Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2005 18:09

Αντίδραση ΓΣΕΕ στις προτάσεις Γκαργκάνα

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε τις προτάσεις και παραινέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι εργαζόμενοι και οι πολίτες έχουν εξαντλήσει όλα τα όρια και περιθώρια οικονομικών βαρών, λιτότητας και ασφαλιστικών περικοπών».

Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ με αφορμή τις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ Νίκου Γκαργκάνα κατά την παρουσίαση της ενδιάμεσης έκθεσης για τη νομισματική πολιτική 2005.

«Αυτές οι πολιτικές θα αντιμετωπισθούν δυναμικά και αποφασιστικά από το σύνολο των εργαζομένων και την κοινωνία. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σφοδρότατες συγκρούσεις που θα κορυφωθούν με την απεργία και το συλλαλητήριο στις 14 Δεκεμβρίου 2005, στην Αθήνα», τονίζει η ΓΣΣΕ στην ανακοίνωση της.

«Οι μονεταριστικές συνταγές που προτείνονται, είναι συνέχεια προτάσεων και άλλων φορέων και ιδιωτών και που κατά “περίεργη σύμπτωση” ταυτίζονται όλες απολύτως με αυτές του ΣΕΒ και των εργοδοτών. Η κοινωνία και οι ανάγκες της, οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματα τους, η κοινωνική ασφάλιση, η ποιότητα ζωής και η ευημερία των πολιτών, είναι άγνωστες πτυχές της συλλογιστικής και του προβληματισμού τους», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΓΣΕΕ.

Σημειώνεται ότι στην ενδιάμεση έκθεση του διοικητή «οι αυξήσεις των συμβατικών αποδοχών που προκύπτουν από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων πρέπει να είναι συμβατές με ρυθμό ανόδου των ονομαστικών μέσων ακαθάριστων αποδοχών που συγκλίνει σταδιακά προς το άθροισμα του ρυθμού ανόδου της παραγωγικότητας στην Ελλάδα και του μέσου πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ (και όχι στην Ελλάδα), έως ότου ουσιαστικά εξαλειφθεί η διαφορά πληθωρισμού μεταξύ της Ελλάδος και της ζώνης του ευρώ και επιτευχθεί η σταθερότητα των τιμών».