ένα τέταρτο της μονάδας στις 14 Οκτωβρίου. Από τον Αύγουστο, τα έχει μειώσει δύο φορές, στο 9,25%, από τα υψηλότερα επίπεδα 29 μηνών που βρισκόντουσαν και στο 9,75%. Η οικονομία του Μεξικό αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,1% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, κυρίως από την αύξηση του δανεισμού, που τόνωσε την εσωτερική ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά.

Η βιομηχανική παραγωγή του Μεξικό αναπτύχθηκε τον Αύγουστο κατά 2,3%, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας. Ο τομέας της μεταλλουργίας, που περιλαμβάνει και τον τομέα του πετρελαίου, αναπτύχθηκε 3,2% και ο κατασκευαστικός κατά 1,7%.

Οι παραγωγοί κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ηλεκτρονικών του Μεξικό, χάνουν μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ, την κύρια ξένη αγορά της χώρας, έναντι των Κινέζων ανταγωνιστών τους.

Μέχρι το 2003, το Μεξικό είχε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ από την Κίνα, η οποία μπήκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001. Τα μεξικάνικα προϊόντα, αποτέλεσαν το 10% των εισαγωγών των ΗΠΑ το πρώτο πεντάμηνο του έτους, έναντι 14% των προϊόντων της Κίνας.

Οι κινέζικες εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 26,2% μέχρι και τον Ιούλιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τη στιγμή που οι πωλήσεις του Μεξικό στη γειτονική χώρα, αυξήθηκαν 9,7%. Ο υπουργός Οικονομίας του Μεξικό, Sergio Garcia, είπε ότι η βιομηχανία της χώρας ανακάμπτει ακόμη, από την επίδραση της αύξησης του παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Εξ αιτίας του ανταγωνισμού από την Κίνα, η κλωστοϋφαντουργία του Μεξικό απώλεσε περίπου 250.000 θέσεις εργασίας, από τον Δεκέμβριο του 2002, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κλωστοϋφαντουργίας της χώρας, Rosendo Valles. Οι ΗΠΑ, αγοράζουν περίπου το 90% των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που εξάγει το Μεξικό. «Το κόστος είναι συγκριτικά πολύ υψηλό», είπε ο Valles. Οι εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών του Μεξικό, ανήλθαν σε περίπου 11 δισ. δολ. ετησίως, συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Οικονομίας του Μεξικό, Gil Diaz, είπε σήμερα, ότι οι υψηλότερες εισαγωγές υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή άλλων αγαθών δείχνουν την επερχόμενη ανάκαμψη της βιομηχανίας της χώρας.

«Αυτό σημαίνει ότι ετοιμάζονται για παραγγελίες», είπε ο Diaz σε συνέδριο τουρισμού που έγινε στο Mexico City, συμπληρώνοντας: «Και μας δίνει μια ιδέα του τι πρέπει να περιμένουμε τους επόμενους μήνες».

Το νόμισμα της χώρας, πέσο, υποχώρησε 1,1%, στα 10,9361 έναντι του δολ. στις 3:35 μ.μ. ώρα Ν. Υόρκης, από 10,8153 δολ., που ήταν αργά χθες και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 26 Μαΐου, όταν είχε υποχωρήσει στα 10,9525.

Ο ανταγωνισμός από την Κίνα, έβλαψε και μικρότερες εταιρείες, όπως την SAG Sistemas de Empaque SA de CV, η οποία πουλά εξοπλισμό συσκευασίας για βιομηχανίες και απασχολεί περίπου 13 ανθρώπους έξω από την πρωτεύουσα. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν 8% από το 2003, σύμφωνα με τον εκτελεστικό της διευθυντή Sergio Mar, κατά τη διάρκεια σύσκεψης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, στις 7 Οκτωβρίου.