Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2005 17:55

Πρόστιμα 611.940 € σε πέντε τράπεζες

Στην επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 611.940€, σε πέντε τράπεζες, προχώρησε το Υπουργείο Ανάπτυξης, μετά από καταγγελίες στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή που αφορούσαν για τις τέσσερις από τις τράπεζες την παράνομη από μέρους τους επιβολή ποινών προεξόφλησης στεγαστικών δανείων και για τη μία τράπεζα την παράνομη χρέωση του καταναλωτή - πελάτη της για το μηνιαίο ενημερωτικό που του απέστελνε.

Συγκεκριμένα:

- Μία καταγγελία από καταναλωτή αφορούσε την Εγνατία Τράπεζα, η οποία χρέωνε το μηνιαίο ενημερωτικό. Επιβλήθηκε πρόστιμο 25.000 € στην τράπεζα.

- Δύο περιπτώσεις αφορούσαν την Εθνική Τράπεζα , η οποία επέβαλε ποινές προεξόφλησης στεγαστικών δανείων (πέναλτυ) που χορηγούσε σε καταναλωτές - πελάτες της, κατά παράβαση της απόφασης με αριθμό 430/2005 του Αρείου Πάγου. Για τις δύο αυτές περιπτώσεις επεβλήθη πρόστιμο 117.388 €.

- Τρεις περιπτώσεις της Τράπεζας ALPHA BANK, που αφορούσαν επίσης ποινές προεξόφλησης στεγαστικών δανείων (πέναλτυ) κατά παράβαση της ίδιας απόφασης του Αρείου Πάγου, για τις οποίες επεβλήθη πρόστιμο 176.082 €.

- Δύο περιπτώσεις της NOVA BANK που και αυτές αφορούσαν ποινές προεξόφλησης. Επεβλήθη πρόστιμο 117.388 € .

- Τρεις περιπτώσεις της Τράπεζας ΕUROBANK, που αφορούσαν ποινές προεξόφλησης, για τις οποίες επεβλήθη πρόστιμο 176.082 €.

Μετά την παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, οι τράπεζες προχώρησαν στην αποχρέωση των δανειοληπτών.